Κυριακή 19 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γνώριζαν τι θα συμβεί, με λεπτομέρειες

Οι επιστολές που έστειλε η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Κορίνθου στις κυβερνητικές υπηρεσίες, για να προλάβει την πλημμύρα

Από τις 28 Αυγούστου 1995, τουλάχιστον, γιατί υπήρχαν και προηγούμενες προειδοποιήσεις, η κυβέρνηση, και ειδικά το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, γνώριζε ότι η Κόρινθος θα πνιγεί με την πρώτη δυνατή μπόρα.Κι όμως, ακόμα και σήμερα, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες σφυρίζουν κλέφτικα στη σχετική υπόμνηση.

Ενόψει της αυριανής καθόδου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στην Κόρινθο και προς αποφυγή παρεξηγήσεως, όταν διατυπωθούν οι σχετικές ερωτήσεις, αφιερώνουμε εξαιρετικά στον υπουργό δύο επιστολές σταλμένες από την Κόρινθο το 1995. Η μία έχει αποδέκτη την 2η ΔΕΚΕ,υπηρεσία στην οποία προϊσταται το ΥΠΕΧΩΔΕ και η δεύτερη έχει αποδέκτη το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Δ1.Αποστολέας η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Κορίνθου.

Πρώτη επιστολή, 28-8-95

"Θέμα: Απορροή όμβριων υδάτων νέου αυτοκινητοδρόμου"

Οπως γνωρίζετε, με την κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου Αθηνών - Κορίνθου - Τριπόλεως, κατασκευάστηκαν και αγωγοί που παροχετεύουν τα όμβρια ύδατα των τμημάτων Γαλατά - Κόρινθος, Σολωμός - Κόρινθος και Κόρινθος - Κόμβος Αρχ. Κορίνθου, στον χείμαρρο Ξηριά.

Ο χείμαρρος Ξηριάς, όπως γνωρίζετε, διέρχεται μέσα από την πόλη και όπως σας είχαμε επισημάνει και προφορικά σε συναντήσεις που είχαμε μαζί σας και με τον μελετητή του έργου, η διατομή του χειμάρρου Ξηριά δεν επαρκεί για την παροχέτευση των όμβριων υδάτων, ειδικά στο τμήμα που διέρχεται μέσα από την πόλη.

Σας γνωρίζουμε ότι την τελευταία δεκαετία ο χείμαρρος Ξηριάς πλημμύρισε τρεις φορές την πόλη μας και μάλιστα είχαμε και ανθρώπινα θύματα.

Είναι λογικό, λοιπόν, να ανησυχούμε, γιατί με τα νέα έργα που κατασκευάσατε αυξήθηκε η επιφάνεια της λεκάνης, που θα τροφοδοτεί τον χείμαρρο Ξηριά και μειώθηκε η επιφάνεια μεαπορροφητική ικανότητα, με αποτέλεσμα και με μικρότερες του παρελθόντος βροχοπτώσεις, να κινδυνεύει η πόλη μας.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και έχει απασχολήσει το Δημοτικό μας Συμβούλιο, τον Κορινθιακό Τύπο και τους κατοίκους της πόλης και απαιτείται να δώσετε άμεση λύση, προτού θρηνήσουμε νέα θύματα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται, κυρίως, όπως σας έχουμε πει και προφορικά στο τμήμα του Ξηριά που είναι εντός της πόλης μετά τη γέφυρα της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου - Πατρών.

Ζητάμε, λοιπόν, στα πλαίσια της εργολαβίας που κατασκευάζετε, να φροντίσετε για την αύξηση της παροχετευτικής ικανότητας του χειμάρρου Ξηριά και σαν τεχνικά καλύτερη λύση σας προτείνουμε την κατασκευή ανακουφιστικού αγωγού κατά μήκος της οδού Γ. Παπανδρέου.

Πιστεύουμε ότι το αίτημά μας θα γίνει δεκτό και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία ή βοήθεια που μπορούμε να σας προσφέρουμε".

Αυτά στις 28-8-95 με υπογραφή του δημάρχου Κορινθίων Π. Δαλακλείδη.

Και για να μην "παραπέσει" η επιστολή ακολουθεί δεύτερη με ημερομηνία 4-9-95, αυτή τη φορά κατ' ευθείαν στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ, τη Δ1.

Με τη δεύτερη επιστολή κοινοποιείται στο υπουργείο το περιεχόμενο της πρώτης επιστολής και επισημαίνεται επί λέξει: "κινδυνεύει να πλημμυρίσει η πόλη στην πρώτη σοβαρή βροχόπτωση".

Τα ίδια τα κείμενα κάνουν περιττά τα όποια σχόλια. Τόσο οι πλημμυροπαθείς της Κορίνθου, όσο και ο εισαγγελέας, έχουν την ευκαιρία να δουν αύριο αυτοπροσώπως τον ένοχο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκροί από την πολιτική που στερεί στο λαό θέρμανση και αντιπλημμυρικά (2013-12-03 00:00:00.0)
Αμεσα μέτρα για τις πλημμύρες (2013-11-29 00:00:00.0)
Μέτρα χωρίς καθυστέρηση για την αντισεισμική θωράκιση και την αντιπλημμυρική προστασία (2007-05-25 00:00:00.0)
Μετά την πλημμύρα το πρόβλημα (1998-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ