Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμένουν στην καταστροφή του Πευκωτού Βάρης
  • Εδώ και 10 μέρες, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν καταλάβει το χώρο, όπου τα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ άρχισαν την ανέγερση ενός τσιμεντένιου μεγαθήριου
  • Το έργο γίνεται χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ενώ η περιοχή είναι αρχαιολογικός χώρος

Με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ και τη βοήθεια των αστυνομικών δυνάμεων, συνεχίστηκαν χτες το πρωί οι εργασίες ανέγερσης του μεγάλου κτιρίου μέσα στο δάσος Πευκωτό της Βάρης, στην περιοχή του Ιδρύματος Βασικής Βιολογικής Ερευνας Αλ. Φλέμινγκ. Το έργο γίνεται από τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ).

Από νωρίς το πρωί, οι κάτοικοι της περιοχής ήταν εκεί, με σκοπό να περιφρουρήσουν το δάσος. Κοντά τους ήταν και μαθητές του Λυκείου της Βάρης. Στο εργοτάξιο, όμως, έφτασαν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες, παρέκαμψαν την αντίσταση των κατοίκων.

Μέχρι σήμερα, στο βωμό της απόφασης των υπουργείων Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ να χτιστεί εκεί ένα κτιριακό συγκρότημα 5.010 τετραγωνικών μέτρων έχουν ήδη θυσιαστεί 8 στρέμματα δάσους χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως απαιτεί η σχετική οδηγία της ΕΟΚ και αγνοώντας την αντίθετη άποψη του δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Για το λόγο αυτό, οι κάτοικοι, ο δήμος και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής είχαν καταλάβει εδώ και 10 μέρες το εργοτάξιο, με σκοπό να αποτρέψουν την παραπέρα καταστροφή. Παράλληλα, έχουν προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και να καταγγείλουν το γεγονός στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ολα ξεκίνησαν στις 16 του περασμένου Ιούνη, όταν οι υπουργοί Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, με κοινή απόφασή τους, ενεργοποίησαν χουντικό και αντισυνταγματικό βασιλικό διάταγμα (ΦΕΚ 153-Δ-12-8-69), που επέτρεπε τη δόμηση στο δάσος και έδωσαν άδεια οικοδομής για μια μεγάλη Ερευνητική Μονάδα, έκτασης 5.010 τετραγωνικών μέτρων, μέσα στο δάσος του λόφου Πευκωτό της Βάρης. Με βάση το νόμο όμως, η κοινή Υπουργική Απόφαση επέχει θέση οικοδομικής άδειας, μόνο εφόσον πρόκειται για νοσηλευτικές μονάδες και όχι ερευνητικά ιδρύματα. Η μονάδα, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως καταγγέλλουν σε κοινή καταγγελία τους το Ανεξάρτητο Φόρουμ Πολιτών Δήμου Βάρης,ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Βάρκιζας και η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού,πρόκειται να στεγάσει το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), το Εθνικό Κέντρο Ερευνών (ΕΚΕΥ) και το Ινστιτούτο Ερευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΠΥΥ). Πρόκειται σαφώς για μονάδα χημικής και βιολογικής έρευνας με τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα μέσα σε κατοικημένη περιοχή και σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από παιδικό σταθμό.

Κι ενώ το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι τα απόβλητα δε θα είναι τοξικά και δε θα χρησιμοποιούνται επικίνδυνες ουσίες, στην από 4/3/96 κάτοψη υπογείου του κτιρίου ΚΕΔΥ - ΕΚΕΥ αναφέρεται ιδιαίτερος χώρος επιφάνειας 11 τετραγωνικών μέτρων με ένδειξη "τοξικά".Από την εταιρία ΔΕΠΑΝΟΜ, ο χώρος αυτός χαρακτηρίζεται ως χώρος ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Αξιοσημείωτη, όμως, είναι και η στάση του Δασαρχείου Πειραιά. Στις 2/8/96 με έγγραφό του χαρακτηρίζει ως μη εποπτευόμενη από τη Δασική Υπηρεσία έκταση 8.677,5 τ.μ. στη θέση Μισσίρι και όχι Πευκωτό.Σε νεότερό του έγγραφο, την 1/10/98 βεβαιώνει ότι οι εργασίες γίνονται σε έκταση που ήταν ανέκαθεν αγροτική. Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων και ο δήμος θέτουν εύλογα τώρα το ερώτημα "πώς το Δασαρχείο χαρακτηρίζει την περιοχή αγροτική και όχι δάσος, όπως προκύπτει, τόσο από την κοινή διαπίστωση, όσο και από τα συμβόλαια πώλησης"; Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει κοινοποιήσει στο Δήμο Βάρης τη σχετική άδεια για την ανέγερση του κτιρίου και την κοπή των πεύκων. Επιπλέον ακόμη κι αν η έκταση είναι πράγματι αγροτική και με βάση το Βασιλικό Διάταγμα του '69, η επιτρεπόμενη δόμηση είναι 2.063 τ.μ. και όχι 5.010, που θα έχει το υπό ανέγερση κτίριο.

Οι εργασίες, παράλληλα, ξεκίνησαν χωρίς την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία στην αρχή έστειλε σήμα διακοπής των εργασιών για 20 μέρες και στη συνέχεια το ανακάλεσε, αν και πληροφορήθηκε την ανέγερση του κτιρίου, όταν είχαν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές και έπεφτε ήδη η οροφή του υπογείου. Με νεότερο έγγραφό της όμως, στις 19 Νοέμβρη, προς το Δήμο της Βάρης, γνωστοποιεί ότι "στην ιδιοκτησία του ιδρύματος Φλέμινγκ υπάρχουν διάσπαρτα ορατά αρχαία λείψανα, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Λαθούριζας, τα οποία προστατεύονται από τις διατάξεις του νόμου και το Σύνταγμα. Στην περιοχή τοποθετείται ο αρχαίος Δήμος του Αναγυρούντος από τους μεγαλύτερους της κλασικής Αθήνας, αλλά έχουν ανασκαφεί και αρχαιότητες της Μυκηναϊκής, Γεωμετρικής, Αρχαϊκής και Ρωμαϊκής Περιόδου... Στην αυτοψία, την οποία διενήργησε η υπηρεσία μας, διαπιστώθηκαν αρχαία οικοδομικά λείψανα στην ανατολική πλευρά της οικοδομής, καθώς και στη νότια, όπου έχει διανοιχτεί χωματόδρομος διέλευσης μηχανημάτων. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εάν έχουν καταστραφεί αρχαία στο χώρο της οικοδομής". Παρά το γεγονός, όμως, ότι μέσα στο ίδιο έγγραφο δηλώνει ότι "η περιοχή εμφανίζει μια συνέχεια, εξαιρετικά σημαντική για την αρχαία τοπογραφία και τοπιογραφία" και πως από το φάκελο που υποβλήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία λείπουν η έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας και η μελέτη περιβάλλοντος, η ίδια απαγόρευσε μόνο τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος του κτιρίου χώρου, χωρίς να κάνει λόγο για το κτίσμα, που έχει ήδη ανεγερθεί και την καταστροφή που έχει γίνει, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα "από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η χορήγηση άδειας διαμόρφωσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ