Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ναρκο - κουλτούρας" απογύμνωση

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 1998 που μια επιστημονική προσέγγιση συμβάλλει στη χάραξη της πραγματικής διαχωριστικής γραμμής στο μέτωπο κατά των ναρκωτικών. Η πρώτη ήταν τον περασμένο Φλεβάρη. Τότε παρουσιάστηκε η έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Διεθνή Ελεγχο των Ναρκωτικών που υπογράμμιζε ότι "η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση γύρω απ' τη νομιμοποίηση και αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης και η επιθετική δημοσιότητα υπέρ της νομιμοποίησης, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση πολλών νέων ανθρώπων απέναντι στη χρήση κάνναβης". Η άλλη ήρθε προχτές απ' το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και κάνει ακόμα ένα βήμα μπροστά στις διαπιστώσεις: "Η μεγάλη", αναφέρει, "αύξηση της χρήσης κάνναβης συμβαδίζει με την αύξηση του αριθμού των ατόμων στον πληθυσμό, που θεωρούν τη χρήση ακίνδυνη ή ελάχιστα επικίνδυνη".

Μετά, δηλαδή, και από επιστημονικές μετρήσεις, διαπιστώθηκε το καινοφανές: Οτι δεν υπάρχουν αθώα και ακίνδυνα ναρκωτικά και ότι η χρήση τους βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με τη "ναρκο - κουλτούρα" και τη "ναρκο - λαγνεία". Και ποιοι ήταν εκείνοι που καλλιέργησαν τη ναρκο - κουλτούρα και έγιναν διαπρύσιοι κήρυκες της ελεύθερης χρήσης χασίς ή της αποποινικοποίησης - γενικότερα - κάθε είδους ναρκωτικών;

Ηταν - και είναι - εν πρώτοις μια ομάδα επιστημόνων που παρουσιάζει μια γκάμα επιστημονικοφανούς προσέγγισης. Οι προσεγγίσεις αυτές χρησιμεύουν ως βάση της πολιτικής πλατφόρμας ενός περίεργου "συνασπισμού" δυνάμεων, που αρχίζει απ' τον οικονομικό σύμβουλο του Πινοτσέτ, Μ. Φρίντμαν, και φτάνει ως τους εδώ εγχώριους φιλελεύθερους και ξεπεσμένους αριστερούς. Ετσι - για να μην ξεχνούν και οι ίδιοι - θα μείνουν αξέχαστες οι δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Παιδείας - και νυν αναπληρωτή Εξωτερικών - Γ. Παπανδρέου για τις γλάστρες με χασίς, καθώς και του φιλελεύθερου Π. Τατούλη με τη "Συν" υποψήφια στην Αθήνα Μ. Δαμανάκη. Ολοι αυτοί οι αμύντορες της ναρκο - κουλτούρας έχουν την αμέριστη συμπαράσταση μιας μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έχουν κάνει τις σελίδες τους πλατύφυλλα και τις οθόνες τους θερμοκήπια της κάνναβης.

Οποία όμως υποκρισία!

Χτες κάποιοι απ' αυτούς έδειχναν ξαφνιασμένοι απ' τις διαπιστώσεις αυτές - όπως και εκείνη τη διαπίστωση που δείχνει ότι όλο και πιο μικρές ηλικίες δοκιμάζουν ναρκωτικά. Αυτή τη - δήθεν - έκπληξη επιβάλλει το "εμπόριο της είδησης". Ενα εμπόριο που γίνεται στο γενικότερο περιβάλλον της "παγκοσμιοποίησης", όπου το κέρδος του καπιταλιστή αναγορεύεται σε υπέρτατη αξία. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον - που σου στερεί κάθε ελευθερία - οι οπαδοί της λεγόμενης αντιαπαγόρευσης έρχονται να μιλήσουν για το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και διάθεσης του σώματος! Ξέρουν ότι έτσι - για να μιλήσουμε και με όρους αγοράς - θα τονώσουν τη ζήτηση που με τη σειρά της θα οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης - όπως διαπιστώνουν πια και οι επιστήμονες.

Οποιοι υποστηρίζουν τούτες τις - δήθεν - ελεύθερες επιλογές, είναι προοδευτικοί και ριζοσπάστες, ενώ όσοι λένε "όχι σε όλα τα ναρκωτικά", είναι συντηρητικοί και για τα... μοναστήρια.

Οι νέες επιστημονικές προσεγγίσεις απογυμνώνουν τους κάθε είδους ναρκο - λάγνους και ψευτοπροοδευτικούς. Δικαιώνουν όλους εκείνους τους επιστήμονες που μαζί με όλους τους νέους και τις νέες και τους γονείς τους, μάχονται για μια ζωή χωρίς καμιά εξάρτηση. Τέλος δικαιώνουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ οι οποίοι σε πολιτικό επίπεδο έχουν λαγαρές πολιτικές θέσεις και προωθούν στην καθημερινή πάλη ένα καθολικά - λαϊκό - μέτωπο κατά των ναρκωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ