Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετά την πλημμύρα το πρόβλημα

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί τα εσπεριδοειδή και τα κηπευτικά στην περιοχή του Αργους, αλλά και στα χωριά Κουτσοπόδι, Ν. Κίος και Δαλαμανάρα, λόγω των πλημμυρών.

Ιδιαίτερα επλήγη το Ναύπλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία προχτές και χτες δέχτηκε 350 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα, τη στιγμή που ο πληθυσμός της πόλης αριθμεί 10 χιλιάδες κατοίκους. Παράλληλα τα 20 συνεργεία της Πυροσβεστικής με 60 υπαλλήλους πραγματοποίησαν 30 διασώσεις και απεγκλωβισμούς ατόμων, τα περισσότερα των οποίων είχαν εγκλωβιστεί σε ΙΧ και υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά. Μέχρι αργά το βράδυ γινόταν άντληση νερού από τα υπόγεια της σχολής του ΟΑΕΔ. Επίσης πληγήκανε τα χωριά Κεφαλάρι, Φίχτια, Κουτσοπόδι, Κίβερι, Μύλοι και Ν. Κίος (4.000 στρέμματα πλημμυρισμένα).

Στο Αργος συνεχίζονταν και χτες οι αντλήσεις νερών από πλημμυρισμένα υπόγεια κατοικιών και μαγαζιών, αφού η Πυροσβεστική είχε δεχτεί 70 κλήσεις, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 300. Τα 14 συνεργεία της με 40 πυροσβέστες επενέβησαν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

"Λεηλατημένη" πόλη

Λεηλατημένη πόλη έμοιαζε χτες η Στυλίδα.Μετά τη φετινή καταστροφή των δασών της περιοχής από πυρκαγιά, τα νερά εισέβαλαν στην πόλη και παρέσυραν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Πάνω από 50 αυτοκίνητα καταστράφηκαν, αποθήκες κατέρρευσαν, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, οικοσκευές χάθηκαν. Στη Λαμία συνεχίζονταν και χτες οι αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια. Σε δύο μέρες η τοπική Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 200 κλήσεις και επενέβη με δέκα συνεργεία. Ο χείμαρρος Ξηριάς πλημμύρισε πολλές συνοικίες της πόλης. Οι επιχωματώσεις στην περιοχή του ξηροπόταμου, που έγιναν την περασμένη δεκαετία, έφραξαν το χείμαρρο και τίναξαν στα ύψη τις αξίες της γης. Η ζήτηση στην ευρύτερη περιοχή κυρίως για εμπορικές επιχειρήσεις είχε αποτέλεσμα την κατασκευή μεγάλων κτιρίων, ιδιαίτερα στο τμήμα μήκους 2,8 χιλιομέτρων της παλιάς Εθνικής Αθήνας - Λαμίας. Παρόλο που έχουν ασχοληθεί με το πρόβλημα όλες σχεδόν οι εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες και η υπόθεση έχει απασχολήσει και τα δικαστήρια, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα και όλα έμειναν ως έχουν. Το 1996 με τις πλημμύρες του Σπερχειού η πόλη γλίτωσε, αλλά προχτές ο όγκος της βροχής μετέτρεψε τον Ξηριά σε ορμητικό χείμαρρο.

Το επαρχιακό δίκτυο

H κακοκαιρία πέρασε, αλλά πολλά προβλήματα στις συγκοινωνίες παρέμειναν. Λόγω υπερχείλισης ποταμού ήταν και χτες κλειστός ο δρόμος Καστρίου Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας στο ύψος της γέφυρας Καστρίου, αλλά και η μια λωρίδα κυκλοφορίας της Εθνικής οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων από το 90ό έως το 112ο χιλιόμετρο.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν χτες η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών και Τρικάλων, στο ορεινό οδικό δίκτυο της Κόνιτσας και της Πυρσόγιαννης Ιωαννίνων, στις επαρχιακές οδούς Σερρών - Λαιλιάς (από το 18ο χιλιόμετρο) και Σερρών - Προμαχώνα (από το 31ο χιλιόμετρο), στις Εθνικές οδούς Τρικάλων - Ιωαννίνων (60ό - 76ο χλμ), Ξάνθης - Γρεβενών, Ξάνθης - Σταυρίλης Δράμας (6ο - 26ο χλμ), Βέροιας - Σελίου (5ο - 26ο χλμ), Βέροιας - Δασκίου (12ο - 43ο χλμ), Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Βιτσίου, Γρεβενών - Τρικάλων (21ο - 30ό χλμ), Κοζάνης - Φλώρινας (8ο - 39ο χλμ).

Επίσης με δυσχέρειες γινόταν η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς Τρικάλων - Αρτας (30ό - 60ό χλμ), Λουτρού - Ακρης Λάρισας, Ν. Σάντας - Κέγχρου Ροδόπης από το 10ο χλμ, Εδεσσας - Φλώρινας μέσω Κέλλης (30ό - 36ο χλμ), Αρνισσας - χιονοδρομικού κέντρου Βόρα (8ο - 25ο χλμ), Κέδρωνα - Α. Γραμματικού, Νάουσας - Τριών Πέντε Πηγαδιών (2ο - 22ο χλμ), Νάουσας - Σελίου (2ο - 18ο χλμ), Νάουσας - Ροδοχωρίου (2ο - 16ο χλμ), Λαμίας - Λουτρών Υπάτης, Καρπενησίου - Αγρινίου στη θέση Μπαγασάκι και στη ΝΕΟ Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (75ο - 98ο χλμ).

Αποκλεισμένα ήταν 53 χωριά στο νομό Τρικάλων, τρία στα Γρεβενά, τρία στην Κοζάνη και τρία στα Γιάννενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ