Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαγική εικόνα

Προσπάθειες για την υιοθέτηση "κοινής γραμμής" καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει των αμερικανικών πρωτοβουλιών

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπους, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν την περασμένη βδομάδα, όταν εξαιτίας της αμερικανικής πρότασης για την απαγόρευση πτήσεων ελληνικών μαχητικών πάνω από την Κύπρο, εμφανίστηκαν τριβές μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και καταγράφηκαν σημεία διαφωνιών μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

Χτες, μετά από μακρά σύσκεψη της ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας που πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο, οι Θ. Πάγκαλος, Α. Τσοχατζόπουλος, Γ. Παπανδρέου, Χρ. Ροζάκης και Δ. Αποστολάκης, κατάφεραν τελικά να παρουσιάσουν τη "μαγική εικόνα" της ομοφωνίας και να δηλώσουν πως τα δύο υπουργεία"πάντοτε είχαν κοινή θέση".

Βέβαια, την περασμένη βδομάδα, αυτή η κοινή θέση δεν ήταν ορατή, καθώς η αμερικανική πρόταση για το μορατόριουμ πτήσεων δημιούργησε εικόνα πλήρους σύγχυσης και διαφωνιών στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης. "Δε συζητάμε τίποτε, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, γιατί το θέμα αυτό (μορατόριουμ) έχει λυθεί, κριθεί και εκφραστεί".

Σχετικά με την αμερικανική πρόταση, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν πως μέχρι τον προσεχή Οκτώβρη δεν είναι προγραμματισμένες πτήσεις στην Κύπρο. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προσφέρει σε Λευκωσία και Αθήνα τη δυνατότητα για μια "σιωπηρή αποδοχή" των αμερικανικών προτάσεων για περίπου δέκα μήνες, χρόνος που θεωρείται αρκετός για την εκδήλωση πρωτοβουλιών, που ως στόχο θα έχουν την επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς, που προωθεί η αμερικανική διπλωματία.

Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, στην Τουρκία, το Κυπριακό προβάλλεται από την ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ως μείζον θέμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας το 1997. Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ινάλ Μπατού σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα υπογράμμισε πως"το 1997 θα είναι επικίνδυνη χρονιά για το Κυπριακό". Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ, σε δήλωσή του, υποστήριξε πως "οι προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων για εξοπλισμούς δεν πρόκειται να συμβάλλουν στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης στο Κυπριακό".Στο μεταξύ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ από την Κωνσταντινούπολη έγινε γνωστό πως η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, με επιστολή της απέρριψε την πρόταση που είχε διατυπώσει παλαιότερα ο Ελληνας ομόλογός της, για την παραπομπή των διαφωνιών που προκύπτουν εντός του διευρυμένου πλαισίου του ΝΑΤΟ, στην αναγκαστική κρίση του Δικαστηρίου της Χάγης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ