Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα είπαν, αλλά ποιος τους άκουσε;

Την έντονη αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης, που αποσκοπούν στον παραπέρα οικονομικό στραγγαλισμό της ΤΑ και στο πρόσθετο χαράτσωμα των δημοτών από τους δήμους, δήλωσαν, χτες, αρκετοί αιρετοί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ. Παράλληλα, ασκήθηκε έντονη κριτική στο ΔΣ της Ενωσης, για την υποτακτική του στάση απέναντι στην κυβερνητική τακτική. Επιπλέον, κατατέθηκαν προτάσεις για κινητοποιήσεις των δήμων, τις οποίες ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, απέρριψε. Ο δήμαρχος Πετρούπολης, Γιώργος Γιώγος,μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, έκανε σαφές ότι αυτή δε θα ήταν απαραίτητη, αν το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ είχε δώσει απαντήσεις στα προβλήματα του θεσμού. Επισήμανε ότι όσα αναφέρει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ περί ενδυνάμωσης του θεσμού, αποτελούν προφάσεις "για ένα θεσμό που δε θέλουμε να λειτουργήσουμε". Προειδοποίησε ότι την άνοιξη όλοι οι ΟΤΑ δε θα μπορούν να επιχορηγήσουν τα νομικά τους πρόσωπα και υπογράμμισε ότι χρειάζεται τουλάχιστον διπλασιασμός του ποσοστού ενίσχυσης της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου αυτή να λειτουργήσει. "Αφήνουμε το θεσμό σε ανυποληψία, συνέχισε. Αφήνουμε το θεσμό να σβήνει. Πρέπει να υιοθετήσουμε πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, να ενημερώσουμε τους δημότες για τα προβλήματα του θεσμού και να ζητήσουμε τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας. Να κλείσουμε τους δήμους στις 17 και 18 του μήνα και να εξετάσουμε τους τρόπους κλιμάκωσης του αγώνα, στις αρχές του '97".

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλος,έσπευσε να "παρατηρήσει" τον Γ. Γιώγο επειδή μίλησε "για ανυποληψία των αιρετών". Στον πρόεδρο απάντησε λίγο αργότερα ο δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος,θυμίζοντάς του ότι ο ίδιος δεν είπε κουβέντα στον υπουργό Εσωτερικών, όταν αυτός μιλούσε για συνολική ανυποληψία των αιρετών στο θέμα της διαχείρισης των οικονομικών των ΟΤΑ. Ο δήμαρχος Ταύρου κατήγγειλε τη στάση της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, λέγοντας ότι οι αποφάσεις για διεκδικήσεις πόρων που πάρθηκαν στα προηγούμενα συνέδρια έμειναν στα συρτάρια. "Οι κομμουνιστές αιρετοί, τόνισε, είμαστε αντίθετοι με αυτόν το νόμο γιατί η κάθε κυβέρνηση μπορεί να παρεμβαίνει, να τον αλλοιώνει και να παίρνει από το θεσμό κονδύλια που του ανήκουν. Λύση μόνο είναι να κοστολογηθούν οι αρμοδιότητές μας και να καθοριστεί ποσοστό για την ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να αυξάνει ανάλογα με τις ανάγκες".

Ο Π. Βακαλόπουλος έθεσε, επίσης, το ζήτημα του πριμ παραγωγικότητας των εργαζομένων, τη χορήγηση του οποίου αποφάσισε η κυβέρνηση χωρίς να δώσει τα αναγκαία κονδύλια στους ΟΤΑ. Τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων, με κλείσιμο όλων των υπηρεσιών των δήμων, λέγοντας πως ό,τι κέρδισε η ΤΑ το κέρδισε με αγώνες.

Ο δήμαρχος Συκεών Θεσσαλονίκης, Β. Δανιηλίδης,προειδοποίησε το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ να προσέξει να μη φτάσει στα επίπεδα της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ, που δεν "τις ακούν πια οι αγρότες γιατί είναι αναξιόπιστες". Προσδιόρισε το ύψος συμβολής της ΤΑ στη "σύγκλιση", μέσω κατάργησης φοροαπαλλαγών της, σε 30 δισεκατομμύρια δραχμές και ζήτησε να βρεθεί τρόπος αντίδρασης.

Ο δήμαρχος Πόρου, Σπ. Σπυρίδων,δήλωσε απογοητευμένος επειδή "από το Συνέδριο της Ρόδου κι έπειτα η ΤΑ όλο και κάτι χάνει". "Ο Ν. 1828/89 αλλοιώνεται και αποτελεί στρουθοκαμηλισμό να μην το βλέπουμε. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε άλλο, αλλά να αντιδράσουμε", τόνισε.

Ο δήμαρχος Καισαριανής, Θ. Μπαρτσώκας,είπε πως στο Ν. 1828/89 "μπήκε χέρι" ήδη από το '92 με την κατάργηση τότε του ΦΑΠ. "Χρειάζεται να περάσουμε σε αντεπίθεση, είπε, και να αντιδράσουμε δυναμικά".

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Ν. Μαστοράκος,τόνισε ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών των δημοτικών επιχειρήσεων σημαίνει το κλείσιμό τους. "Κανένα αίτημά μας δεν έχει ικανοποιηθεί. Να φτάσουμε στη λογική της σύγκρουσης με την κεντρική διοίκηση", είπε και κάλεσε το Δήμο Αθήνας να πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη των προβλημάτων του θεσμού.

Πρόταση για κινητοποιήσεις κατέθεσε και ο δήμαρχος Λιβαδειάς, Χρ. Παλαιολόγος,ζητώντας να κλείσουν οι ΟΤΑ, τις μέρες συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, με παράλληλη συγκέντρωση των αιρετών έξω από το Κοινοβούλιο.

Παίρνοντας το λόγο ο Δ. Αβραμόπουλος τάχθηκε κατά των κινητοποιήσεων, με το πρόσχημα ότι δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν οι δημότες και ότι πρέπει πρώτα να συνεχιστεί ο διάλογος με την κυβέρνηση. Δήλωσε αντίθετος "με το να γίνουν οι δήμαρχοι, συνδικαλιστές" και έκανε σαφές ότι, ακόμα κι αν οι άλλοι δήμαρχοι προβούν σε κινητοποιήσεις, αυτός δε θα ακολουθήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ