Σάββατο 22 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Θριάμβευσε ο αυταρχισμός!

Ημέρα του «εθνικού διαλόγου» της απάτης και της παραπλάνησης και δεκάδες «εκπαιδευτικοί» απέδειξαν πόσο διαλλακτικοί είναι, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων ημερών: Απειλές, αποβολές, τηλεφωνήματα σε γονείς. Ετσι, προκειμένου να ανακόψουν την ορμή του μαθητικού κινήματος, ακόμη και την τελευταία στιγμή, την ημέρα του συλλαλητηρίου, δε σταμάτησαν να κάνουν κατάχρηση εξουσίας, «πουλώντας» τσαμπουκά σε 15χρονους μαθητές.

Ετσι, χτες, με το ...τηλέφωνο στο χέρι έμειναν δεκάδες διευθυντές σχολείων της Αθήνας, οι οποίοι πέρασαν το πρωινό τους, τηλεφωνώντας στους γονείς όσων μαθητών κατέβηκαν στην πορεία, για να τους ενημερώσουν ότι «πρέπει να μαζέψετε τα παιδιά σας». Τραγελαφική είναι και η περίπτωση διευθυντή που πάνω στο θυμό του για την ανυπακοή που έδειξαν οι μαθητές, κατεβαίνοντας στο συλλαλητήριο, απείλησε με γενική αποβολή όλο το σχολείο.

Στον Πειραιά στο 3ο Λύκειο Κερατσινίου η διευθύντρια του σχολείου έβρισε, προπηλάκισε και απείλησε μαθητές του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά, καθώς και συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ, που βρίσκονταν στο σχολείο, για να ενημερώσουν και να καλέσουν τους μαθητές στην κινητοποίηση.

Στο 4ο Λύκειο Νίκαιας ο διευθυντής απείλησε μαθητές μέλη του Συντονιστικού, που μοίραζαν ανακοινώσεις πως θα φωνάξει την αστυνομία. Τελικά, τους έδιωξε όταν είδε ότι οι μαθητές του σχολείου ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα του Συντονιστικού.

Στο 6ο Λύκειο Καστέλλας, ο διευθυντής έκλεισε και κλείδωσε την πόρτα, προκειμένου να εμποδίσει τους μαθητές που ήταν συγκεντρωμένοι στο προαύλιο να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.

Σε πολλά ακόμα σχολεία του Πειραιά, οι διευθυντές προσπάθησαν να εμποδίσουν τη συμμετοχή των μαθητών στην κινητοποίηση, απειλώντας τους πως θα ενημερωθούν οι γονείς τους και θα έχουν συνέπειες.

Κρούσματα αυταρχισμού παρουσιάστηκαν σε πολλά σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Πολλά κρούσματα και ακραίες μορφές αυταρχισμού που έφτασαν ως τις αποβολές και το κλείδωμα των μαθητών μέσα στα σχολεία, παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ομως, οι μαθητές «δεν τσίμπησαν» και έδωσαν τη δική τους αγωνιστική απάντηση.

Στη Θεσσαλονίκη, ο αυταρχισμός διευθυντών και καθηγητών εκφράστηκε με κλείδωμα των μαθητών μέσα στα σχολεία, απειλές για αποβολές, επιβολή ποινών όπως οι αποβολές ή η προσέλευση των μαθητών μαζί με τους γονείς τους την ερχόμενη Δευτέρα στα σχολεία ή ακόμα και το φακέλωμα στο «ποινολόγιο». Ενώ κάποιοι πιο πονηροί διευθυντές προτίμησαν να πάνε τα σχολεία εκδρομές... Τέτοια παραδείγματα αυταρχισμού σημειώθηκαν στα: 1ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 3ο Γυμνάσιο Νεάπολης, 1ο και 3ο ΕΛ Καλαμαριάς, 4ο ΕΛ Θεσσαλονίκης, 31ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 3ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, 1ο Γυμνάσιο Ανω Τούμπας, 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, ενώ το 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το 1ο Νεάπολης πήγαν εκδρομή.

Αυταρχικές συμπεριφορές με απειλές και τρομοκρατία σημειώθηκαν σε σχολεία των Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Κοζάνης, Ξάνθης, Κατερίνης, Καβάλας και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Στην Πάτρα ορισμένοι καθηγητές και διευθυντές σχολείων, οι οποίοι, προκειμένου να αποτρέψουν τη συμμετοχή των μαθητών στο συλλαλητήριο είτε κλείδωναν τις πόρτες, είτε απειλούσαν με αποβολές, είτε, ακόμα και μείωση βαθμού. Συγκεκριμένα, χτες, η διευθύντρια του 8ου Γυμνασίου Πάτρας, Θεοδώρα Σαλαμαλίκη, απέβαλε σύσσωμο σχεδόν το 15μελές μαθητικό συμβούλιο, επειδή μέλη του κάλεσαν τους μαθητές να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Προχτές, η διευθύντρια του 16ου Γυμνασίου Πάτρας, Ελένη Σμυρνιώτη, κάλεσε τα 5μελή μαθητικά συμβούλια και απείλησε πως αν τολμήσουν και καλέσουν τους μαθητές του σχολείου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση θα καλέσει την αστυνομία και παράλληλα, θα αποβάλει και θα μειώσει το βαθμό σε όσους το πράξουν. Ανάλογα κρούσματα σημειώθηκαν και σε άλλα σχολεία της πόλης (2ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο κ.α.).

Σηκωτοί από τους φύλακες πετάχτηκαν έξω από το 5ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, με εντολή της διευθύντριας, μέλη του συντονιστικού φοιτητών και μαθητών, όταν προσπάθησαν να ενημερώσουν τους μαθητές για την πορεία, ενώ ταυτόχρονα τα μεγάφωνα καλούσαν τους μαθητές να μπούνε μέσα στο σχολείο με εκφράσεις του τύπου «Εδώ δεν υπάρχει ελευθερία λόγου, δε θα κάνετε εσείς ό,τι θέλετε»! Κάτω από την πίεση, οι πόρτες άνοιξαν και οι μαθητές ακολούθησαν την πορεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ