Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αδιέξοδα δημιουργεί ο τρόπος ανάθεσης των έργων

Το τεράστιο θέμα, σχετικά με τον τρόπο που γίνεται η ανάθεση των μεγάλων έργων και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται, παρουσιάστηκε ανάγλυφα στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ο εισηγητής, σύμβουλος Επικρατείας Π. Ν. Φλώρος, μπροστά στα τετελεσμένα που προσπαθεί να επιβάλει η πολιτεία και κυρίως το ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού, πρότεινε δύο αντικρουόμενες λύσεις:

Η πρώτη πρόταση ήταν να καταργηθεί η δίκη και να συνεχιστεί η κατασκευή της λεωφόρου, αφού οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις έχουν κυρωθεί με το νόμο 2445/1996 και έχουν γίνει νόμος του κράτους, ενώ η συνέχιση της δίκης, ουσιαστικά, παύει να έχει σημασία.

Η δεύτερη πρόταση ήταν να γίνουν δεκτές οι προσφυγές και να σταματήσουν τα έργα.

Με τις προσφυγές τους, οι Δήμοι Αγίας Παρασκευής, Παπάγου, Χαλανδρίου, η Κοινότητα Γλυκών Νερών, οικολογικές οργανώσεις και το Αμερικανικό Κολέγιο ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εγκρίνονταν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

Οι προσφεύγοντες επισήμαναν ότι η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κυρώθηκε με νόμο είναι διαφορετική από αυτή των υπουργικών αποφάσεων και επομένως δεν τίθεται θέμα κατάργησης της δίκης.

Παράλληλα, οι συνήγοροι των προσφευγόντων στη χτεσινή διαδικασία υπογράμμισαν ότι:

  • Το έργο είναι κερδοσκοπικό, λόγω της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
  • Δεν εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις, όταν το βασικό θέμα είναι η διάσωση του Υμηττού και δεν μπορεί να θυσιάζεται το περιβαλλοντικό κόστος στο όνομα του οικονομικού κόστους.
  • Ο νόμος για την κύρωση της σύμβασης είναι αντισυνταγματικός και ιδιαίτερα στο σημείο, όπου αίρονται η αναδάσωση της περιοχής και ο αποχαρακτηρισμός ιδιωτικών δασικών εκτάσεων.
  • Με το να υπαγάγει η εκάστοτε κυβέρνηση κατά την κρίση της όποια έργα θέλει ως "εθνικής σημασίας", καταργεί τη δικαστική προστασία και ο σχετικός νόμος θα πρέπει να ελεγχθεί ως προς τη συνταγματικότητα.
Η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου

Για το άλλο μεγάλο έργο, τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, ο σύμβουλος Επικρατείας Φ. Στεργιόπουλος εισηγήθηκε τη συνέχιση του έργου.

Συγκεκριμένα, πρότεινε την κατάργηση της δίκης, αφού οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις για χωροθέτηση του έργου και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν επικυρωθεί με το νόμο 2395/96. Σε περίπτωση που δε γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, τότε να απορριφθούν οι προσφυγές.

Οι κάτοικοι του Ρίου με προσφυγές στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ζητούσαν να ακυρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να κατασκευαστεί η γέφυρα σε άλλο σημείο ή να γίνει υπόγεια σήραγγα.

Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ