ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ
1ο Το "παιχνίδι" του χαμένου ποταμού

Ενα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του "Ρ", για ένα μπαζωμένο ρέμα που απειλεί μια ολόκληρη περιοχή

Στο έλεος των πλημμυρών βρίσκεται μια ολόκληρη περιοχή της Νέας Ερυθραίας, αφού έχει γίνει ο αποδέκτης όλων των ομβρίων υδάτων των γύρω δήμων.

Η περιοχή αυτή είναι το Μορτερό, που πνίγεται με κάθε δυνατή βροχή από τα νερά που κατεβαίνουν από την Εκάλη, αλλά και από τις πλαγιές της καμένης Πεντέλης, από την πλευρά της Πολιτείας και συγκεντρώνονται εκεί δημιουργώντας ρέματα.

Το πρόβλημα απλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή, αφού τα δίκτυα ομβρίων υδάτων αποτελούν ...πολυτέλεια. Ετσι, κάθε χειμώνα οι κάτοικοι ζουν με το φόβο της καταστροφής από τις πλημμύρες και σε πολλές περιπτώσεις, όπως οι ίδιοι ομολογούν, τα νερά στα σπίτια τους μπαίνουν από το σαλόνι και βγαίνουν από την κουζίνα!

Για την κατάσταση, στο Μορτερό, εκτός των άλλων, μεγάλη ευθύνη έχει και ο Δήμος της Εκάλης, που κατά μήκος της λεωφόρου Θησέως έφτιαξε τσιμεντοαυλάκια, τα οποία μαζεύουν τα νερά της περιοχής και αφού περνούν με σωλήνες κάτω από το δρόμο, πέφτουν στο Μορτερό στο ρέμα Κοντοχρήστου για να καταλήξουν στον Κηφισό.

Από το ρέμα Κοντοχρήστου, ξεκινάει μια εξωφρενική κατάσταση. Το ρέμα, που αρχίζει από τη Θησέως, δέχτηκε "ποικίλες" παρεμβάσεις. Σε μερικά σημεία, το σκέπασαν, σε πολλά πάλι το μπάζωσαν και το έχτισαν, ενώ, σε κάποια άλλα, ο δήμος έβαλε σωλήνες, οι οποίες, όμως, είναι πολύ μικρές για να χωρέσουν όλα τα νερά που κατεβαίνουν με τις μεγάλες βροχές. Το πιο τραγελαφικό είναι ότι το ρέμα μέσα από σωλήνες περνάει και κάτω από πολλά σπίτια με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό!

Οι ευθύνες για όλα αυτά βαραίνουν την πολιτεία και συγκεκριμένα την ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και το δήμο, που δεν πιέζει για να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Ετσι, αν και η περιοχή του Μορτερού μπήκε στο σχέδιο πόλεως, το 1985, δηλαδή εδώ και 12 χρόνια, και πολλοί έχτισαν πολυτελείς βίλες, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα έργα υποδομής, όπως αυτό της περισυλλογής των ομβρίων υδάτων. Οσον αφορά το αποχετευτικό έργο, το ξεκίνησε ο ίδιος ο δήμος με δικά του χρήματα, δηλαδή με χρήματα των δημοτών, ενώ τα προσωρινά έργα που έκανε πέρυσι στο ρέμα του Μορτερού, έτσι ώστε να μην πλημμυρίζουν τα σπίτια, είναι πολύ μικρά.

Η ΕΥΔΑΠ, από τη δική της πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει αναθέσει το έργο σε μελετητικό γραφείο, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα ολοκληρωθεί.

"Για τη σημερινή κατάσταση στο Μορτερό, την ευθύνη έχει η ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΧΩΔΕ, που τόσα χρόνια δεν κάναν τίποτα, αλλά και η πρώην διοίκηση και η σημερινή του δήμου, που δεν κινητοποιούν τους κατοίκους, ώστε να πιεστεί η πολιτεία", τόνισε στο "Ρ" ο Ηλίας Σφαντός, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη "Ουράνιο Τόξο" του δήμου.

Οι κάτοικοι έχουν εναποθέσει την τύχη τους στις καλές καιρικές συνθήκες. "Εμένα το σπίτι μου πριν ένα χρόνο πλημμύρισε", μας είπε η Κατερίνα Αδαμοπούλου,που μένει στην οδό Παπαναστασίου από όπου περνά το ρέμα. "Συγκεκριμένα, συνέχισε, στο γκαράζ μας το νερό είχε ξεπεράσει το ένα μέτρο. Ευτυχώς δεν είχαμε πράγματα μέσα. Τώρα όμως αν ξανασυμβεί θα καταστραφούμε. Τι να σας πω, βρέχει και είμαστε με την "ψυχή στο στόμα"". Ο Νίκος Καούνης,που διατηρεί ψιλικατζίδικο στην περιοχή, μας είπε: "Με την τελευταία βροχή, το πρόβλημα δεν ήταν τόσο μεγάλο. Πέρυσι, όταν έβρεχε, δεν μπορούσαμε ούτε να διασχίσουμε το δρόμο από τα νερό. Το ρέμα έβγαινε εδώ και μας έπνιγε. Εμπαινε το νερό μέσα στο μαγαζί μου".

Η Αργυρώ Τζιλβέ μάς είπε: "Χρειάζονται υπόνομοι και έργα υποδομής. Βέβαια έχουν ξεκινήσει κάποια, αλλά δε φτάνουν. Πρέπει να μας κοιτάξουν και εμάς".

Ελ. ΠΑΤΟΥΛΙΑ

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Συγκέντρωση των πλημμυροπαθών

Θα γίνει τη Δευτέρα με αφορμή την επίσκεψη του Κ. Λαλιώτη στην πόλη. Σε χτεσινοβραδινή σύσκεψη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πλημμυροπαθών, αποφασίστηκε η διεκδίκηση δέσμης μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού της πόλης

Απογοητευμένοι από την κρατική εγκατάλειψη και αδιαφορία, οι κάτοικοι της Κορίνθου αποφάσισαν να οργανωθούν και να συντονίσουν τη δράση τους, με στόχο να διεκδικήσουν ουσιαστικές αποζημιώσεις και, κυρίως, μέτρα πρόληψης για την αποφυγή νέων καταστροφών.

Χτες, ως αργά το βράδυ, συνεχιζόταν η συγκέντρωση των πλημμυροπαθών που συγκάλεσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πλημμυροπαθών στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στη συγκέντρωση, διαπιστώθηκαν οι ευθύνες των κρατικών παραγόντων, αλλά και των τοπικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις πλημμύρες της 12/1/97, καθώς με τις ενέργειές τους ανέχθηκαν το μπάζωμα των όχθεων του χειμάρρου, την οικοπεδοποίηση και το χτίσιμό τους στο όνομα των μικροπολιτικών συμφερόντων, έχτισαν χαμηλές γέφυρες και, παρά τις πλημμύρες που παλιότερα σημειώθηκαν, δεν προχώρησαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε όλους τους τόνους, οι πλημμυροπαθείς κατέκριναν το νομάρχη και το Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή δεν κήρυξαν την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά "έβγαλαν τις 3 πρώτες μέρες το στρατό για να φανεί ότι τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο "Ξενοκράτης" και να μπερδέψουν το λαό". Πολλοί αναρωτήθηκαν "τι άλλο θα έπρεπε να έχει συμβεί, ώστε να κηρυχτεί η πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης;".

Στη συγκέντρωση συζητήθηκαν σαν άμεσα μέτρα:

  • Η κήρυξη της πόλης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
  • Η κάλυψη κατά 100% των ζημιών σε όλα τα κινητά και ακίνητα πράγματα (οικοσκευές, εμπορεύματα, ΙΧ αυτοκίνητα).
  • Η αναστολή των βεβαιούμενων χρεών προς το δημόσιο και η ρύθμισή τους σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις
  • Η φορολόγηση, βάσει τζίρου και όχι με τα αντικειμενικά κριτήρια και η μείωση της φορολογίας κατά 50%.
  • Η παράταση για 6 μήνες των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και παράταση του χρόνου υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέχρι 30/6/97.
  • Η απαλλαγή της υποχρέωσης απογραφής έτους 1996 και η παράταση της καταβολής δημοτικών φόρων γενικά για ένα έτος.
  • Η ρύθμιση χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις και η αναστολή των εξώσεων για ένα έτος.
  • Η ρύθμιση των χρεών προς τράπεζες από δάνεια και η παράταση του χρόνου εξόφλησής τους.
  • Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με χαμηλότοκα δάνεια και η αναπροσαρμογή των αποζημιώσεων των πληγέντων στις 500.000 δρχ.
  • Εξάμηνη παράταση της είσπραξης επιταγών των μηνών Γενάρη, Φλεβάρη 1997 και καταβολή αποζημιώσεων από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Ο άμεσος καθαρισμός της πόλης με επίταξη όλων των κατάλληλων μέσων και την αναζήτηση βοήθειας και από άλλους δήμους για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι μολύνσεων και ασθενειών. Για το σκοπό αυτό, προτάθηκε να αποκλειστεί από αύριο Κυριακή η πόλη και να γίνουν συστηματικοί απολυμαντικοί ψεκασμοί σε όλους τους χώρους και τους δρόμους, καθώς και στο υδροδοτικό δίκτυο.

Τέλος, από όλους τους συγκεντρωμένους ξεκαθαρίστηκε πως πρέπει να ασκηθούν σοβαρές πιέσεις, τόσο στο κράτος, όσο και στους τοπικούς φορείς για την άμεση αποζημίωση των καταστροφών. Σταθμός στην κατεύθυνση αυτή θα είναι το συλλαλητήριο που θα γίνει τη Δευτέρα έξω από τη Νομαρχία με την ευκαιρία της επίσκεψης Λαλιώτη, το οποίο, εκ των πραγμάτων, θα πάρει παγκορινθιακό και διεκδικητικό χαρακτήρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Να πληρώνουν οι ... πλημμυροπαθείς!

Ο Κ. Λαλιώτης μιλά για δημιουργία ειδικού ταμείου αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, ενώ ο Ν. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι το κράτος δεν πρέπει να αποζημιώνει όσους παθαίνουν ζημιά και έχουν χτίσει πάνω σε ρέματα ή πάνω σε σεισμογενείς περιοχές, ξεχνώντας, προφανώς, ότι η κυβέρνηση κάνει διαρκώς τα "στραβά μάτια", στις περιπτώσεις αυτές, για ψηφοθηρικούς λόγους

Στους πλημμυροπαθείς προσπαθεί, ανοιχτά πλέον, να ρίξει η κυβέρνηση, εκτός από την ευθύνη για τις καταστροφές που έπαθαν, και τα έξοδα αποκατάστασης των ζημιών! Με τον τρόπο αυτό, παράλληλα, επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και να αποσείσει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες.

Η πρώτη "βολή" προς αυτήν την κατεύθυνση εξαπολύθηκε προχτές στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης πρότεινε τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ., ώστε να υπάρχει μια άμεση πηγή χρηματοδότησης στις περιπτώσεις των φυσικών αυτών καταστροφών. Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού, οι πόροι του ταμείου αυτού δε θα προέλθουν μόνο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και από την επιβολή μιας πρόσθετης φορολογίας στα ακίνητα!

Πάντως, το θέμα της δημιουργίας του ειδικού ταμείου για τις φυσικές καταστροφές αποφασίστηκε να οριστικοποιηθεί, αφού υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη που θα δικαιολογεί τη νέα κυβερνητική φορομπηχτική αυτή ενέργεια.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι για την αντιμετώπιση των καταστροφών από πλημμύρες και σεισμούς την τελευταία τριετία έχει ξοδέψει πάνω από 200 δισ. δρχ. Στα ποσά, όμως, αυτά, υπολογίζει και τα κονδύλια που δόθηκαν για να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα, έργα τα οποία βέβαια όφειλαν οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ να είχαν κάνει εδώ και χρόνια, ώστε να είχαν αποφευχθεί οι καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα είχαν αποφευχθεί οι πλημμύρες στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία, αν είχε προωθηθεί η υλοποίηση των έργων στο Σπερχειό, κόστους 3 δισ. δρχ. Τώρα, το ΥΠΕΧΩΔΕ υπολογίζει ότι τα έξοδα μόνο για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στις περιοχές αυτές θα φτάσουν τα 20 δισ. δρχ.!

Τη δεύτερη "βολή" εκτόξευσε από ραδιοφωνικό σταθμό χτες το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος δήλωσε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι δεν πρέπει το κράτος να αποζημιώνει όσους παθαίνουν ζημιά και έχουν χτίσει πάνω σε ρέματα ή πάνω σε σεισμογενείς περιοχές, ξεχνώντας προφανώς ότι η κυβέρνηση κάνει διαρκώς τα "στραβά μάτια" στις περιπτώσεις αυτές για ψηφοθηρικούς λόγους, αν δεν επιβραβεύει κιόλας τέτοιες προσπάθειες... Ο υφυπουργός, όμως, προχώρησε ακόμη πιο πολύ, λέγοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να αναλαμβάνει διαρκώς την ευθύνη γενικώς των αποζημιώσεων, προτείνοντας μάλιστα στους πολίτες να απευθύνονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες! Ο συγκεκριμένος υφυπουργός φαίνεται πως έχει βουλιάξει τόσο στους ψυχρούς αριθμούς της αντιλαϊκής οικονομικής, που ξεχνά πως η πρακτική - όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς - των ασφαλιστικών εταιριών είναι να μην ασφαλίζουν για παρόμοια περιστατικά εκτάκτων καταστροφών, γιατί κρίνουν τέτοιες "επενδύσεις" λίαν επισφαλείς...

Κομμένη στα δυο η Φθιώτιδα

Δόθηκαν στην κυκλοφορία μόνο η γέφυρα Κομποτάδων κι αυτή που ενώνει τη Λαμία με το Φρατζή και το Γοργοπόταμο

Αποκομμένη, ουσιαστικά, παραμένει για έβδομη μέρα η νοτιοδυτική πλευρά του Νομού Φθιώτιδας με το ανατολικό τμήμα και την πρωτεύουσα του νομού. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, έχει δοθεί στην κυκλοφορία η γέφυρα Κομποτάδων χωρίς, ωστόσο, να είναι προσπελάσιμη για παρελκόμενα οχήματα. Επίσης στην κυκλοφορία δόθηκε η γέφυρα, που ενώνει τη Λαμία με το Φρατζή και το Γοργοπόταμο.

Εκτός απ' τα δυο σημεία, δεν έχει γίνει καμιά κίνηση από τους αρμόδιους φορείς για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη γέφυρα των Λουτρών Υπάτης, η οποία έχει καταστραφεί εντελώς. Την ίδια "τύχη" έχει και η γέφυρα της Σπερχειάδας, στην οποία, με ρυθμούς "χελώνας", γίνονται οι προσπάθειες για την εκτροπή της ροής των νερών του Σπερχειού, προκειμένου να ελεγχθεί το βάθρο της γέφυρας. Τέλος, στη Λαμία μπορεί κάποιος να πάει από το Λιασκοβόρεμα, η προσπέλαση όμως του οποίου είναι πολύ δύσκολη, αφού πρέπει να περάσει κάποιος οδηγός μέσα από πέτρες και νερά που κατεβάζει.

Εξάλλου μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια - εργάζεται νύχτα και μέρα - το Τάγμα Μηχανικού του στρατού πρόκειται να παραδώσει κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή το βράδυ και τη γέφυρα Αγίου Γεωργίου - Τυμφρηστού που ενώνει το Νομό Φθιώτιδας με το Καρπενήσι. Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Καρπενήσι τα καύσιμα, τόσο για τα αυτοκίνητα, όσο και τις κατοικίες βρίσκονται σε οριακά επίπεδα.

Οι ζημιές, που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στον κάμπο του Σπερχειού, αναφέρονται σε καταστροφές που υπέστησαν 25 σπίτια, 11 αγροικίες και τέσσερις εγκαταστάσεις κτηνοτροφικής παραγωγής. Δεν έχει γίνει, όμως, καμιά εκτίμηση για τις καταστροφές στα ορεινά του νομού.

Λεζάντα 2ου σελ. 18

Λεζάντα 4

Κάποτε εδώ ήταν ο κάμπος του Σπερχειού

5

Δρόμος στην Κόρινθο, μετά την πλημμύρα

6

Η γέφυρα της Σπερχειάδας δεν έχει ελεγχθεί ακόμα

Λεζάντες 1ου σαλονιού

Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται κάπου ανάμεσα στα πεύκα...

... Περνάει κάτω από αυτές τις βίλες

... Και καταλήγει πάλι σε αυτόν τον ακάλυπτο χώρο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ