Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στην πρώτη γραμμή οι γυναίκες

Χειροκροτήματα, συμπαράσταση και ενθουσιασμός από τις γυναίκες της Αθήνας, χαμόγελα και φιλικά γνεψίματα από τους ξεσηκωμένους αγρότες, σε όλα τα μπλόκα από τον Ορχομενό μέχρι τα Τέμπη... Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαζική εκδήλωση συμπαράστασης στους εξεγερμένους της ελληνικής γης από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Η αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΟΓΕ, με επικεφαλής την πρόεδρο Καλλιόπη Μπουντούρογλου και εκπροσώπους των συλλόγων της Αττικής συναντήθηκε στο μπλόκο της"Βιοκαρπέτ" με τις γυναίκες των συλλόγων της ΟΓΕ απ' όλη τη Θεσσαλία. Πούλμαν από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα, το Ελευθεροχώρι, μετέφεραν πλήθος γυναίκες στην καρδιά της κινητοποίησης, όπου ενώθηκαν με τις γυναίκες της πρωτεύουσας και του Βόλου.

"Μας λείπουνε τα τρόφιμα, ρούχα να ντυθούμε να βγούμε έξω, δεν μπορούμε πια να δεχτούμε κόσμο ούτε στις γιορτές! Τα παιδιά βλέπουν τις διαφημίσεις παιχνιδιών στην τηλεόραση και ξέρουν ότι δε θα έχουν παιχνίδια τα Χριστούγεννα", μάς λέει, η Βάσω Κούρλα από το Μακρυχώρι Καρδίτσας, μια νέα αγρότισσα 24 μόλις χρονών και μητέρα δύο παιδιών. Από το ίδιο χωριό και η Σταματία Κουλούση, που εργάζεται σαν καθαρίστρια στο σχολείο και πληρώνεται με 38.000 δραχμές για δέκα αίθουσες. "Καλλιεργούμε βαμβάκι, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, αλλά εμείς δε βλέπουμε Θεού πρόσωπο. Ευτυχώς, αυτές τις ημέρες μας βοηθάνε απ' όλα τα χωριά, και από την Αθήνα. Μας στέλνουν τρόφιμα, ενώ ψωμί μας δίνουν οι φούρνοι". "Εμείς θέλουμε να συμπαρασταθούμε στους άντρες μας, να λύσουμε τα προβλήματα της παραγωγής μας, αλλά και αυτά που αντιμετωπίζουμε σαν γυναίκες στην καθημερινή ζωή", τονίζει η Βασιλική Χαϊδούλη από τη Μαρμαρίνη της Αγιάς. "Μας λείπουν, συνεχίζει, τα πάντα, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, θέλουμε να πάμε στο χωράφι και δεν έχουμε πού να αφήσουμε το παιδί. Μέρα - νύχτα δουλιά, αλλά, ούτε διασκέδαση ούτε τίποτα για τη γυναίκα στο χωριό!".

"Δεν περιμένουμε από κανέναν Τζουμάκα, για να μάθουμε τα προβλήματα της αγροτιάς", θα πει η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου. "Τα έχουμε καταγράψει από πρώτο χέρι, μιλώντας με τις αγρότισσες. Η πανθεσσαλική έρευνα που κάναμε το 1993 απέδειξε περίτρανα ότι η γυναίκα της ελληνικής υπαίθρου εξακολουθεί να είναι η ξεχασμένη γυναίκα της χώρας μας".

Πορεία σήμερα

Με αναμμένες δάδες θα πορευτούν σήμερα στις 6 μ.μ. οι γυναίκες της ΟΓΕ προς το Κοινοβούλιο, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα σχετικά με τον κοινωνικό αποκλεισμό της Ελληνίδας, που μεθοδεύεται κάτω από τον μανδύα των "ίσων ευκαιριών" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι σύλλογοι θα επιδώσουν και ψήφισμα συμπαράστασης προς τις αγρότισσες που ξεσηκώνονται σ' όλη την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ