Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ο απολογισμός

Με τα μάτια να παρατηρούν αγωνιωδώς τη στάθμη των ποταμών έζησαν και χτες οι Θεσσαλοί, καθώς, αν και βελτιώθηκε ο καιρός, δεν πέρασε ακόμα η απειλή των μεγάλων πλημμυρών, αφού τα νερά συνεχίζουν να κατεβαίνουν από τα βουνά, όπου λιώνουν τα χιόνια. Οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται κοντά στον Ενιπέα, τον Καλέντζη, τον Καράμπαλη, τον Ληθαίο, τον Αγιαμονίτη και, προπάντων, στον Πηνειό - όπου καταλήγουν όλα τα νερά - έβλεπαν τη στάθμη πότε ν' ανεβαίνει και πότε να κατεβαίνει, "παίζοντας" με τα νεύρα τους. Το όριο επιφυλακής για τον Πηνειό είναι τα 7 μέτρα και αν φτάσουν σ' αυτό το ύψος τα νερά, υπάρχει περιθώριο 8 ωρών για να προλάβουν να πάρουν μέτρα οι υπηρεσίες της Λάρισας.

Η χτεσινή μέρα ήταν του απολογισμού των ζημιών, που είναι μεγάλες και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς.

Στα Τρίκαλα,από το ξεχείλισμα του Αγιαμονίτη "πνίγηκε" η συνοικία του Κόκκινου Πύργου, με τα νερά να μπαίνουν σε πολλά σπίτια. Αλλά και ο Ληθαίος, που διασχίζει την πόλη, "βγήκε" και πλημμύρισε πολλά σπίτια, ιδιαίτερα στον οικισμό "Τρίκκη", ανάμεσά τους κι αυτό του νομάρχη Στ. Πατραμάνη.Για πολλοστή φορά, τα τελευταία χρόνια, πλημμύρισε το Νοσοκομείο Τρικάλων και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα. Μεγάλες οι ζημιές και σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σε πολλά χωριά.

Στην Καρδίτσα,ολόκληρη η πεδινή έκταση του νομού πέρασε πολύ δύσκολες ώρες, καθώς τα "φουσκωμένα" ποτάμια "έπνιξαν" χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών κι απείλησαν τα σπίτια πολλών χωριών. Ακόμα πλημμύρισαν οι δυτικές συνοικίες της πόλης, ενώ στον Παλαμά τα φρεάτια δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα νερά, μ' αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε πολλά σπίτια και καταστήματα της επαρχιακής πόλης.

Στη Λάρισα,η πόλη άντεξε - ας είναι καλά το αποχετευτικό δίκτυο που κατασκευάστηκε επί δημαρχίας Λαμπρούλη - και τα μόνα προβλήματα παρουσιάστηκαν όταν ο αέρας ξερίζωσε δέντρα και τα έριξε σε δρόμους, διακόπτοντας τη συγκοινωνία. Ιδιαίτερα, όμως, δοκιμάστηκε η ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων, όταν η νεροποντή "φούσκωσε" τον Ενιπέα και πολλά κοντινά χωριά κινδύνεψαν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν προχώρησαν, παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις μετά από παλιότερες πλημμύρες που είχαν κατακλύσει χωριά. Και χτες ακόμα η Κοινότητα Υπέρειας παρέμεινε αποκλεισμένη - δε λειτουργούσαν, μάλιστα, ούτε τα τηλέφωνα - αφού η γέφυρα που τη συνδέει με διπλανά χωριά και τη Λάρισα, υπερκαλύφτηκε από τα νερά. Εικόνες καταστροφής και στην επαρχία της Αγιάς, καθώς από τη νεροποντή ξεχείλισαν οι χείμαρροι και πλημμύρισαν ιδιαίτερα τους παραλιακούς δρόμους στον Αγιόκαμπο και τη Βελίκα, ενώ το χαλάζι και ο δυνατός αέρας προκάλεσαν πρόσθετες ζημιές. Η ανεμοθύελλα έπληξε και την περιοχή της Ελασσόνας, προκαλώντας ζημιές σε σκεπές σπιτιών και καταστημάτων.

Στη Μαγνησία τα μπουρίνια "σάρωσαν" τις παραλίες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, την ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες. Μάλιστα, ένας 77χρονος, ο Αριστ. Ζέκος,έχασε τη ζωή του, όταν, μετά το μπουρίνι, πήγε στο λιμανάκι της Νέας Αγχιάλου για να δει αν προκλήθηκαν ζημιές στη βάρκα του. Η καταρρακτώδης βροχή πλημμύρισε σπίτια και καταστήματα στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, ενώ η βροχή, το χαλάζι και η ανεμοθύελλα έπληξαν τις περιοχές του Αλμυρού, του Βελεστίνου, του κεντρικού και ανατολικού Πηλίου, προκαλώντας καταστροφές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ