Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μηχανισμούς καταστολής επιστρατεύει η κυβέρνηση

Στέλνει ασφαλίτες στα σχολεία που είναι υπό κατάληψη, για να λαμβάνουν "τα κατά περίπτωση μέτρα"! Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών

Με αυταρχικές φασιστικές μεθοδεύσεις επιχειρεί η κυβέρνηση να "αναχαιτίσει" το ογκούμενο κίνημα στο χώρο της παιδείας, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να βάλει φρένο στις αγωνιστικές διαθέσεις ιδιαίτερα των μαθητών με διαφημιστικές καμπάνιες, στημένες συνεντεύξεις και... "πρωινούς καφέδες" στα σχολεία, μετά την απόκρουση των σχεδίων τους να χτυπήσει το νεολαιίστικο κίνημα μέσω των συμμοριών που εμφανίζονται ως αναρχικοί, προχωρά τώρα ένα ακόμη βήμα στον αντιδραστικό της κατήφορο. Χρησιμοποιεί τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και ποινικοποιεί τους αγώνες.

Δυο μέρες πριν την πανελλαδική κινητοποίηση που αρχικά αποφάσισαν οι μαθητές, αλλά στη συνέχεια πήρε χαρακτήρα πανεκπαιδευτικής - παλλαϊκής αντίδρασης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, η κυβέρνηση επιχειρεί αναβίωση του αλήστου μνήμης "Εκπαιδευτικού" της Ασφάλειας, προσπαθώντας να καταστείλει με κάθε τρόπο τις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις. Στα φασιστικού τύπου αυτά σχέδιά της επιστράτευσε, μάλιστα, και την "ανεξάρτητη" Δικαιοσύνη, παρασύροντάς την τελικά στον αυταρχικό της κατήφορο.

Χτες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας Χρήστος Μαρκογιαννάκης,"υποκύπτοντας" σε μια έγγραφη αναφορά του προϊσταμένου της Δ' Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τις καταλήψεις που γίνονται σε γυμνάσια και λύκεια της Αττικής. Την έρευνα θα διενεργήσει η Ασφάλεια, με την εντολή να καλέσει και να εξετάσει ως μάρτυρες τόσο τον προϊστάμενο της Δ' Διεύθυνσης, όσο και τους γυμνασιάρχες και λυκειάρχες των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη, καθώς και τους προέδρους και τα μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Ομως, ο προαναφερόμενος εισαγγελικός λειτουργός δε σταματά εδώ. Ζητά, επιπλέον, από την Ασφάλεια να μεταβούν αστυνομικοί στα καταληφθέντα από τους μαθητές σχολεία, να διαπιστώσουν την κατάσταση που υπάρχει σ' αυτά και να λάβουν τα κατά περίπτωση ενδεικνυόμενα μέτρα (!), ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους.Ποια θα είναι άραγε τα μέτρα αυτά; Μήπως αθρόες συλλήψεις, ξύλο και Αυτόφωρα; Γιατί η "φάλαγγα" είναι σήμερα, πια, κάπως ξεπερασμένη...

Προσχεδιασμένες ενέργειες

Η αναφορά του προϊστάμενου της Δ' Διεύθυνσης κ. Μάρκου,δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο μεμονωμένο γεγονός. Από τις 16 Νοέμβρη το υπουργείο Παιδείας είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του σχετικά με την αντιμετώπιση των μαθητικών κινητοποιήσεων. Τότε, με δελτίο Τύπου πληροφορούσε ότι "οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων έχουν λάβει οδηγίες από το ΥΠΕΠΘ για την ενεργοποίηση και εμπλοκή θεσμοθετημένων εκπαιδευτικών και δημοτικών οργάνων(σχολικό συμβούλιο, διευθυντές σχολείων, σύλλογος διδασκόντων, σύλλογοι γονέων, δημοτικές επιτροπές παιδείας, σχολικές επιτροπές) προκειμένου να αποτρέπονται ή να αίρονται οι καταλήψεις,οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι παράνομες και ακυρώνουν στην πράξη το δικαίωμα για μόρφωση των άλλων".

Τότε το υπουργείο Παιδείας αναφερόταν στις καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη, ισχυριζόμενο ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα, χρησιμοποιώντας τα γνωστά επιχειρήματα περί παρείσφρησης εξωσχολικών στοιχείων. Προχωρούσε μάλιστα πιο πέρα, λέγοντας ότι αυτά τα εξωσχολικά στοιχεία "διακινούν ναρκωτικά και προβαίνουν σε εκτεταμένες καταστροφές" και σημείωνε ότι "έτσι ακριβώς συνέβη στο 15ο Λύκειο Θεσσαλονίκης". Για να μη μείνει έτσι καμία αμφιβολία, όχι μόνο για τον πραγματικό στόχο του υπουργείου Παιδείας, που είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική του, αλλά και για τον προβοκατόρικο ρόλο που παίζουν τα μέλη των διαφόρων συμμοριών που εμφανίζονται ως "υπερεπαναστάτες - αναρχικοί". Ομως και αυτή τη φορά, οι αυταρχικές μεθοδεύσεις θα πέσουν στο κενό. Ηδη, με τη γνωστοποίηση της είδησης χτες το απόγευμα ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, ενώ την πρώτη ουσιαστική και αποστομωτική απάντηση η κυβέρνηση θα την πάρει αύριο κιόλας από την πανελλαδική κινητοποίηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με μαζικές κινητοποιήσεις απαιτούν μέτρα προστασίας της υγείας τους (2020-09-29 00:00:00.0)
Εκδηλώνεται αυταρχικός παροξυσμός από τη μεριά της κυβέρνησης (2011-10-01 00:00:00.0)
Ατσαλώνει τους μαθητές η επιχείρηση τρομοκρατίας (1998-12-03 00:00:00.0)
Προκαλεί το υπουργείο Παιδείας (1998-11-17 00:00:00.0)
Μαχητικές διαδηλώσεις μαθητών (1997-11-28 00:00:00.0)
Τιμωρούν και τους μαθητές! (1996-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ