Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει στην αδιαλλαξία και την υπονόμευση

Διαστάσεις πολιτικής αναμέτρησης επιχειρεί να προσδώσει η κυβέρνηση Σημίτη στην αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων, επιδιώκοντας αφ' ενός να δικαιολογήσει την αδιαλλαξία της και να αποπροσανατολίσει και από την άλλη να διευκολύνει το "πλαγιοκόπημα" της αγροτικής εξέγερσης, μέσω της συκοφάντησης, της υποδαύλισης αντιθέσεων μεταξύ των κοινωνικών φορέων και της απόσυρσης των "πράσινων" τρακτέρ από τα οδοφράγματα.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ασκεί ιδεολογική τρομοκρατία, σε βάρος όχι μόνο των εξεγερμένων αγροτών, αλλά στο σύνολο του ελληνικού λαού. Συνεχίζει να "διαμηνύει" σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω και παράλληλα, μέσω των φιλικών ΜΜΕ, διαρρέει ότι οι κινητοποιήσεις εκφυλίζονται και αυτό θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες. Διάφοροι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες επέμεναν και χτες ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει δραχμή στους αγρότες, γιατί, αν το κάνει, θα έχει μετά να αντιμετωπίσει λαίλαπα διεκδικήσεων. Ομολογώντας έτσι, χωρίς να το θέλουν, ότι το πραγματικό πρόβλημα για την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων των αγροτών δεν είναι το χρηματικό κόστος (το οποίο ψευδόμενη η κυβέρνηση το παρουσιάζει υπέρογκο), αλλά το να μην ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για τους άλλους κλάδους εργαζομένων. Την ίδια ώρα ομολογούν ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν φωνές που λένε ότι κάτι πρέπει να δοθεί στους αγρότες, αλλά διαμηνύουν ότι το θέμα αυτό θα λήξει στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει το διάλογο των αγροτών με τον πρωθυπουργό όσο οι δρόμοι παραμένουν κλειστοί, ενώ τονίζει ότι η αυτή έχει διατυπώσει προς τους αγρότες τις τελικές απαντήσεις, όσον αφορά τα αιτήματά τους. "Οι απαντήσεις της κυβέρνησης στα αιτήματα είναι οι τελικές απαντήσεις", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συσκέψεις

Η τακτική και οι χειρισμοί στην αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων συζητήθηκαν χτες σε διαδοχικές συσκέψεις υπουργών και κομματικών στελεχών υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη,ενώ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στις συσκέψεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, επαναβεβαιώθηκε η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις και πάρθηκαν μέτρα για την ένταση των προσπαθειών υπονόμευσης του αγώνα των αγροτών, όπως η προβολή από τα ΜΜΕ των συνεπειών που υπάρχουν από το κλείσιμο των δρόμων σε άλλες κοινωνικές ομάδες και η ενεργός συμμετοχή όλων των στελεχών στην εκστρατεία ενάντια στους αγώνες των αγροτών. Ηδη στην κατεύθυνση αυτή μια σειρά στελέχη, που κρατούσαν δήθεν αποστάσεις, όπως ο Α. Τσοχατζόπουλος, η Β. Παπανδρέου κ. ά., βγήκαν με δηλώσεις τους ενάντια στις αγροτικές κινητοποιήσεις και για να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική. Από τα κυβερνητικά επιτελεία βγαίνει προς τα έξω ότι υπουργοί και κομματικά στελέχη μετέφεραν στον πρωθυπουργό εικόνα, σύμφωνα με την οποία, στους δρόμους βρίσκονται 5.500 τρακτέρ, αλλά ήδη υπάρχει εκφυλισμός "περιφερειακά" των κινητοποιήσεων και αυτό θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες. Τα ίδια επιτελεία επιθυμούν να φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε καμία κίνηση συμβιβασμού, τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής στο Δουβλίνο, την Κυριακή, για την οποία αναχωρεί αύριο, με ενδιάμεσο σταθμό τη Χάγη.

Ποιο διάλογο θέλουν

Τις διαθέσεις της κυβέρνησης εξέφρασε χτες με χαρακτηριστικό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναφερόμενος στο διάλογο είπε ότι "όσο οι δρόμοι παραμένουν κλειστοί, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνεννόηση, γιατί αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει καλή πίστη, ότι δεν υπάρχει διάθεση για συνεννόηση και εξεύρεση λύσης". Ο Δ. Ρέππας όμως αποσαφήνισε και το πώς εννοεί η κυβέρνηση το διάλογο, στην περίπτωση που ανοίξουν οι δρόμοι: "Η κυβέρνηση, μετά την απελευθέρωση των δρόμων, είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα θεσμικό (;), εθνικού χαρακτήρα διάλογο, για τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας". Προχωρώντας ακόμα περισσότερο, είπε: "Δε θα συζητήσουμε για επιμέρους θέματα ή με εξειδικευμένο τρόπο, προκειμένου να ικανοποιήσουμε αιτήματα (!). Θα συζητήσουμε με βάση δεδομένες πραγματικότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η γεωργία στην Ελλάδα σήμερα στο σύνολό της" (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ