Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Κρίσιμα ερωτήματα για το τέλμα του μετρό

Σε τέλμα έχει οδηγηθεί ουσιαστικά το έργο του μετρό της Αθήνας, εξαιτίας όχι τεχνικών δυσχερειών, αλλά εξαιτίας της στάσης της αναδόχου κοινοπραξίας των εργολάβων.

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό ΑΕ Λ. Κίκηρα, εκφράζοντας ταυτόχρονα τους φόβους του ότι το έργο δεν πρόκειται να παραδοθεί σε λειτουργία ούτε το 2001, δηλαδή τρία χρόνια αργότερα από τον προβλεπόμενο, από τη συμπληρωματική σύμβαση, χρόνο.

Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει πρωτοφανείς και κατά πάσα πιθανότητα αναιτιολόγητες τις απαιτήσεις της αναδόχου κοινοπραξίας για απρόβλεπτες εργασίες - με ευθύνη του ελληνικού δημοσίου - κόστους 160 δισ. δρχ. Θέτει μάλιστα σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, ζητώντας από τον πρόεδρο της "Αττικό Μετρό ΑΕ" πλήρη ενημέρωση για τα προβλήματα του έργου, καθώς και τους όρους της συμφωνίας που ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και εργολάβων. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος των Πολιτικών Μηχανικών ρωτάει μεταξύ των άλλων τα εξής:

  • Η σύμβαση του έργου, όπως συμπληρώθηκε, αφήνει περιθώρια για νέες διεκδικήσεις στο μέλλον;
  • Ο Τεχνικός Σύμβουλος (σ.σ. "Μπέχτελ") συμβάλει στην ομαλή πρόοδο του έργου ή επιδιώκει τη μακροημέρευσή του, αφού θα συνεχίσει να αμείβεται για όσο χρόνο καθυστερήσουν οι εργασίες;
  • Εχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα ποινικές ρήτρες στον ανάδοχο;
  • Υπάρχει σύγκριση του κόστους του έργου με αντίστοιχα έργα που εκτελούνται σε άλλες χώρες;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ