Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Συγκέντρωση των πλημμυροπαθών

Θα γίνει τη Δευτέρα με αφορμή την επίσκεψη του Κ. Λαλιώτη στην πόλη. Σε χτεσινοβραδινή σύσκεψη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πλημμυροπαθών, αποφασίστηκε η διεκδίκηση δέσμης μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού της πόλης

Απογοητευμένοι από την κρατική εγκατάλειψη και αδιαφορία, οι κάτοικοι της Κορίνθου αποφάσισαν να οργανωθούν και να συντονίσουν τη δράση τους, με στόχο να διεκδικήσουν ουσιαστικές αποζημιώσεις και, κυρίως, μέτρα πρόληψης για την αποφυγή νέων καταστροφών.

Χτες, ως αργά το βράδυ, συνεχιζόταν η συγκέντρωση των πλημμυροπαθών που συγκάλεσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πλημμυροπαθών στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στη συγκέντρωση, διαπιστώθηκαν οι ευθύνες των κρατικών παραγόντων, αλλά και των τοπικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις πλημμύρες της 12/1/97, καθώς με τις ενέργειές τους ανέχθηκαν το μπάζωμα των όχθεων του χειμάρρου, την οικοπεδοποίηση και το χτίσιμό τους στο όνομα των μικροπολιτικών συμφερόντων, έχτισαν χαμηλές γέφυρες και, παρά τις πλημμύρες που παλιότερα σημειώθηκαν, δεν προχώρησαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε όλους τους τόνους, οι πλημμυροπαθείς κατέκριναν το νομάρχη και το Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή δεν κήρυξαν την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά "έβγαλαν τις 3 πρώτες μέρες το στρατό για να φανεί ότι τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο "Ξενοκράτης" και να μπερδέψουν το λαό". Πολλοί αναρωτήθηκαν "τι άλλο θα έπρεπε να έχει συμβεί, ώστε να κηρυχτεί η πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης;".

Στη συγκέντρωση συζητήθηκαν σαν άμεσα μέτρα:

  • Η κήρυξη της πόλης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
  • Η κάλυψη κατά 100% των ζημιών σε όλα τα κινητά και ακίνητα πράγματα (οικοσκευές, εμπορεύματα, ΙΧ αυτοκίνητα).
  • Η αναστολή των βεβαιούμενων χρεών προς το δημόσιο και η ρύθμισή τους σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις
  • Η φορολόγηση, βάσει τζίρου και όχι με τα αντικειμενικά κριτήρια και η μείωση της φορολογίας κατά 50%.
  • Η παράταση για 6 μήνες των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και παράταση του χρόνου υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέχρι 30/6/97.
  • Η απαλλαγή της υποχρέωσης απογραφής έτους 1996 και η παράταση της καταβολής δημοτικών φόρων γενικά για ένα έτος.
  • Η ρύθμιση χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις και η αναστολή των εξώσεων για ένα έτος.
  • Η ρύθμιση των χρεών προς τράπεζες από δάνεια και η παράταση του χρόνου εξόφλησής τους.
  • Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με χαμηλότοκα δάνεια και η αναπροσαρμογή των αποζημιώσεων των πληγέντων στις 500.000 δρχ.
  • Εξάμηνη παράταση της είσπραξης επιταγών των μηνών Γενάρη, Φλεβάρη 1997 και καταβολή αποζημιώσεων από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Ο άμεσος καθαρισμός της πόλης με επίταξη όλων των κατάλληλων μέσων και την αναζήτηση βοήθειας και από άλλους δήμους για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι μολύνσεων και ασθενειών. Για το σκοπό αυτό, προτάθηκε να αποκλειστεί από αύριο Κυριακή η πόλη και να γίνουν συστηματικοί απολυμαντικοί ψεκασμοί σε όλους τους χώρους και τους δρόμους, καθώς και στο υδροδοτικό δίκτυο.

Τέλος, από όλους τους συγκεντρωμένους ξεκαθαρίστηκε πως πρέπει να ασκηθούν σοβαρές πιέσεις, τόσο στο κράτος, όσο και στους τοπικούς φορείς για την άμεση αποζημίωση των καταστροφών. Σταθμός στην κατεύθυνση αυτή θα είναι το συλλαλητήριο που θα γίνει τη Δευτέρα έξω από τη Νομαρχία με την ευκαιρία της επίσκεψης Λαλιώτη, το οποίο, εκ των πραγμάτων, θα πάρει παγκορινθιακό και διεκδικητικό χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ