Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Ο δήμος καπηλεύεται παιδικό σταθμό της Εργατικής Εστίας

Ενα άσχημο παιχνίδι σε βάρος εργαζομένων παίζεται στα Ανω Λιόσια, με ευθύνη της δημοτικής αρχής και του προεδρείου του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Ενα παιχνίδι με στόχο την άγρα ψήφων στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Ο ΟΕΕ κατασκεύασε βρεφονηπιακό σταθμό, που όμως δε λειτούργησε. Εσπευσε, όμως, να τον καπηλευτεί ο κυβερνητικός δήμαρχος της πόλης, ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές. Να προσλάβει προσωπικό και να φιλοξενήσει παιδιά, με άγνωστα κριτήρια επιλογής, για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Και όταν το Φλεβάρη, που ο ΟΕΕ κρίνει πως θα μπορεί να τον λειτουργήσει, γονείς θα στρέφονται εναντίον γονέων για το ποιο παιδί θα πρωτοφιλοξενηθεί στο σταθμό και πού θα φιλοξενηθούν όσα "περισσεύουν".

Ο ΟΕΕ - όπως δηλώνει και στο "Ρ" η πρόεδρός του Δήμητρα Σπηλιωπούλου - υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ανω Λιοσίων για την κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή. Οι σταθμοί, που κατασκευάζει ο ΟΕΕ, φιλοξενούν παιδιά εργαζομένων, ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, που δικαιούνται των παροχών της Εργατικής Εστίας. Αν οι σταθμοί δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες, οι επιλογές των παιδιών προς φιλοξενία βασίζονται σε κοινωνικά κριτήρια (π. χ. αν η ενδιαφερόμενη οικογένεια είναι πολυμελής) και οικονομικά (το οικογενειακό εισόδημα).

Η κατασκευή κόστισε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές και ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβρη. Οπως υποστηρίζει η Δ. Σπηλιωπούλου, ο ΟΕΕ δεν μπορούσε να ξεκινήσει τη λειτουργία άμεσα, γιατί χρειαζόταν χρόνος για να γίνουν διαγωνισμοί προμήθειας επίπλων και προσλήψεων προσωπικού.

Η ίδια αναφέρει πως ο δήμαρχος Ν. Παπαδήμας "προσφέρθηκε" να λειτουργήσει το σταθμό. Σχετικά με τα ποια κριτήρια επέλεξε τα παιδιά η δημοτική αρχή, η πρόεδρος δεν απαντά με σαφήνεια και παραπέμπει σε κάποιους ελέγχους που κάνουν επιτροπές του ΟΕΕ, για να ελέγξουν ποια παιδιά φιλοξενούνται σε σταθμούς. Συμπληρώνει, όμως, πως από το Φλεβάρη, ο ΟΕΕ θα έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες και αφήνει να εννοηθεί πως δε θα λειτουργεί μόνος του το σταθμό που έκτισε με δικά του κονδύλια, αλλά θα συμμετέχει στη λειτουργία του, εφόσον μιλά για πιθανή υπογραφή με το δήμο προγραμματικής σύμβασης "συλλειτουργίας" του σταθμού.

Αναφορικά με το ποια παιδιά θα φιλοξενούνται εκεί από το Φλεβάρη και μετά και τι θα γίνει με παιδιά που φιλοξενούνται ήδη στο σταθμό και πιθανά δεν πληρούν τα κριτήρια του ΟΕΕ, η πρόεδρος απαντά πως ίσως παιδιά δικαιούχων της Εργατικής Εστίας θα φιλοξενηθούν σε άλλους παιδικούς σταθμούς της περιοχής. Η παιδιά του εν λόγω σταθμού θα πάνε σε αυτούς τους άλλους σταθμούς.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σταυρόπουλος,μέλος του ΔΣ του ΟΕΕ, καταγγέλλει στο "Ρ" πως η πρόεδρος του ΟΕΕ δεν ενημέρωσε το ΔΣ του Οργανισμού ότι η κατασκευή του σταθμού είχε ολοκληρωθεί. Πως δεν ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού. Πως δεν προχώρησε στη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής που θα απευθυνόταν στους γονείς - δικαιούχους της Εργατικής Εστίας και με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, θα επέλεγε ποια παιδιά θα φιλοξενηθούν εκεί.

Σημειώνει πως όλη η μεθόδευση έγινε για να κάνει ο δήμαρχος τα μικροκομματικά παιχνίδια του, στην προεκλογική περίοδο και μέσω "εξυπηρετήσεων" γονέων και προσλήψεων να κερδίσει ψήφους. Πως με "ξένα κόλλυβα" - τις εγκαταστάσεις του ΟΕΕ - εμφανίστηκε να λειτουργεί άλλον έναν παιδικό σταθμό, για να πριμοδοτηθεί ενόψει εκλογικής αναμέτρησης. Πως ΟΕΕ και δήμος προωθούν τη "νομιμοποίηση" των προεκλογικών ρουσφετιών, με μια σύμβαση συλλειτουργίας.

Αντιτίθεται σε αυτήν την καραμπινάτη παρανομία - όπως τη χαρακτηρίζει - και υπογραμμίζει πως πρέπει άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες για νόμιμη πρόσληψη προσωπικού. Ο σταθμός να λειτουργήσει από τον ΟΕΕ, που πλήρωσε για την κατασκευή του. Να φιλοξενηθούν τα παιδιά των δικαιούχων, ενώ μέριμνα να ληφθεί και για τα υπόλοιπα παιδιά, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτείται συντονισμός του αγώνα ενάντια στο «λουκέτο» (2012-02-15 00:00:00.0)
«Ταφόπλακα» σε παροχές - αδιέξοδα για τους εργαζόμενους (2012-02-11 00:00:00.0)
Τι επιδιώκουν για τους παιδικούς σταθμούς (2008-07-15 00:00:00.0)
Βαθαίνει την εμπορευματοποίηση με «ζεστό» χρήμα στους ιδιώτες (2008-07-13 00:00:00.0)
«Κοινωνική πολιτική» με ξένα κόλλυβα (2001-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ