Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανελλαδική - παλλαϊκή κινητοποίηση αύριο
  • Εντείνονται οι κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε όλη τη χώρα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • Συγκεντρώσεις και πορείες αύριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις

Πανελλαδική - πανεκπαιδευτική κινητοποίηση για την παιδεία πραγματοποιείται αύριο με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, φοιτητών και, στο πλευρό τους, των γονιών και των εργαζομένων. Στο πλαίσιο της απόφασης της πανελλαδικής τους συνάντησης, τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων σε κάθε γωνιά της χώρας προχωρούν με συντονισμένα βήματα στην αυριανή κινητοποίηση, με αιχμή των αιτημάτων τους την απόσυρση των νόμων 2525 και 2640, την κατοχύρωση του δικαιώματος στη μόρφωση, με δημόσιο δωρεάν ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλους, βιβλία δωρεάν, σύγχρονα και κατανοητά, κατάργηση των εξετάσεων Αρσένη στην Α και Β Λυκείου, 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία.

Και σήμερα, συνεχίζονται στα σχολεία οι συνελεύσεις, μέσα από τις οποίες οι μαθητές αποφασίζουν μαζικά τη συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο, ενώ συγκροτούνται τοπικά Συντονιστικά στους δήμους. Ανάμεσα στα σχολεία που πήραν απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι; 40ό Γυμνάσιο - ΕΛ Γκράβας,61ο ΕΛ Γκράβας,19ο ΕΛ Αχαρνών,54ο Γυμνάσιο Σεπολίων,11ο ΤΕΕ Αθήνας,5ο και 6ο ΕΛ Αιγάλεω,ΤΕΕ Αιγάλεω,2ο και 4ο ΕΛ Χαϊδαρίου,Μουσικό Λύκειο Παλλήνης,4ο ΕΛ Φαλήρου,1ο,3ο και 6ο ΕΛ Ν. Ιωνίας,ΕΠΛ Ν. Φιλαδέλφειας,ΕΛ Μεταμόρφωσης,9ο Γυμνάσιο Περιστερίου,ΕΛ Περιστερίου,1ο και 2ο ΕΛ Χολαργού,1ο και 3ο ΕΛ Βύρωνα,ΤΕΕ Καισαριανής,1ο και 3ο ΕΛ Πετρούπολης,4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης κ.ά.

Η Συντονιστική Επιτροπή φορέων εκπαιδευτικών - μαθητών - φοιτητών - γονέων - εργαζομένων καλεί αύριο να βγουν "όλοι στους δρόμους για την παιδεία" και να συμμετάσχουν μαζικά στο αυριανό συλλαλητήριο.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους καθηγητές να πάρουν δυναμικά μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο για την παιδεία στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια και στα συλλαλητήρια που γίνονται σε όλη τη χώρα. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού.

Δίωρη στάση εργασίας και συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποφάσισε και το ΔΣ της ΔΟΕ.Σε συλλαλητήριο καλεί τους μαθητές του Πειραιά το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά,αύριο στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κοραή.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί σε σύσκεψη την Κυριακή, στις 11.00 το πρωί, τα 15μελή των σχολείων του Πειραιά, στην Ιωνίδειο Σχολή, ενώ ανάμεσα στα σχολεία του Πειραιά που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν αύριο είναι: Γυμνάσιο Ιωνιδείου,2ο ΕΛ Νίκαιας,3ο ΕΛ Νίκαιας,ΕΠΛ Κορυδαλλού,1ο ΤΕΕ Πειραιά κ.ά.

Στο αυριανό συλλαλητήριο συμμετέχουν με απόφαση των διοικητικών συμβουλίων τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Χημικού Τμήματος και Οικονομικού Πανεπιστημίου και η Γενική Συνέλευση Φοιτητών του Παντείου. Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητικά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές των Λυκείων και Γυμνασίων στη Θεσσαλονίκη, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων πραγματοποιεί καταλήψεις στα σχολεία για περισσότερο από δύο βδομάδες.

Το Συντονιστικό των Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης,που έλαβε μέρος στην πανελλήνια συνάντηση της Κυριακής στην Αθήνα, συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας στο ΕΚΘ για να συζητήσει μέτρα ενημέρωσης των μαθητών. Αποφάσισαν εξόρμηση των μελών του Συντονιστικού στα σχολεία με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση αλλά και το συντονισμό των μαθητών, που θα συμμετάσχουν στη μεγάλη αυριανή παμμαθητική κινητοποίηση.

Στην Κατερίνη

Σε δυναμική κινητοποίηση προχώρησε χτες το πρωί το Συντονιστικό των Σχολείων Κατερίνης, το οποίο και πραγματοποίησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στη Νομαρχία, όπου αντιπροσωπεία των μαθητών επέδωσε το ψήφισμά του στον νομάρχη. Κλείνοντας την πορεία οι μαθητές έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για αύριο, όπου μαζί με τους γονείς αλλά και τους καθηγητές θα στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης ενάντια στην παρακμή της παιδείας και τον ξεριζωμό των μαθητών από το φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από τα σχολεία.

Στην Πάτρα

Με πρωτοβουλία των μαθητών του 7ου Λυκείου Πάτρας και του Γυμνασίου και Λυκείου Παραλίας συγκροτήθηκε Συντονιστικό Μαθητών της Πάτρας, το οποίο αποφάσισε τη διοργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου αύριο στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ολγας). Το Συντονιστικό καλεί τους μαθητές, τους εργαζόμενους και όλο το λαό να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της κυβέρνησης και υπέρ της προάσπισης του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας.

  • Απαιτώντας άρση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, οι μαθητές του 1ου, 23ου και 3ου Λυκείου Ναυπάκτου προχώρησαν σε κατάληψη των σχολείων τους.
Στη Λάρισα

Εντείνουν τις αντιδράσεις τους οι μαθητές ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, με συγκεντρώσεις, πορείες και διαδηλώσεις, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για το αυριανό συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.Στο συλλαλητήριο παίρνουν μέρος περισσότερα από 25 Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης μαζί με σχολεία από Ελασσόνα,Φάρσαλα,Τύρναβο και άλλες επαρχίες και χωριά του νομού.

Χτες μαθητές από σχολεία της Λάρισας πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, με κατάληξη τη Νομαρχία. Τόσο στη Λάρισα όσο και στις επαρχίες και τα χωριά του νομού, πολλά σχολεία τελούν υπό κατάληψη.

Στη Χαλκίδα

Με μαζικές συνελεύσεις που πραγματοποίησαν οι μαθητές χτες και προχτές σε πολλά σχολεία της Χαλκίδας επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά τη συμμετοχή τους στο παμμαθητικό συλλαλητήριο αύριο στις 11 π.μ. στην πλατεία Αγοράς καθώς και τη θέλησή τους να αγωνιστούν για να καταργηθεί στην πράξη η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Παράλληλα, με συνέχιση των καταλήψεων στα 16 από τα 17 σχολεία της Χαλκίδας, οι μαθητές δίνουν ηχηρή απάντηση σε διάφορους "καλοθελητές" - φερέφωνα της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και σε άλλους "αγανακτισμένους" γονείς.

Βλέποντας η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να "δαμάσει" το αγωνιστικό ξέσπασμα των μαθητικών κινητοποιήσεων, επιστρατεύτηκε ο τοπικός κομματικός μηχανισμός, ακόμα και βουλευτές. Χαρακτηριστική η περίπτωση του βουλευτή Δ. Πιπεργιά,ο οποίος, επισκεπτόμενος προχτές σχολεία της Χαλκίδας, καλούσε τους μαθητές να σταματήσουν τις καταλήψεις, χαρακτηρίζοντάς τους υποκινούμενους. Σε άλλη περίπτωση στο 7ο Γυμνάσιο Χαλκίδας ο αστυνομικός Τ. Γέραλης απειλούσε τους μαθητές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ έκοψε την αλυσίδα της πόρτας, μπήκε μέσα και κατέγραψε τους μαθητές. Βέβαια και στις δύο περιπτώσεις οι μαθητές έδωσαν τις κατάλληλες απαντήσεις και περιφρούρησαν το χώρο.

Στη Θήβα

Παρόμοιο κλίμα αγωνιστικής διάθεσης υπάρχει και στο Νομό Βοιωτίας.Χτες πραγματοποιήθηκε μαζικό συλλαλητήριο μαθητών κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Οι μαθητές ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για αύριο, στο μεγάλο παμμαθητικό συλλαλητήριο.

Επίσης συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες στην πόλη της Λιβαδειάς οι μαθητές από το Λύκειο Ορχομενού.

Στη Φλώρινα

Με κύριο αίτημα την ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου, μαθητές από όλα τα Λύκεια και Γυμνάσια της Φλώρινας πραγματοποίησαν χτες δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης. Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Αυτός ο νόμος δεν είναι της παιδείας", "Δώστε λεφτά για την παιδεία", οι μαθητές ξεκίνησαν από το 3ο Γυμνάσιο και κατέληξαν στη Νομαρχία. Εκεί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας απαιτώντας την κατάργηση του νόμου 2525/97, δωρεάν βιβλία για όλα τα μαθήματα και για τα μαθήματα ειδικοτήτων, διορισμούς εκπαιδευτικών κλπ. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των μαθητών παρέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον νομάρχη. Στη Φλώρινα, όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια τελούν υπό κατάληψη.

Στο Βόλο

Στο Βόλο το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων προγραμματίζει τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ξεκινώντας από το αυριανό συλλαλητήριο. Σε κατάληψη βρίσκεται από χτες το 2ο ΤΕΛ Βόλου.

Στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο,μαθητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, στο πλαίσιο και της στάσης εργασίας, πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο Εργατικό Κέντρο στις 12 το μεσημέρι και πορεία μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης.

Σε Ξάνθη - Δράμα - Καβάλα - Κομοτηνή

Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης θα κάνουν αύριο στη 1.30 μ.μ. όλα τα Λύκεια του νομού και μετά θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Νομαρχία.

Αύριο επίσης, στις 11.30 το πρωί θα συγκεντρωθούν οι μαθητές όλων των Λυκείων της Δράμας και οι καθηγητές, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις οι μαθητές της Καβάλας και της Κομοτηνής. Στη συγκέντρωση της Κομοτηνής θα συμμετάσχει ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής.

Στα Χανιά

Με τη μαζική συμμετοχή των μαθητών όλων των Λυκείων της πόλης, πραγματοποιήθηκε χτες στα Χανιά πορεία διαμαρτυρίας. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 11 π.μ. στη Δημοτική Αγορά, απ' όπου λίγο αργότερα ξεκίνησαν μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας, με συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης" του Αρσένη και της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης.

Η κινητοποίηση έγινε για να καταγγελθούν, επίσης, τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία των Χανίων, λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού, βιβλίων και εργαστηρίων.

Η πορεία πέρασε μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε έξω από τη Νομαρχία, όπου η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών επέδωσε στον νομάρχη ψήφισμα με τα αιτήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδωσαν το «παρών» παρά τις πιέσεις (2007-01-12 00:00:00.0)
Θριάμβευσε ο αυταρχισμός! (2005-01-22 00:00:00.0)
Αποφάσεις αγώνα από τους μαθητές (2004-12-10 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη μόρφωση (2003-02-28 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια σε όλη τη Θεσσαλία (1998-11-26 00:00:00.0)
Στους δρόμους σήμερα καθηγητές - μαθητές (1998-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ