Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Συμφώνησαν ως όμοροι πολιτικοί χώροι

Τη συναίνεσή του στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), επαναβεβαίωσε, σε χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας, ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Δ. Αβραμόπουλος.Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ουσιαστικά τη συνεργασία τους στην προώθηση του νομοθετικού "έργου" της κυβέρνησης για την ΤΑ, επαινώντας ιδιαίτερα το νόμο για τις αναγκαστικές συνενώσεις, το γνωστό "Καποδίστρια".

Με δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δ. Αβραμόπουλος αρνήθηκε να υπερασπίσει ακόμα και αυτή την όψιμη διεκδίκηση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) να αποδοθεί στους δήμους ένα μέρος των οφειλομένων για το 1998, θεωρώντας ουσιαστικά ότι το θέμα έχει λήξει. Διεκδίκηση, που προέκυψε ως αίτημα σε σύσκεψη την προηγούμενη βδομάδα, στην οποία προϊστατο ο ίδιος, ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Τότε, μάλιστα, δήλωνε πως, αν η κυβέρνηση δε δώσει τα οφειλόμενα, οι δήμοι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και θα αναγκαστούν να αυξήσουν υπερβολικά τα ανταποδοτικά τέλη - επηρεάζοντας, έτσι, αρνητικά τον πληθωρισμό και, κατά συνέπεια, την πορεία στην ΟΝΕ.

Ετσι, ο Δ. Αβραμόπουλος, όχι μόνο "καπέλωσε" τους αιρετούς του Λεκανοπεδίου - που περίμεναν τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης για να προσδιορίσουν την περαιτέρω στάση τους - αλλά λειτούργησε και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας ότι "με τους συναρμόδιους υπουργούς είμαστε εδώ και καιρό σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, που θέλω να πιστεύω ότι οδηγεί στη συνεννόηση που όλοι επιδιώκουμε"... Αλλωστε, δε θα ήθελε κι ο ίδιος να διαταραχτεί, από τη μία, η σχέση του με την κεντρική εξουσία και η πορεία προς την ΟΝΕ, από την άλλη. Γι' αυτό και η συνάντηση ήταν "εγκάρδια και χρήσιμη" - όπως δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Μερικές ώρες αργότερα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού των εκδοτών, δήλωνε πως "δεν υπάρχει καμία διασφάλιση" σε ό,τι αφορά το οικονομικό αίτημα των αιρετών. Και εξέφραζε την απορία πώς βγήκε αυτό το συμπέρασμα από το ρεπορτάζ του καναλιού...

Από την πλευρά του - σύμφωνα με πληροφορίες - ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ...ανάγκη συνεργασίας της Αυτοδιοίκησης με την κεντρική Διοίκηση. Ο ίδιος δήλωσε πως το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζεται στην "αποκέντρωση" αρμοδιοτήτων προς τους δήμους και τη δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε οι ΟΤΑ να ανταποκριθούν στον αναβαθμισμένο - όπως τον όρισε - ρόλο τους. Να ανταποκριθούν ουσιαστικά στην κυβερνητική επιταγή να περάσει και μέσα από τους δήμους η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΤΕΔΚΝΑ, παρέπεμψε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πάντως, σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει η Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚΝΑ, προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της. Υπενθυμίζουμε ότι οι αιρετοί του Λεκανοπεδίου, στην πλειοψηφία τους, ζητούν να τους αποδοθούν 60,36 δισ. δραχμές - ένα μόνο μέρος από τα οφειλόμενα προς την ΤΑ - ενώ το υπουργείο Εσωτερικών δίνει 51 δισ. δραχμές. Συμπαρίσταται, όμως - λέει το υπουργείο - στο αίτημα των δημάρχων να δοθούν και τέσσερα δισ. δραχμές για την πληρωμή της τρίτης δόσης του 18χίλιαρου στους εργαζόμενους στους δήμους. Για τη λύση του αιτήματος, το υπουργείο Εσωτερικών παραπέμπει στο υπουργείο Οικονομικών...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βήμα προώθησης των κυβερνητικών μεθοδεύσεων (2001-11-16 00:00:00.0)
Κουβέντα να γίνεται (1998-12-01 00:00:00.0)
"Κόντρα" με φόντο την ΟΝΕ και θύμα τους δημότες (1998-11-20 00:00:00.0)
Προεκλογική πασαρέλα (1997-11-22 00:00:00.0)
Τα είπαν, αλλά ποιος τους άκουσε; (1996-12-10 00:00:00.0)
Μονόδρομος για τους αιρετούς ο αγώνας (1996-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ