ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στάσεις εργασίας

Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν από προχτές οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο "ΤΙΟΥΤΟΡ" (μπαταρίες) στη Θήβα, διεκδικώντας την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αντιδρώντας στην περικοπή κεκτημένων δικαιωμάτων. Σήμερα, σε Γενική Συνέλευση, θα αποφασίσουν τη συνέχιση του αγώνα τους.

Από κινητοποίηση των εργαζομένων για την περιρφρούρηση του ωραρίου του

Από κινητοποίηση των εργαζομένων για την περιφρούρηση του ωραρίου τους

Διευρύνεται ο αγώνας για το ωράριο

Κινητοποιούνται ξανά αύριο, Σάββατο, εργαζόμενοι και ΕΒΕ. Αντίθετος και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας με την παράταση του ωραρίου που επιβάλλει ο ΣΕΛΠΕ

Συνεχίζουν τον αγώνα τους εμποροϋπάλληλοι και επαγγελματοβιοτέχνες ενάντια στο διευρυμένο ωράριο ως τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, που εφαρμόζει η επιχείρηση ηλεκτρικών ειδών "Κωτσόβολος ΑΕ" από το περασμένο Σάββατο. Ετσι και αύριο στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα της Ομόνοιας, του Περιστερίου, της Νέας Ιωνίας και του Παγκρατίου, ενώ παράλληλα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει κηρύξει στάση εργασίας σε όσα καταστήματα παραμείνουν ανοιχτά μετά τις 4 το απόγευμα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη,όπου συζητιέται ο συντονισμός δράσης με τους μικρομεσαίους. Στο Ηράκλειο Κρήτης επίσης μελετάται το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων και ο συντονισμός με τους ΕΒΕ, ενώ αναμένεται τις επόμενες μέρες η πανελλαδική σύσκεψη των Σωματείων προκειμένου να συζητηθούν ο συντονισμός του αγώνα και η μορφή που αυτός που θα έχει.

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας,εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση με την παραβίαση του ωραρίου "ιδιαίτερα την περίπτωση του Σαββάτου, που τα καταστήματα θα πρέπει να κλείνουν στις 3μμ". Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, "υποστηρίζει την τήρηση του γνωστού εφαρμοζόμενου ωραρίου, ενώ οποιαδήποτε άλλη απόπειρα παραβίασής του το Σάββατο μόνο προβλήματα θα προκαλέσει".

Την έντονη διαμαρτυρία του για τη "στάση της κυβέρνησης που αφήνει ανεξέλεγκτους τους μεγαλοκαταστηματάρχες να παραβιάζουν το θεσμοθετημένο - κατακτημένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων", εκφράζει σε ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας και Πειραιά,ενώ τονίζει τη συμπαράστασή του στους εμποροϋπαλλήλους που με "αυταπάρνηση αγωνίζονται για τη διαφύλαξη της αδιάρρηκτης και καλής λειτουργίας του ωραρίου των υπαλλήλων".

Ακόμα στα λυόμενα!

Στα λυόμενα και κάτω από άθλιες συνθήκες εξακολουθούν να ζουν οι σεισμόπληκτοι του Πύργου Ηλείας, αφού τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τους σεισμούς και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν έχει αρχίσει καν η ανέγερση των εργατικών κατοικιών. Τα παραπάνω καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Εργασίας, στο οποίο ζητά την άμεση παρέμβασή του ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση των κατοικιών σε Πύργο και Κατάκωλο.

Καταδικάζει η ΓΣΕΕ

Τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της Νότιας Κορέας εκφράζει η ΓΣΕΕ,η οποία καταδικάζει "τη βιαιότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι απεργοί, αλλά και οι συνδικαλιστές, οι οποίοι διώκονται από την κυβέρνηση της χώρας".

Η διεθνής κοινή γνώμη γίνεται μάρτυρας μια πρωτοφανούς αγριότητας, με την οποία αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται αυτές τις μέρες κατά των μέτρων της κυβέρνησης, που πλήττουν βασικά εργασιακά τους δικαιώματα.

Απολυμένοι και απλήρωτοι

Η επιχείρηση "Ταταράκης - Βιάρος" κεραμοποιία στο Αγρίνιο, σταμάτησε να λειτουργεί από τις 20 του Νοέμβρη, με ευθύνη της εργοδοσίας, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους σ' αυτή. Ηδη οι εργαζόμενοι από το Μάη μήνα έπαιρναν έναντι των αποδοχών τους, χωρίς ποτέ να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα. Η εργοδοσία τούς εμπαίζει με υποσχέσεις ότι σήμερα - αύριο θα πάρουν τα χρήματά τους.

Οι εργαζόμενοι πήγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας η οποία κάλεσε τους εργοδότες σε τριμερή, όπου ο εργοδότης υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει τα δεδουλευμένα μέσα στν Δεκέμβρη. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι εργάτες παραμένουν απλήρωτοι και οι μέρες των Χριστουγέννων κάθε άλλο παρά γιορτινές ήταν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Το ΙΚΑ δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία για την επικόλληση των ενσήμων. Οι εργάτες που παραμένουν όλο το χρονικό διάστημα στο χώρο εργασίας, κίνησαν δικαστική διαδικασία, αλλά στις 8 Γενάρη αναβλήθηκε η δίκη. Οι εργοδότες χρησιμοποιώντας τους εργάτες σαν ομήρους, εκβιάζουν για τη λήψη δανείου για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης που θα την κάνει ανταγωνιστική... Οι εργάτες ζητούν τη συμπαράσταση των εργαζόμενων της περιοχής, ενώ έχουν την αμέριστη βοήθεια του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ