Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Και βρεγμένοι και ... χαμένοι

Χαώδης παρέμεινε και χτες η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι κόπασαν, όμως η βροχή συνεχίστηκε και οι ζημιές που προκλήθηκαν την προηγούμενη μέρα δε στάθηκε δυνατό να αποκατασταθούν. Στο μεταξύ σημαντικές ήταν οι καταστροφές στις εγκαταστάσεις θερμοκηπίων, κύρια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς όμως για τους καλλιεργητές, δε δικαιούνται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, αφού ο Οργανισμός αποζημιώνει μόνο την παραγωγή. Στην υπόλοιπη Μακεδονία - Θράκη μέχρι και χτες δεν έγινε δυνατό να υπάρξει συγκεκριμένη εικόνα για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, αν και οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μικρές σχετικά ζημιές.

Στη Θεσσαλονίκη

Από το πρωί χτες συνεργεία τεχνικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Πολεοδομίας έκαναν αυτοψία, κατέγραφαν και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής απομάκρυναν επικίνδυνες λαμαρίνες, ταμπέλες και κεραίες από σημεία της πόλης. Συνεργεία του Οργανισμού Αποχέτευσης συνέχισαν το έργο καθαρισμού των φραγμέων φρεατίων.

Οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες αποκαταστάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους, όμως παραμένουν τα προβλήματα στη συγκοινωνία σε πολλά σημεία της Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μίσθωσε φορτηγά και γερανούς για την απομάκρυνση των περίπου 300 δέντρων που είτε ξεριζώθηκαν από τον αέρα είτε κρίθηκαν επικίνδυνα και κόπηκαν από τα ειδικά συνεργεία δασολόγων και υπαλλήλων του δήμου. Οπως εκτιμούν οι αρμόδιοι, η διαδικασία περισυλλογής των δέντρων θα ολοκληρωθεί πιθανά μέσα στις επόμενες δύο μέρες, οπότε αναμένεται να ομαλοποιηθεί και η κυκλοφορία των οχημάτων, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα δέντρα έπεσαν σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης.

Ο χτεσινός απολογισμός της Πυροσβεστικής αναφέρει υλικές ζημιές σε 61 τουλάχιστον αυτοκίνητα που προκλήθηκαν είτε από πτώση δέντρων είτε από πτώση άλλων αντικειμένων στους δρόμους, όπως γλάστρες, διαφημιστικές πινακίδες, κλπ.

Συνολικά από το πρωί της Δευτέρας μέχρι και χτες τις μεσημεριανές ώρες, η Πυροσβεστική δέχτηκε 500 κλήσεις και χρειάστηκε να επέμβει σε 350, στις περισσότερες περιπτώσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ, ενώ μόνο σε 16 περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει για άντληση νερών από υπόγεια καταστήματα και σπίτια. Στο μεταξύ υπήρξαν και δύο περιπτώσεις ελαφρών τραυματισμών πολιτών, η μία από πτώση μαρμάρου και η άλλη από πτώση δέντρου.

Τέλος, κανονικά λειτούργησαν τα σχολεία του απογευματινού κύκλου, ενώ με εντολή του νομάρχη δε λειτούργησε κανένα σχολείο της πρωινής βάρδιας, προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια των διδακτηρίων.

Τα θερμοκήπια

Σημαντικές όμως είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις θερμοκηπίων στα Βασιλικά, την Επανωμή και το Αγγελοχώρι. Κύρια χτυπήθηκαν θερμοκήπια στα Βασιλικά. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ζημιές από 30% ως 70% σε εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε μια έκταση 500 στρεμμάτων από τα 800 συνολικά στρέμματα που καλλιεργούνται στα Βασιλικά. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνουν οι εκτιμήσεις και πιθανά οι καλλιεργητές θα διεκδικήσουν αποζημίωση, αν και με βάση των κανονισμό του ΕΛΓΑ δε δικαιούνται. Με αφορμή αυτό το γεγονός, επανέρχεται το πάγιο αίτημα των αγροτών για τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και κάλυψη όλων των καταστροφών, ανεξαρτήτως αν αυτές αφορούν παραγωγή ή εγκαταστάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές σε όλους τους νομούς (2019-07-12 00:00:00.0)
Καταστροφές από χαλάζι στη Νάουσα (2014-07-24 00:00:00.0)
Ζημιές στις καλλιέργειες (2003-08-02 00:00:00.0)
Σαρώνει το κύμα κακοκαιρίας (2003-03-18 00:00:00.0)
Ζημιές από βροχόπτωση και ανεμοθύελλα (2002-03-14 00:00:00.0)
Ζημιές σ' ολόκληρη την πρωτογενή παραγωγή (2002-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ