Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Απαιτούν τη σωτηρία του κτήματος Θων

Την παρέμβαση των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού απαιτούν τώρα οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων, για να σωθούν από το τσιμέντο τα 8 στρέμματα του κτήματος Θων, μετά την αδράνεια του Δήμου Αθηναίων εδώ και δύο βδομάδες, όταν το 7ο Διαμέρισμα και η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων είχαν ζητήσει να ανακληθεί ως "κακώς εκδοθείσα" η οικοδομική άδεια που δόθηκε στον εργολάβο Μπ. Βωβό.

Στο μεταξύ, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, οι φορείς της περιοχής των Αμπελοκήπων οργανώνουν μεθαύριο Παρασκευή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5.30 μ.μ. στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Αιτωλίας.

Με τα υπομνήματά της προς τα δύο υπουργεία, η Επιτροπή Αγώνα για το κτήμα Θων απαιτεί να ανασταλούν άμεσα οι οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται στο οικόπεδο και ολόκληρο το κτήμα να αποδοθεί στους κατοίκους για τις ανάγκες της περιοχής σε λειτουργικό πράσινο και σχολείο. Η Επιτροπή απαιτεί να αναπλαστεί ο χώρος, ώστε το διατηρητέο μνημείο τέχνης που περιλαμβάνει, ο ναός του Αγ. Νικολάου, να βρεθεί - όπως επισημαίνουν - στο περιβάλλον που του αρμόζει.

Οι ανάγκες των κατοίκων για λειτουργικό πράσινο και σχολείο στη συμβολή των οδών Αιτωλίας και Θεοφάνους, αναφέρουν στο υπόμνημά τους προς το ΥΠΕΧΩΔΕ οι κάτοικοι, δε συγκινούν τους αρμόδιους, αντίθετα προωθούνται τα συμφέροντα μεγαλοκατασκευαστών. Η Επιτροπή Αγώνα για το κτήμα Θων καλεί έστω και τώρα τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ να ελέγξουν τουλάχιστον τις εκπομπές θορύβου από τη λειτουργία του εργοταξίου, που προκαλεί αναστάτωση στην περιοχή ακόμη και τις ώρες κοινής ησυχίας, αλλά και τους ρύπους των μηχανημάτων.

Οσο για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων υπενθυμίζουν στο ΥΠΠΟ ότι "είναι έργο του Τσίλερ και ένα από τα ελάχιστα κηρυγμένα μνημεία και έργα τέχνης, που μαρτυρούν τη νεότερη ιστορία της συνοικίας μας".

Ούτε κι αυτό όμως εμπόδισε, όπως σημειώνουν οι κάτοικοι, τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων να εκδώσουν την άδεια οικοδομής. Χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, αν και με την ογκώδη κατασκευή που προωθείται το μνημείο αγνοείται πλήρως και συνθλίβεται κάτω από μια μεσοτοιχία ύψους άνω των 37 μέτρων... Πάντως, αν δε θελήσουν οι αρμόδιοι να σταματήσουν την καταστροφή των 8 στρεμμάτων ελεύθερου χώρου, οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μην ανεχτούν, όχι 37, αλλά ούτε μισό μέτρο τσιμέντου σ' έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους των Αμπελοκήπων και να επιβάλουν την αξιοποίησή του προς όφελος της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ