Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
Στα βουνά είναι το πρόβλημα

Η Ενωση προαναγγέλλει, ουσιαστικά, τις επόμενες πλημμύρες και καταδείχνει με επιστημονικά κριτήρια τον ένοχο

Αναμενόμενες ήταν για την Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) οι καταστροφές που προκλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, σε όλη σχεδόν τη χώρα, από την κακοκαιρία. Κι αυτό γιατί για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας χρειαζόταν άμεσα να γίνει διευθέτηση των ορεινών υδάτων με τη διευθέτηση των χειμάρρων, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που αποτέφρωσαν περισσότερα από 1.500.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

"Τέτοια έργα δυστυχώς δε γίνονται εδώ και δεκαετίες λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και πιστώσεις. Από την άλλη πλευρά ανακοινώνονται έργα, όχι από το αρμόδιο υπουργείο, αλλά από άσχετους με το αντικείμενο φορείς, όπως το ΥΠΕΧΩΔΕ και η ΕΥΔΑΠ", είναι το συμπέρασμα - καταπέλτης της ΠΕΔΔΥ.

Η Ενωση Δασολόγων επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν έχει... κατανοήσει ακόμα ότι οι πλημμύρες ξεκινούν από τον ορεινό όγκο, ενώ υπογραμμίζει πως όσα έργα και αν γίνουν στον αστικό και πεδινό χώρο, δε φέρνουν κανέναν αποτέλεσμα. Για παράδειγμα αναφέρει την περιοχή της Γλυφάδας, όπου ενώ έχει πραγματοποιηθεί το 80% των προβλεπόμενων αστικών έργων, δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα - η Γλυφάδα "πνίγηκε" κυριολεκτικά αυτές τις μέρες - διότι δεν πραγματοποιήθηκαν τα απαιτούμενα έργα στον Υμηττό. "Παρ' όλα αυτά, όμως, σήμερα εξακολουθούν να δίνονται το 90% των χρημάτων για αντιπλημμυρικά στο αστικό χώρο, ενώ θα έπρεπε να δίνονται για τον ορεινό", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα επισημαίνει πως τη διευθέτηση των ορεινών υδάτων και χειμάρρων μπορεί να την κάνει μόνο η Δασική Υπηρεσία, που έχει τους κατάλληλους επιστήμονες, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που μπορούν να μελετήσουν και να εκτελέσουν έργα τέτοιας μορφής. Κι αυτό γιατί είναι οι μόνοι που μπορούν να υπολογίσουν και να ελέγξουν τη στερεομεταφορά που συντελείται με τις βροχοπτώσεις.

Οσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ήδη γίνει στη χώρα μας, η ΠΕΔΔΥ τονίζει πως κάποιοι "χωρίς σκέψη και χωρίς γνώση" ονόμασαν έτσι τα περίφημα πλέον σε όλους κορμοπλέγματα - κορμοδέματα. "Τα έργα αυτά είναι χρήσιμα ως αντιδιαβρωτικά έργα σε εκτάσεις που πρόκειται άμεσα να αναδασωθούν. Είναι όμως γνωστό σε όλους ότι είναι έργα πρόσκαιρα, μικρής πνοής, μικρού ορίζοντα και μικρής αντιπλημμυρικής αξίας. Τα αντιδιαβρωτικά έργα αποτέλεσαν το άλλοθι της πολιτείας για την ανύπαρκτη δασική πολιτική και για την ανύπαρκτη αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας", υπογραμμίζει στην ανακοίνωση. Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος πλέον έγινε μεγαλύτερος, διότι πλέον έχουν κλείσει τα ρέματα από κορμούς, πέτρες και χώματα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διατομή των ρεμάτων και να αυξάνονται τα πλημμυρικά φαινόμενα και με πολύ μικρότερης έντασης βροχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ