Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝΝ. ΗΛΕΙΑΣ
Η κυβέρνηση "επιδοτεί" το ξεκλήρισμα

- Φέτος παρατηρείται μια πρωτόγνωρη καθυστέρηση στην πληρωμή των επιδοτήσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Γιατί κατά τη γνώμη σας συμβαίνει αυτό;

- Η ευθύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση είναι καθαρά της κυβέρνησης. Και το θλιβερό της υπόθεσης είναι, ότι αυτοί που κυβερνούν αυτόν τον τόπο, με την πολιτική τους οδηγούν χρόνο με το χρόνο τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε ακόμα χειρότερη θέση. Εκτός από τα άλλα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, έφτασε το πράγμα, όπου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να εισπράξουν ούτε τις επιδοτήσεις. Επιδοτήσεις που έτσι κι αλλιώς είναι μειωμένες, εξαιτίας των μεγάλων προστίμων συνυπευθυνότητας που επιβάλλουν οι κανονισμοί των Βρυξελλών και τους οποίους έχουν ψηφίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η αδιαφορία που υπάρχει για τους αγροτοκτηνοτρόφους είναι τέτοια που ούτε το πιο απλό πράγμα δε γίνεται: Εννοώ ότι δεν πληρώνονται έγκαιρα ούτε οι επιδοτήσεις που δικαιούνται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ομως αν ήταν, για παράδειγμα, να δοθούν επιδοτήσεις στους εφοπλιστές και στους βιομηχάνους η κυβέρνηση και τα υπουργεία θα "σκίζονταν" να τους δώσουν τα χρήματα όσο πιο γρήγορα γινόταν. Για τους αγρότες όμως... ούτε που νοιάζονται.

- Τι επιπτώσεις έχει η μεγάλη αυτή καθυστέρηση, στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους;

- Οι επιπτώσεις είναι δραματικές. Στο νομό μας ούτε οι ελαιοπαραγωγοί έχουν πάρει δραχμή επιδότησης, ούτε στο καλαμπόκι και το σιτάρι δόθηκε φράγκο. Το ίδιο ισχύει και για τους κτηνοτρόφους στα ορεινά, ενώ στο βαμβάκι δόθηκε ένας μήνας παράταση για την πληρωμή των παραγωγών. Πέρσι, τέτοιον καιρό είχε αρχίσει η πληρωμή των επιδοτήσεων, όπως στο λάδι για παράδειγμα. Φέτος, όμως, τίποτα. Εφτασαν, δηλαδή, τα πράγματα στο απροχώρητο. Οι έμποροι- βιομήχανοι όχι μόνο δίνουν εξευτελιστικές εμπορικές τιμές, αλλά πληρώνουν και όποτε θέλουν. Από πάνω έρχεται "καπάκι" και η κυβέρνηση να δώσει τις επιδοτήσεις όποτε της... "καπνίσει". Από πού, όμως, θα βρουν χρήματα οι αγρότες να ζήσουν; Τους εξαναγκάζουν να ξαναδανειστούν για να επιβιώσουν. Αλλά τα χρέη και οι υψηλοί τόκοι της Αγροτικής Τράπεζας τρέχουν και οι αγρότες δεν έχουν χρήματα να τα ξεπληρώσουν. Το αποτέλεσμα είναι οι αγρότες, κυρίως οι μικρομεσαίοι, να οδηγούνται στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα. Γιατί οι επιδοτήσεις καθυστερούν, αλλά η Αγροτική Τράπεζα δεν "καθυστερεί" στο να προχωρήσει μαζικά σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των αγροτών.

- Τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα αυτό και ποια θα είναι η αντίδραση των αγροτοκτηνοτρόφων;

- Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει, όπως οφείλει άλλωστε, να πληρώσει έγκαιρα και άμεσα τις επιδοτήσεις. Δε χωράει καμιά δικαιολογία σ' αυτό το θέμα. Και δεν είναι μόνο το πρόβλημα της καθυστέρησης των επιδοτήσεων, είναι πάρα πολλά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα και τα οποία πρέπει να βρουν άμεσα λύση. Από την άλλη, οι αγρότες δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων τους και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Πρέπει να δοθεί ένα γερό μάθημα σ' αυτούς που όχι μόνο δεν παίρνουν κανένα μέτρο στήριξης των αγροτών, αλλά δε δίνουν ούτε καν τις επιδοτήσεις. Και είμαι σίγουρος ότι την απάντηση θα την πάρουν από τους αγρότες, πολύ σύντομα.

Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ