Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Γιατί δε χρησιμοποιούνται οι υπάρχοντες καθηγητές;

Eρώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Στρ. Κόρακας

Σε ποια συμφωνία ή διάταξη ελληνικού νόμου στηρίζεται η μετάκληση "μη ελληνικής υπηκοότητας Τούρκων το γένος καθηγητών", που δημιουργεί προβλήματα στη μόρφωση των μαθητών του Γυμνασίου - Λυκείου "Τζελάρ Μπαγιάρ" Κομοτηνής και τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση; Τα παραπάνω θέματα θέτουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Στρ. Κόρακας.

Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι στο μειονοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο "Τζελάρ Μπαγιάρ" στην Κομοτηνή, εξακολουθούν να διδάσκουν μετακλητοί καθηγητές από την Τουρκία, τα μαθήματα που προβλέπουν οι συμφωνίες να διδάσκονται στην τουρκική γλώσσα, όπως Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Φιλοσοφικά, Ψυχολογία, Βιολογία, Τουρκική Γλώσσα, Θρησκευτικά. Ομως, κάθε χρόνο οι μετακλητοί καθηγητές καθυστερούν να έρθουν. Φέτος, ήρθαν στις αρχές Νοέμβρη. Το βασικό όμως είναι ότι από καμιά γνωστή διακρατική συμφωνία ή νομοθετική διάταξη της χώρας μας δεν προβλέπεται να διδάσκουν αυτά τα μαθήματα μετακλητοί.

Το νομοθετικό διάταγμα 2003/52 στο άρθρο 4 ορίζει ρητά: "Τα λοιπά μαθήματα δύναται να διδάσκονται τουρκιστί υπό καθηγητών μουσουλμάνων το θρήσκευμα και Ελλήνων υπηκόων εχόντων τα ανάλογα προς την ειδικότητα προσόντα...", και παρακάτω στο ίδιο άρθρο ορίζει: "Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος Ν. Διατάγματος και επί μίαν πενταετία, δυναμένη να ανανεωθεί, επιτρέπεται όπως ελλείψει Τούρκων το γένος καθηγητών ελληνικής υπηκοότητας διδάσκωσι τα μαθήματα ταύτα και μη ελληνικής υπηκοότητας Τούρκοι το γένος καθηγηταί".

Ηδη στο Νομό Ροδόπης υπάρχουν καθηγητές "Τούρκοι το γένος ελληνικής υπηκοότητας", με τα ανάλογα προσόντα, εκ των οποίων, μάλιστα, μερικοί διδάσκουν στο μειονοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ξάνθης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ