Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κόβουν δωρεάν φάρμακα

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Απ. Τασούλα και Μπ. Αγγουράκη για την εξαίρεση απ' τη χορήγηση δωρεάν φαρμάκων των ατόμων με δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία

Δύο παθήσεις, η δρεπανοκυτταρική και η μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, εξαιρούνται από την υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία χορηγούνται δωρεάν (σ.σ. χωρίς συμμετοχή) φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, για τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μπ. Αγγουράκης.

Με την υπουργική απόφαση 7/οικ.845/22-10-1990 που υλοποιεί σχετικές διατάξεις του Ν. 1902/1990 καθορίζονται οι χρόνιες παθήσεις για τις οποίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ χορηγούνται δωρεάν φάρμακα. Στις παθήσεις αυτές, ενώ συμπεριλαμβάνεται η μεσογειακή αναιμία και οι επιπλοκές της, όλως παραδόξως, δε συμπεριλαμβάνονται η δρεπανοκυτταρική και η μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και οι επιπλοκές τους, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης να χρειάζονται σημαντικά ποσά για τη φαρμακευτική τους υποστήριξη.

Με το Προεδρικό Διάταγμα που τροποποίησε το ΒΔ 665/1962 ρυθμίστηκε το θέμα και για τις χρόνιες αυτές παθήσεις, αλλά μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα η αδικία εκτός των άλλων να είναι προφανής.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μπ. Αγγουράκης ερωτούν τον υπουργό Μ. Παπαϊωάννου,τι ενέργειες θα κάνει και πότε, έτσι ώστε να χορηγούνται δωρεάν φάρμακα και στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ για τις χρόνιες παθήσεις της δρεπανοκυτταρικής και η μικροδρεπανοκυτταρικής αναιμίας και των επιπλοκών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ