Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Καλό κουράγιο παιδιά, πρέπει να αντέξετε"

Συνάντηση δύναμης και ελπίδας: "Εργατιά, αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά", βροντοφώναξαν, την Κυριακή, ενωμένοι αγρότες και οικοδόμοι από την Αθήνα

Τα πρόσωπά τους είναι ηλιοκαμένα. Η δουλιά είναι σκληρή στο γιαπί και στον κάμπο. Είναι οι οικοδόμοι και οι αγρότες αυτοί που δουλεύουν μέσα στο αγιάζι, τη βροχή και το λιοπύρι.

Την Κυριακή το πρωί, στα μπλόκα, πάνω στην άσφαλτο της Εθνικής οδού οικοδόμοι και αγρότες γίνηκαν ένα. Ενωσαν τις φωνές τους και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική λιτότητας. Εσφιξαν τις γροθιές, τις ύψωσαν ψηλά και βροντοφώναξαν: "Εργατιά, αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά".

Οι οικοδόμοι που διάνυσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, ξεκινώντας από την Αθήνα, για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες, ζέσταναν το κρύο κυριακάτικο πρωινό του θεσσαλικού κάμπου.

Οταν οι οικοδόμοι μαζί με τις γυναίκες τους έφτασαν στην "είσοδο" του μπλόκου της "Βιοκαρπέτ", κατέβηκαν από τα πούλμαν και ξεκίνησαν πορεία μέσα από τα τρακτέρ. Τα μάτια τους δε "χορταίνουν" να κοιτούν δεξιά και αριστερά, παντού τρακτέρ, αγανακτισμένοι αγρότες που βγαίνουν να τους υποδεχτούν. Η επόμενη κίνηση είναι αυθόρμητη από τους οικοδόμους. Με όλη τη δύναμη της φωνής τους στέλνουν το μήνυμα: "Στα μπλόκα της ελπίδας η αγροτιά παλεύει, μαζί με τους εργάτες το δίκιο της γυρεύει", φώναξαν οι οικοδόμοι, οι αγρότες απάντησαν με χειροκροτήματα.

"Καλό κουράγιο, παιδιά. Πρέπει να αντέξετε. Πρέπει να νικήσετε", οι παραινέσεις από τους οικοδόμους προς τους αγρότες πέφτουνε "βροχή". Ομως η απάντηση που παίρνουν από τους αγρότες είναι μόνο μία: "Δε φεύγουμε από δω, αν δε δικαιωθούμε".

Η παρουσία τους στα μπλόκα της οργής - "Βιοκαρπέτ", οδού Βόλου, Συκουρίου και Τεμπών - δίνει κουράγιο στους αγρότες. Η οικονομική τους προσφορά και τα πακέτα με τα τσιγάρα που δίνουν στους αγρότες, άλλη μια μικρή ένδειξη αλληλεγγύης. Ενα ποτήρι τσίπουρο στους επισκέπτες από την Αθήνα, προσφέρουν οι ξωμάχοι του κάμπου και τους ζητάνε να μεταφέρουν στην Αθήνα τις εικόνες που είδαν μέσα στα μπλόκα. Ο γγ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Γ. Φιλιούσης,μιλώντας προς τους αγρότες, μεταξύ άλλων τόνισε: "Στο δίκαιο αγώνα που κάνετε, πρέπει να ξέρετε ότι όλος ο ελληνικός λαός είναι μαζί σας. Είναι στο πλευρό σας γιατί παλεύετε να επιβιώσετε. Γιατί αντιστέκεστε στην αντεργατική και αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση κάτω από τις επιβολές της ΕΕ. Ο αγώνα σας, κατέληξε, πρέπει να συνεχιστεί. Εμείς υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε τις δικές μας μάχες στους δρόμους της Αθήνας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ