ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Γενάρη 1997
Σελ. /56
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γνώριζαν τι θα συμβεί, με λεπτομέρειες

Οι επιστολές που έστειλε η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Κορίνθου στις κυβερνητικές υπηρεσίες, για να προλάβει την πλημμύρα

Από τις 28 Αυγούστου 1995, τουλάχιστον, γιατί υπήρχαν και προηγούμενες προειδοποιήσεις, η κυβέρνηση, και ειδικά το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, γνώριζε ότι η Κόρινθος θα πνιγεί με την πρώτη δυνατή μπόρα.Κι όμως, ακόμα και σήμερα, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες σφυρίζουν κλέφτικα στη σχετική υπόμνηση.

Ενόψει της αυριανής καθόδου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στην Κόρινθο και προς αποφυγή παρεξηγήσεως, όταν διατυπωθούν οι σχετικές ερωτήσεις, αφιερώνουμε εξαιρετικά στον υπουργό δύο επιστολές σταλμένες από την Κόρινθο το 1995. Η μία έχει αποδέκτη την 2η ΔΕΚΕ,υπηρεσία στην οποία προϊσταται το ΥΠΕΧΩΔΕ και η δεύτερη έχει αποδέκτη το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Δ1.Αποστολέας η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Κορίνθου.

Πρώτη επιστολή, 28-8-95

"Θέμα: Απορροή όμβριων υδάτων νέου αυτοκινητοδρόμου"

Οπως γνωρίζετε, με την κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου Αθηνών - Κορίνθου - Τριπόλεως, κατασκευάστηκαν και αγωγοί που παροχετεύουν τα όμβρια ύδατα των τμημάτων Γαλατά - Κόρινθος, Σολωμός - Κόρινθος και Κόρινθος - Κόμβος Αρχ. Κορίνθου, στον χείμαρρο Ξηριά.

Ο χείμαρρος Ξηριάς, όπως γνωρίζετε, διέρχεται μέσα από την πόλη και όπως σας είχαμε επισημάνει και προφορικά σε συναντήσεις που είχαμε μαζί σας και με τον μελετητή του έργου, η διατομή του χειμάρρου Ξηριά δεν επαρκεί για την παροχέτευση των όμβριων υδάτων, ειδικά στο τμήμα που διέρχεται μέσα από την πόλη.

Σας γνωρίζουμε ότι την τελευταία δεκαετία ο χείμαρρος Ξηριάς πλημμύρισε τρεις φορές την πόλη μας και μάλιστα είχαμε και ανθρώπινα θύματα.

Είναι λογικό, λοιπόν, να ανησυχούμε, γιατί με τα νέα έργα που κατασκευάσατε αυξήθηκε η επιφάνεια της λεκάνης, που θα τροφοδοτεί τον χείμαρρο Ξηριά και μειώθηκε η επιφάνεια μεαπορροφητική ικανότητα, με αποτέλεσμα και με μικρότερες του παρελθόντος βροχοπτώσεις, να κινδυνεύει η πόλη μας.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και έχει απασχολήσει το Δημοτικό μας Συμβούλιο, τον Κορινθιακό Τύπο και τους κατοίκους της πόλης και απαιτείται να δώσετε άμεση λύση, προτού θρηνήσουμε νέα θύματα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται, κυρίως, όπως σας έχουμε πει και προφορικά στο τμήμα του Ξηριά που είναι εντός της πόλης μετά τη γέφυρα της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου - Πατρών.

Ζητάμε, λοιπόν, στα πλαίσια της εργολαβίας που κατασκευάζετε, να φροντίσετε για την αύξηση της παροχετευτικής ικανότητας του χειμάρρου Ξηριά και σαν τεχνικά καλύτερη λύση σας προτείνουμε την κατασκευή ανακουφιστικού αγωγού κατά μήκος της οδού Γ. Παπανδρέου.

Πιστεύουμε ότι το αίτημά μας θα γίνει δεκτό και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία ή βοήθεια που μπορούμε να σας προσφέρουμε".

Αυτά στις 28-8-95 με υπογραφή του δημάρχου Κορινθίων Π. Δαλακλείδη.

Και για να μην "παραπέσει" η επιστολή ακολουθεί δεύτερη με ημερομηνία 4-9-95, αυτή τη φορά κατ' ευθείαν στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ, τη Δ1.

Με τη δεύτερη επιστολή κοινοποιείται στο υπουργείο το περιεχόμενο της πρώτης επιστολής και επισημαίνεται επί λέξει: "κινδυνεύει να πλημμυρίσει η πόλη στην πρώτη σοβαρή βροχόπτωση".

Τα ίδια τα κείμενα κάνουν περιττά τα όποια σχόλια. Τόσο οι πλημμυροπαθείς της Κορίνθου, όσο και ο εισαγγελέας, έχουν την ευκαιρία να δουν αύριο αυτοπροσώπως τον ένοχο.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Απαιτούν έργα, όχι ελεημοσύνη

Το δυνατότερο από τα χτυπήματα που έχει ποτέ δεχτεί η Κόρινθος ήταν η πλημμύρα της περασμένης Κυριακής, η οποία, στην κυριολεξία, νέκρωσε την πόλη, καταστρέφοντας, παράλληλα, το σύνολο των κατοίκων. Δεν υπάρχει οικογένεια στην πόλη και τη γύρω περιοχή, που να μη χτυπήθηκε έμμεσα ή άμεσα από τη νεροποντή. Δρόμοι ξηλώθηκαν. Σπίτια πλημμύρισαν, αφήνοντας τους κατοίκους τους "γυμνούς" και χωρίς τα στοιχειώδη. Καταστήματα, βιοτεχνίες και εμπορικά καταστράφηκαν: άλλων τα κτίρια, άλλων τα εμπορεύματα και άλλων και τα δύο. Στρατιές από αυτοκίνητα καταστράφηκαν από τα νερά: άλλα χτυπήθηκαν, άλλα χάθηκαν για πάντα στα βάθη του Κορινθιακού Κόλπου. Οι αγροτικές καλλιέργειες στη γύρω περιοχή μετατράπηκαν σε βάλτο, προκαλώντας νέα προβλήματα στους χτυπημένους από πολλές πλευρές αγρότες.

Μια εβδομάδα τώρα η ζωή στην Κόρινθο είναι αφόρητη, καθώς οι κάτοικοι έχουν από τη μια να αποτιμήσουν τις ζημιές και να περισώσουν ό,τι απόμεινε από τις περιουσίες τους και από την άλλη ζουν σε τραγικές συνθήκες επί μέρες χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς δουλιά και με τον κίνδυνο επιδημιών να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους. Η κατάσταση αυτή έχει προξενήσει αγανάκτηση στους κατοίκους, οι οποίοι βλέπουν το επίσημο κράτος και τους αιρετούς τοπικούς "άρχοντες" να τους κοροϊδεύουν ασύστολα. "Φταίνε η φύση και ο Θεός", είναι το "πόρισμα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ λίγες ώρες μετά την καταστροφή, το οποίο εσπευσμένα υιοθέτησαν ο νομάρχης και οι υπόλοιποι φορείς. Ομως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Ο κόσμος είδε κι ένιωσε στο πετσί του ότι κύριος υπεύθυνος της τραγωδίας του είναι η αδιαφορία και η προχειρότητα αυτών που εξέλεξε, για να τον υπηρετούν και να τον προστατεύουν. Κι αυτοί δεν έκαναν ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο, καταστρέφοντας και όσα υποτυπώδη υπήρχαν. Και τώρα τους τάζουν μέτρα - "ασπιρίνες", δίνοντας κάποια ψίχουλα σ' αυτούς που μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τα πάντα. Για να μην πέσουν έξω οι προϋπολογισμοί τους, που αυξάνουν τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και των καταπατητών, δίνουν κάποιο περίσσευμα από εκείνα που προβλέπονται για "απρόβλεπτα έξοδα" στα θύματά τους. Επιχειρούν να ξαναστήσουν όπως όπως τη "βιτρίνα", "φτιάχνοντας" ό,τι καταστράφηκε με ακόμα πιο πρόχειρο και επικίνδυνο τρόπο. Ομως, ο λαός της Κορίνθου έπαθε κι έμαθε. Απαιτεί αυτή τη φορά την τιμωρία των ενόχων, αλλά κυρίως έργα ζωής, έργα αντιπλημμυρικά για να μην ξαναπέσει θύμα των κερδοσκόπων καταστροφέων. Απαιτεί πλήρη και ουσιαστική αποκατάσταση των ζημιών, αντί της "ελεημοσύνης" που σε κάθε περίσταση μοιράζει ο χαμογελαστός υπουργός των μεγαλοεργολάβων. Και είναι αποφασισμένος να σηκωθεί από τα ερείπια και να ξαναφτιάξει τη ζωή του.

Συλλαλητήριο αύριο

Με συλλαλητήριο έξω από τη νομαρχία, θα υποδεχτούν αύριο Δευτέρα οι Κορίνθιοι τον υπουργό των εργολάβων (ΠΕΧΩΔΕ), Κ. Λαλιώτη,ο οποίος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, για να τους πείσει ότι δε φταίνε τα έργα των προστατευομένων του στη νέα Εθνική οδό και τους περιφερειακούς δρόμους που διασταυρώνονται με τον Ξηριά, για τα αποτελέσματα της πλημμύρας που κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια και μαγαζιά, σκέπασε μια ολόκληρη πόλη με λάσπη, απείλησε να μετατρέψει και τη σημερινή Κόρινθο σε βυθισμένη πόλη.

Η απόφαση πάρθηκε στη διάρκεια σύσκεψης στο σύλλογο Εμπόρων Κορίνθου όπου συμμετείχαν οι πλημμυροπαθείς. Το αίτημα είναι ένα: Πλήρης αποκατάσταση όλων των πληγέντων, αντιπλημμυρικά έργα.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ