ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξανά στους δρόμους του αγώνα οι αγρότες

Σε σύσκεψη που διοργανώνει σήμερα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα θα προσδιοριστούν η ημερομηνία και οι μορφές της νέας αγροτικής κινητοποίησης. Ανάλογες συσκέψεις οργανώνονται στην Αιτωλοακαρνανία και την Πελοπόνησσο

Στη σύσκεψη που διοργανώνει σήμερα, στις 5 το απόγευμα στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, θα καθοριστούν η ημερομηνία έναρξης και οι μορφές της νέας αγροτικής κινητοποίησης στη Θεσσαλία. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές, οι Συντονιστικές των μπλόκων και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων από τους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς.

Η αγροτιά της Θεσσαλίας είναι πανέτοιμη. Στις συνεδριάσεις των Νομαρχιακών Επιτροπών που προηγήθηκαν, ομόφωνη και ομόθυμη ήταν η απόφαση για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού του περασμένου Δεκέμβρη που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα κι έστειλε βροντερό μήνυμα αντίστασης στην ΕΕ. Οι αγρότες είναι ενωμένοι σαν ένας ανθρώπος - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων - κι αποφασισμένοι να κατέβουν, αυτή τη φορά, ακόμα πιο πολλοί, πιο αποφασισμένοι και καλύτερα οργανωμένοι, στην κινητοποίηση. Ν' αγωνιστούν χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουν για να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργεί και οξύνει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα ελπίζουν ότι αυτή τη φορά θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα τους από τις άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα, που πλήττονται το ίδιο από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Και φαίνεται ότι θα έχουν, όπως φάνηκε από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης που εξέφρασαν εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων σε κοινές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, ενώ είναι χαρακτηριστικά και τα ψηφίσματα αλληλεγγύης στους διωκόμενους αγρότες για τη συμμετοχή τους σε αγροτικά συλλαλητήρια, από πολλές εργατικές οργανώσεις της χώρας.

Πολύ σύντομα, λοιπόν, η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τους αγρότες. Η υπονομευτική δραστηριότητα του Θ. Τσουκάτου, η επιχείρηση εξαπάτησής τους μέσω του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, η αναμενόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία, οι τρομοκρατικές δικαστικές καταδίκες σε βάρος αγροτών που πήραν μέρος σε παλιότερες κινητοποιήσεις και άλλες κυβερνητικές ενέργειες δεν αποδίδουν, αλλά, αντίθετα, συσπειρώνουν ευρύτερα στρώματα των μικρομεσαίων αγροτών. Ετσι, η αγροτιά της Θεσσαλίας ξεκινάει νέο αγώνα για υπερασπίσει το εισόδημά της, να μείνει και να καλλιεργεί τη γη της.

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα πρέπει να το ξανασκεφτεί αν θα κρατήσει την ίδια αδιάλλακτη και ανάλγητη στάση έναντι των ξεσηκωμένων αγροτών, όπως έπραξε τον περασμένο Δεκέμβρη. Γιατί οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παλέψουν "με νύχια και με δόντια" και να κρατήσουν όσο χρειαστεί για να πετύχουν τους στόχους τους, γνωρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι για να λυθούν οριστικά τα προβλήματά τους, απαιτείται πολύμορφος και πολύχρονος αγώνας, μέχρι ν' ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αυτός ο αγώνας αναμένεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις σε συντονισμό και με άλλους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Παναγροτική σύσκεψη στις 26 Γενάρη για να καθοριστεί η ημερομηνία και η μορφή του αγώνα τους πραγματοποιούν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας το ΔΣ της συνεδρίασε προχτές το απόγευμα και αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα. Ηδη πραγματοποιούνται συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά του νομού με τη συμμετοχή Ενώσεων συνεταιρισμών, της "Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων", δημάρχων και κοινοταρχών και διοικητικών συμβουλίων συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα. Οι προετοιμασίες θα συνεχιστούν μέχρι τις 24 Γενάρη, ενώ στις 26 θα πραγματοποιηθεί η παναγροτική σύσκεψη.

Στην Πελοπόννησο

Παμπελοπονησιακή σύσκεψη με τη συμμετοχή των Συντονιστικών Επιτροπών πραγματοποιούν οι αγρότες της Αιγιάλειας, της Ηλείας, της Κορινθίας, της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου το ερχόμενο Σάββατο 18 Γενάρη, στις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου.

Εριξε τη μάσκα η ΣΥΔΑΣΕ

Αρον άρον έριξε τη μάσκα της η ΣΥΔΑΣΕ, αμέσως μετά την ανάδειξη νέας διοίκησης στη Συνομοσπονδία και ο "φρεσκαρισμένος" πρόεδρός της, Γ. Πίττας,στην πρώτη ανακοίνωσή του, μια μέρα από την επανεκλογή του, το μόνο που βρήκε να κάνει ήταν να στραφεί προκλητικότητα κατά των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, στις οποίες ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι αγρότες, και της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Εφτασε δε σε σημείο να κάνει, θρασύτατα, λόγο για καπηλεία των προβλημάτων των αγροτών και τυχοδιωκτική πολιτική ορισμένων κομματικών φορέων.

***

Σε μία "στημένη" και κατάπτυστη ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ βγήκε χτες προκαταβολικά να εκφράσει τη ριζική διαφωνία του τόσο με το χρόνο όσο και με τη μορφή των κινητοποιήσεων στις οποίες προσανατολίζεται η"επονομαζόμενη" - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει - Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Κι από την πρεμούρα του, αυτό το έκανε πριν ακόμα συνεδριάσει η ΠΣΕΑ και λάβει οριστικές και συγκεκριμένες αποφάσεις για αγωνιστικές διεκδικητικές κινητοποιήσεις.

***

Στην ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ, βγαίνει κυβερνητικότερος των κυβερνητικών ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ και ρίχνει νερό στο μύλο της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, καλώντας τους αγρότες να υπακούσουν στα - ξεπουλημένα - θεσμοθετημένα όργανα του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, που το μόνο που κάνουν είναι να συκοφαντούν και να υπονομεύουν τον αγώνα επιβίωσης της αγροτιάς. Βέβαια, η ΣΥΔΑΣΕ δε φαίνεται να σταματάει μόνο στις ανακοινώσεις στήριξης της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να συνεργαστεί "στενά" με τη νόθα διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, με στόχο την υπονόμευση και τη διάσπαση των αγώνων των αγροτών και όχι την επίλυση των προβλημάτων.

***

Βέβαια, η στάση αυτή της ΣΥΔΑΣΕ δεν ξαφνιάζει. Αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι μήπως, οι υποσχέσεις του υπουργού Γεωργίας και του προέδρου της ΓΕΣΑΣΕ ότι η ΣΥΔΑΣΕ θα μπει στην Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Συλλόγων, την COPA, αποτελούν το "τυράκι" για ανακοινώσεις σαν τη χτεσινή και στήριξη με όλα τα μέσα του υπουργού Γεωργίας, τον οποίο μέχρι πρότινος ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ καλούσε, κραυγάζοντας, να παραιτηθεί. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν αποκλείεται η νέα διοίκηση της ΣΥΔΑΣΕ να πάρει τη θέση του μάρτυρα κατηγορίας στις δίκες που "στήνει" η κυβέρνηση κατά των αγωνιζομένων αγροτών και της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Κ. Δ.

Οχι απλά συμπαράσταση, αλλά συμπαράταξη

Στο χτεσινό φύλλο γράψαμε ότι στη σύσκεψη αγροτικών και άλλων φορέων που έγινε στα Τρίκαλα, ο Δ. Κάβουρας,εκπρόσωπος του Συνδικάτου Οικοδόμων, "αφού αναφέρθηκε στην επίθεση που από κοινού δέχονται η εργατική τάξη και η αγροτιά, τόνισε ότι η συμπαράσταση των εργαζομένων στους αγώνες των αγροτών πρέπει να πάρει μεγάλες διαστάσεις και ν' αποτελέσει μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση".

Στην πραγματικότητα ο Δ. Κάβουρας είπε: "Στη σημερινή περίοδο, όπου η εργατική τάξη και η φτωχή και μεσαία αγροτιά δέχονται μεγάλη επίθεση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνηση, δε χρειάζεται απλά συμπαράσταση, αλλά συμπαράταξη όλων των τμημάτων του λαϊκού κινήματος, που δέχονται την επίθεση και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, όπως π. χ. ναυτεργάτες, καθηγητές, αγρότες, οικοδόμοι κλπ. Ταυτόχρονα χρειάζονται και αιτήματα - κρίκοι που να συνδέουν τα τμήματα αυτά σε βασικά αιτήματα πάλης, με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής...".

Πρωτοφανής επιχείρηση διώξεων

Μόνο στις Σέρρες στους επόμενους δύο μήνες δικάζονται περισσότεροι από 500 αγρότες, ενώ συνολικά σ' όλη τη χώρα, διώκονται πάνω από 5.000!

Πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνει η τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης με τις διώξεις των αγροτών για τη συμμετοχή τους στους αγροτικούς αγώνες. Μόνο στο Νομό Σερρών, διώκονται είτε καλούνται να καταθέσουν στις δικαστικές αρχές περισσότεροι από 500 αγρότες μέσα στο επόμενο διάστημα των δύο μηνών, ενώ συνολικά σε όλη τη χώρα διώκονται περισσότεροι από 5.000 αγρότες για τον ίδιο λόγο!

Πρόκειται, ασφαλώς για τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επιχείρηση ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες δεκαετίες και αποκαλύπτει το αυταρχικό, αντιδημοκρατικό, τρομοκρατικό πρόσωπο της κυβέρνησης Σημίτη με στόχο να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών που ετοιμάζονται για νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις.

Η κατηγορία που αποδίδεται στους αγωνιζόμενους αγρότες είναι ότι παρεμπόδισαν κατά την κινητοποίησή τους με τα τρακτέρ τις συγκοινωνίες- λες και μπορούσε να γίνει διαφορετικά... Η τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης, πάντως, φαίνεται να φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα απ' αυτά που επιδιώκει η κυβέρνηση. Οπως μας δήλωσαν αγρότες των Σερρών, αυτή η τακτική έχει εξοργίσει τους αγρότες του νομού, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και τους πεισμώνουν να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τους αγώνες για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους. Κι αυτό θα φανεί άμεσα, καθώς οι αγρότες θα ξαναβγούν στους δρόμους, όπως μας τόνισαν. Να σημειωθεί ότι για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των διώξεων, που παίρνει διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος σήμερα, στις Σέρρες στην αίθουσα "Αστέρια", οι δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νομού διοργανώνουν σύσκεψη προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Κυβέρνηση - τρομοκράτης

Να σταματήσει την τρομοκρατική επιχείρηση των διώξεων κατά των αγροτών προειδοποιούν την κυβέρνηση, την οποία καταγγέλλουν ως κυβέρνηση - τρομοκράτη, οι οικοδόμοι με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, με την οποία επίσης εκφράζουν, για μια ακόμα φορά, την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους αγρότες. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση στης Ομοσπονδίας Οικοδόμων υπογραμμίζεται:

"Σήμερα στην Ελλάδα προσπαθούν να τουφεκίσουν την υπερηφάνεια, την ελπίδα, τον Αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Σήμερα στην Ελλάδα προσπαθούν να δικαιώσουν τους υποτελείς των πολυεθνικών, τους παρατρεχάμενούς τους και τους κάθε λογής νταβατζήδες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση σαν κυβέρνηση τρομοκράτη. Η μετατροπή των δικαστηρίων σε τόπο εξόντωσης των αγωνιζόμενων αγροτών, ένα και μόνο στόχο έχει, να φρενάρει τη συνέχιση και ένταση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών. Δείχνει, όμως, και τον πανικό που έχει καταλάβει την κυβέρνηση και τα στηρίγματά της μπροστά στο νέο κύμα των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Εκφράζουμε, για άλλη μια φορά, την αλληλεγγύη μας στους αγρότες και δηλώνουμε προς την κυβέρνηση το εξής:

Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον, αγγίζει όλο και μεγαλύτερα τμήματα των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος και αυτό ας το πάρει σοβαρά υπόψη της. Ο Δεκέμβρης ήταν η αρχή. Τη συνέχεια σύντομα θα αναγκαστεί να την αντιμετωπίσει".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ