Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακλόνητοι στα μπλόκα μέχρι τη νίκη
  • Με αμείωτη ένταση οι αγρότες όλης της χώρας, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, συνεχίζουν ενωμένοι τον αγώνα
  • Στο κενό πέφτει η προσπάθεια κυβέρνησης και ΜΜΕ να προκαλέσουν απογοήτευση στους εξεγερμένους. Αντί να μειώνονται τα μπλόκα, ενισχύονται
  • Συλλαλητήριο και πορεία εργαζομένων χτες στη Λάρισα. Σήμερα οι συγκεντρώσεις σε Καρδίτσα, Βόλο και Τρίκαλα

Σε πείσμα των προσδοκιών της κυβέρνησης, που ανέμενε να ξεστήνονται από χτες μπλόκα, και των πρωτοσέλιδων που ανήγγειλαν την αρχή του τέλους του αγροτικού ξεσηκωμού, οι αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, όχι μόνο παραμένουν ακλόνητοι για 13η συνεχή μέρα, αλλά στήνουν νέα μπλόκα - χτες στον αγώνα μπήκε και η Κρήτη - και εκατοντάδες τρακτέρ προστίθενται στα υπάρχοντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές Κυριακή και χτες στα μπλόκα της Εθνικής οδού στη Θεσσαλία έφτασαν άλλα 400 τρακτέρ από την Καρδίτσα και 80 από τη Λάρισα. Χτες επίσης πάνω από 1.000 αγρότες του Πηλίου με αγροτικά αυτοκίνητα απέκλεισαν για δυο ώρες το δρόμο Βόλου - Πηλίου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα μπλόκα του Αλμυρού και του Βελεστίνου.

Ετσι "πέφτει" στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης και μέσω του Τύπου να προκαλέσει απογοήτευση στους ξεσηκωμένους αγρότες για να τους στείλει ηττημένους στα σπίτια τους. Τα συνθήματα που επικρατούν σ' όλα τα μπλόκα είναι "Η τώρα ή ποτέ", "Μόνο νικητές θα φύγουμε από τα μπλόκα". Η κυβέρνηση όμως επιμένει στην επιχείρηση "αντιτρακτέρ". Μεγάλο βάρος ρίχνει στην Καρδίτσα, όπου έχουν πέσει λυτοί και δεμένοι για να διαλύσουν το μεγαλύτερο μπλόκο, αυτό της "Βιοκαρπέτ". Στην επιχείρηση κατά της Καρδίτσας πρωταγωνιστεί - φαίνεται μετά τις νουθεσίες Τσουκάτου - ο νομάρχης Κ. Παπακυρίτσης, αλλά και μερίδα των τοπικών ΜΜΕ, που εγκαλούν την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή ότι δήθεν υποβαθμίζει τα αιτήματα των Καρδιτσιωτών βαμβακοπαραγωγών προσθέτοντας σ' αυτά αιτήματα και άλλων περιοχών της χώρας. Η Συντονιστική Επιτροπή Καρδίτσας, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, τονίζει ότι "η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή παραμένει ως έχει και μετά την πανελλαδική σύσκεψη, καθοδηγεί τον αγώνα των Θεσσαλών αγροτών και θα διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση", και επισημαίνει ότι "ο ερχομός του Τσουκάτου στην Καρδίτσα είχε ως στόχο την υπονόμευση της ενότητας και τη διάθεση του αγώνα των αγροτών. Ευτυχώς για τους αγρότες και το Νομό Καρδίτσας, δεν το πέτυχε. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε ούτε θα παραιτηθεί απ' αυτή την προσπάθεια. Αν λοιπόν το σχέδιο Τσουκάτου πετύχει απ' τα "Τσουκατάκια" (ευτυχώς λίγα) που άφησε πίσω του και διαλυθεί ο αγώνας, τότε μόνο θα χάσει η Καρδίτσα".

Απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης και ΜΜΕ να αποσπάσουν τους Καρδιτσιώτες από τον κοινό αγροτικό αγώνα δίνουν οι ίδιοι οι αγρότες στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ". Ο Δ. Χαβρουζάς, οπαδός του ΠΑΣΟΚ από το χωριό Πρόδρομος της Καρδίτσας, δηλώνει στο "Ρ": "Είναι ψέματα όλα αυτά που λένε και γράφουν ότι φεύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα. Αντίθετα, κάθε μέρα έρχονται και άλλα τρακτέρ. Αν ψηφίσαμε το ΠΑΣΟΚ, δε σημαίνει ότι δε θα παλεύουμε για το δίκιο μας. Αλλωστε, δε μας τα 'λεγε έτσι προεκλογικά ο Σημίτης".

Συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς. Χτες πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και πορεία στους δρόμους της πόλης που διοργάνωσαν εργατικά σωματεία του νομού. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η πανκαρδιτσιώτικη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, που οργανώνουν οι φορείς του νομού. Ενώ στις 6 το απόγευμα συγκέντρωση συμπαράστασης οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, στην πλατεία Ελευθερίας, και στις 6.30 μ.μ. πραγματοποιείται συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων με διοργανωτές μαζικούς φορείς.

Συνεχίζονται επίσης αθρόες επισκέψεις στα μπλόκα εργαζομένων, δημάρχων, γυναικών, μαθητών, συνταξιούχων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, από την Αθήνα, τις θεσσαλικές πόλεις και άλλες περιοχές της χώρας.

Παίρνοντας θάρρος από όλες αυτές τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή μαζί με τους αγρότες των μπλόκων κλιμακώνουν την πάλη μέχρι την τελική νίκη. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν και τις όποιες προβοκάτσιες γίνονται, όπως, π.χ., με τους φορτηγατζήδες, οι οποίοι άνοιξαν το δρόμο κοντά στα Τέμπη που είχαν κλείσει με τις νταλίκες όταν η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή τούς εξασφάλισε δωμάτια στα ξενοδοχεία και τροφή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ