Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταδικάζουν τον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση

Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών καταδικάζουν τις αστυνομικές μεθοδεύσεις, με τις οποίες το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών. Μιλώντας στο "Ρ" τόνισαν τα εξής:
Ν. Τσούλιας, πρόεδρος ΟΛΜΕ
"Θεωρώ απαράδεκτη κάθε δικαστική ή αστυνομική μεθόδευση για αντιμετώπιση των προβλημάτων της παιδείας. Ο χώρος του σχολείου απαιτεί διάλογο και επίλυση των σοβαρών ζητημάτων, που έχει θέσει η εκπαιδευτική κοινότητα μέσα από τους δικούς της αγώνες. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για την πολιτική επίλυση των μεγάλων ζητημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης".
Γρ. Καλομοίρης, αντιπρόεδρος ΟΛΜΕ
"Είναι προφανές ότι η αυταρχική πολιτική που εφαρμόζεται στο χώρο της εκπαίδευσης, η πολιτική που οδηγεί στον εκπαιδευτικό και εργασιακό μεσαίωνα έχει την ανάγκη, για να προωθηθεί, να επιστρατεύει τους μηχανισμούς καταστολής, την αστυνομοκρατία και την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών και κοινωνικών αγώνων. Είναι ολοφάνερο ότι και αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να περιορίσουν ή να ακυρώσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών, των φοιτητών και των εκπαιδευτικών και αυτές οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα πέσουν στο κενό, εφόσον αυτό που πυροδοτεί την κινητικότητα στο χώρο της παιδείας, τις δυναμικές κινητοποιήσεις των φορέων της εκπαίδευσης είναι η εγκατάλειψη του δημόσιου σχολείου, η πολιτική του περιορισμού των μορφωτικών δικαιωμάτων, η πολιτική λιτότητας και για την εκπαίδευση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οφείλει, επιτέλους, να δώσει θετικές απαντήσεις στα αιτήματα των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών και να εγκαταλείψει τις αυταρχικές μεθοδεύσεις".
Σάββ. Σάββας, οργαν. γραμματέας ΟΛΜΕ
"Οι ενέργειες των προϊσταμένων της Β βάθμιας εκπαίδευσης και του εισαγγελέα είναι κατευθυνόμενες από την κυβέρνηση. Προέρχονται μετά από τη συνέντευξη του υπουργού Παιδείας και ύστερα από τις εντολές και τις οδηγίες για τη λήψη μέτρων καταστολής των κινητοποιήσεων των μαθητών. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε αντιλαϊκής πολιτικής είναι ο αυταρχισμός και η κρατική τρομοκρατία. Πλανάται ο υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση, αν νομίζουν ότι με τα αυταρχικά μέτρα μπορούν να ανακόψουν τους πανελλαδικούς, παλλαϊκούς αγώνες, που βρίσκονται σε εξέλιξη και όσο προχωρούν δυναμώνουν. Είναι ανιστόρητοι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, εκπαιδευτικών και μαθητών. Να είναι βέβαιοι ότι όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία οι ενέργειες αυτές θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν και η καλύτερη απάντηση είναι ο συντονισμός του αγώνα και η συγκρότηση διεκδικητικού μετώπου".
Β. Τζιατζή, πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας
"Το υπουργείο Παιδείας, μπροστά στο κύμα διαμαρτυρίας και στον αγώνα που οργανώνουν οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι απέναντι στα μέτρα που υποβαθμίζουν την παιδεία, απαντά στέλνοντας την Αστυνομία και ουσιαστικά εκχωρώντας την ευθύνη για τη φροντίδα της εκπαίδευσης στον εισαγγελέα. Οι μαθητές, οι νέοι που στις δημοσκοπήσεις κατηγορούνται για αδιαφορία για τα προβλήματά τους, για αδιαφορία για την πολιτική, όταν αγωνίζονται για καλύτερη μόρφωση βρίσκουν απέναντί τους, όχι τον "ευαίσθητο" υπουργό Παιδείας, αλλά το αστυνομικό όργανο. Οι αγώνες για την παιδεία θα φουντώσουν κι ο λαός θα αγωνιστεί για τη μόρφωση των παιδιών του. Οι γονείς σ' αυτή τη φάση θα σταθούν πλάι στα παιδιά τους και τον αγώνα τους".
Λεωνίδας Ριτζάκης, ΔΣ Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας
"Οι προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας να κάμψουν το ογκούμενο μαθητικό κίνημα ενάντια στον νόμο 2525/97 θα αποτύχουν. Οι γονείς είναι στο πλάι των μαθητών και όχι από πίσω, όπως συκοφαντικά ισχυρίζεται το υπουργείο".
Οι μαθητές
Ο Πάνος Χαλβατζής, μέλος του προεδρείου της Πανελλήνιας Συνάντησης Συντονιστικών και μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της Αθήνας, δήλωσε: "Οποιαδήποτε μέτρα κι αν ληφθούν απ' την πλευρά της κυβέρνησης, οποιαδήποτε βαρύτητα και σημαντικότητα κι αν έχουν, δεν υπάρχει περίπτωση το μαθητικό κίνημα να κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε δυνατότεροι και δεν πρόκειται αυτά τα μέτρα τρομοκρατίας να μας ταράξουν. Θα συνεχίσουμε μαζί με όλο το λαό. Οι γονείς μας συμπαραστέκονται, οι καθηγητές το ίδιο και στο τέλος εμείς θα είμαστε οι νικητές. Στα σχολεία, ας το καταλάβουν αυτό, η τρομοκρατία δε θα περάσει". Ο Γαβρίλος Τσαρκαντόγλου, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της Αθήνας και μέλος του 15μελούς του ΕΛ Αιγάλεω, δήλωσε: "Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης έχουν βγάλει τους μαθητές στο δρόμο. Αυτά τα μέτρα είναι που εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Με τις πολλαπλές εξετάσεις, μας πετάνε έξω απ' το λύκειο και μας στέλνουν σε υποβαθμισμένες σχολές μαθητείας. Ολα αυτά έχουν προκαλέσει την αντίδραση των μαθητών, των καθηγητών και γενικότερα ολόκληρου του ελληνικού λαού και έχουν φέρει σε αγωνιστικό αναβρασμό όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Η κυβέρνηση με τη στάση της, αρνούμενη να δεχτεί τους εκπροσώπους των μαθητών παρά τις έντεκα μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έγιναν από πέρσι σε όλη την Ελλάδα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να σταματήσουν αυτοί οι αγώνες. Ενας απ' αυτούς είναι και η άμεση τρομοκρατία και ο εκφοβισμός με τα ΜΑΤ στα σχολεία. Οι μαθητές όμως θα δώσουν την απάντησή τους, προχωράμε δυναμικά για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Αυτά τα μέτρα είναι καταδικασμένα στη συνείδηση των μαθητών και θα ανατραπούν".
Νεολαία ΠΑΣΟΚ
Ο Γιώργος Αποστολόπουλος,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ,δήλωσε: "Αν υπάρχει αυτή η εντολή, σαφώς και την καταδικάζουμε. Τα προβλήματα στο χώρο της παιδείας είναι υπαρκτά και ευτυχώς, σιγά σιγά, αν και εκ των υστέρων, τα βλέπει το υπουργείο Παιδείας. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει λύση μια τέτοια εντολή. Ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι ο διάλογος, ο οποίος επιτέλους, έστω και εκ των υστέρων, πρέπει να ξεκινήσει".
ΔΑΠ - ΝΔΦΚ

Ο Χρήστος Κουρούσης,γραμματέας της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ΑΕΙ, δήλωσε: "Δεν παρεμβαίνουμε και δεν επεμβαίνουμε στο έργο της Δικαιοσύνης, όμως, σήμερα, που ο χώρος της παιδείας βρίσκεται σε αναταραχή και εκφράζει την καθολική του αντίδραση στην ονομαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του υπουργού Παιδείας, μας κάνει να αναρωτιόμαστε, κατά πόσον η πολιτική ηγεσία παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης. Τέτοιες πράξεις, χωρίς συγκεκριμένες καταγγελίες ή στοιχεία, υποδηλώνουν τον πανικό που βρίσκεται η κυβέρνηση και τον τρόπο που προσπαθεί να καταστείλει τη λαϊκή αντίδραση που υπάρχει στο χώρο της παιδείας. Καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας να συναισθανθούν τον άσχημο και αδιέξοδο δρόμο που οδηγούν την ελληνική παιδεία στο κατώφλι του 21ου αιώνα"

.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ