Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Θα επικυρώσει την καταστροφή του Υμηττού;

"Μελέτες" επί παραγγελία του ΥΠΕΧΩΔΕ παρομοιάζουν την Περιφερειακή Υμηττού ως δρόμο αντιπυρικής προστασίας!

Η τύχη χιλιάδων στρεμμάτων δάσους του Υμηττού κρίνεται την Παρασκευή. Μέρα, που συζητείται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η προσφυγή των κατοίκων και του Δήμου Αγίας Παρασκευής, κατά της επιφανειακής διάνοιξης της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού, όπως σχεδίασε η κυβέρνηση και υλοποιούν οι εργολάβοι της. Το ΣτΕ θα ασχοληθεί με το αν το τμήμα της λεωφόρου, που διέρχεται μέσα από την Αγ. Παρασκευή, θα πρέπει να κατασκευαστεί επιφανειακά ή να αντικατασταθεί από υπόγεια σήραγγα, μήκους 1.300 μέτρων. Κάτι, που ζητούν ο δήμος, οι κάτοικοι, επιστήμονες και πλήθος φορέων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί πως πριν μερικούς μήνες η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αποφάσισε να σταματήσουν προσωρινά τα έργα, μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή. Ομως, τα έργα δε σταμάτησαν και οι εργολάβοι συνέχισαν να κόβουν δέντρα.

Θυμίζουμε πως για τη διάσωση του δάσους, εκτός από το δήμο και τους κατοίκους, έχουν δραστηριοποιηθεί, με σημαντικές παρεμβάσεις, πολλοί φορείς. Μάλιστα, στις αρχές του Νοέμβρη, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συμμετείχε σε δεντροφύτευση, που έκανε στη συγκεκριμένη περιοχή η Μονάδα Απεξάρτησης του "18 Ανω".Η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε τότε πως "όλα αυτά που συντελούνται σήμερα στο περιβάλλον αποτελούν ένα τεράστιο έγκλημα, γιατί πωλούνται πλέον τα βουνά και οι παραλίες, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους".

"Να μας δικαιώσει"

Ο Δημήτρης Αυγερόπουλος,επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αγίας Παρασκευής "Ανθρώπινη Πόλη", μιλώντας στο "Ρ", τονίζει: "Η απόφαση του ΣτΕ θα καθορίσει, όχι μόνο το μέλλον του Υμηττού, της πόλης μας, αλλά και όλου του λεκανοπεδίου Αττικής. Πιστεύουμε ότι η απόφασή του θα μας δικαιώσει και δε θα επιτρέψει τη διάνοιξη του δρόμου και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Αποδεδειγμένα, η κατασκευή σήραγγας αποτελεί την ιδανική λύση. Οσο για το κομμάτι του Υμηττού, που έχει ήδη καταστραφεί από τις εργασίες των συνεργείων της εταιρίας "Αττική Οδός ΑΕ" - η οποία έχει αναλάβει τη διάνοιξη της λεωφόρου - ελπίζουμε να γίνουν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες, για να αποκατασταθεί ο οικολογικός χαρακτήρας του βουνού".

"Μελέτες" επί παραγγελία

Πλήρως αμήχανη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ αναγκάζεται τώρα να επιστρατεύσει στο "παρά πέντε" μελέτες διαφόρων καθηγητάδων που δέχτηκαν να παρουσιάσουν το άσπρο - μαύρο, προκειμένου να πειστεί το ΣτΕ να απορρίψει το αίτημα των κατοίκων για τη μη καταστροφή του δάσους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για "μελέτες" του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (να σημειώσουμε ότι είναι μερικοί από τους ίδιους καθηγητές που επί υπουργίας Μάνου είχαν επιστρατευτεί να δικαιολογήσουν ως περιβαλλοντικό το μέτρο της απόσυρσης των παλιών ΙΧ, που υποτίθεται ότι μέχρι το 2000 θα ...εξαφάνιζε το νέφος της Αθήνας!!). Ενδεικτικό της αξιοπιστίας και της τωρινής τους μελέτης είναι και το γεγονός ότι υποστηρίζουν, ούτε λίγο - ούτε πολύ, πως η λύση της σήραγγας θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον της Αγίας Παρασκευής! Οι παιδαριώδεις όμως ισχυρισμοί τους δε σταματούν εδώ, αφού προβλέπουν ότι τυχόν ματαίωση της επιφανειακής χάραξης θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον της πρωτεύουσας, επειδή θα ματαιωθεί η κατασκευή και άλλων οδικών αξόνων! Δηλαδή, οι (περιβαλλοντολόγοι;) καθηγητές αυτοί φτάνουν στο σημείο να ισχυριστούν ότι οι μεγάλοι οδικοί άξονες που κατασκευάζονται στο Λεκανοπέδιο και πριμοδοτούν τη μεγαλύτερη κίνηση των ΙΧ δε θα έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Σε άλλο "πόνημα" του καθηγητή του ΕΜΠ Κ. Κασιού, που θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο, η Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού συγκρίνεται, ούτε λίγο - ούτε πολύ, με τους δρόμους που διανοίγονται στα δάση για την αντιπυρική προστασία! Για να ισχυριστεί στη συνέχεια ότι η κοπή χιλιάδων πεύκων, σε καιρό μάλιστα που η Αττική έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο από τις πυρκαγιές, είναι "ασήμαντη" και "δε συνιστά διακοπή του οικοσυστήματος"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ