Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανελλαδική κατακραυγή απ' τους συνταξιούχους

Σήμερα οι συγκεντρώσεις και πορείες κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Στην Αθήνα θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 πμ

Ενάντια στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, που υπαγορεύεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το Πρόγραμμα Σύγκλισης και τους οδηγεί στην εξόντωση, θα διαδηλώσουν σήμερα σε όλη τη χώρα οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων. Ο αρχικός σχεδιασμός της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, Τραπεζών και Δημοσίου, να γίνει πανελλαδικό συλλαλητήριο σήμερα στην πλατεία Κάνιγγος, μετατράπηκε σε περιφερειακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Κι αυτό, διότι οι συνταξιούχοι σέβονται τους αγώνες των άλλων κοινωνικών ομάδων, που στην περίπτωση αυτή είναι οι αγρότες.

Ετσι, η ΣΕΑ αποφάσισε παναττικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων σήμερα, στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 π.μ., στο οποίο θα πάρουν μέρος οι συνταξιούχοι της Αθήνας και του Πειραιά. Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Η ΣΕΑ με νέο τηλεγράφημά της προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ζητεί να συναντηθεί μαζί του μετά την πορεία.

Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση την ίδια ώρα στο Εργατικό Κέντρο και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ακόμη, συγκεντρώσεις, στις 10 π.μ., απ' όπου θα ακολουθήσουν πορείες προς τις κατά τόπους Νομαρχίες, θα γίνουν στα Εργατικά Κέντρα Καβάλας,Σερρών (θα συμμετάσχουν και οι συνταξιούχοι της Δράμας), Κοζάνης,Βέροιας (θα συμμετάσχουν και οι συνταξιούχοι της Νάουσας), Γιαννιτσών (με τη συμμετοχή των συνταξιούχων της Εδεσσας).

Στην Κέρκυρα οι συνταξιούχοι θα συγκεντρωθούν, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο και θα κάνουν πορεία με προορισμό την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ στην Πάτρα θα συγκεντρωθούν στο Κινηματογράφο "Πάνθεον", ώρα 10.30 π.μ., θα κάνουν πορεία προς τη Νομαρχία και από εκεί με πούλμαν θα κατευθυνθούν στο μπλόκο των αγροτών στο κόμβο Μεγανίτη, έξω από το Αίγιο. Οι συνταξιούχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που εκφράζεται και μέσα από τον προϋπολογισμό για το 1997. Παράλληλα, καλούν τη ΓΣΕΕ να συνεχίσει, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, τον αγώνα που ξεκίνησε στις 28 Νοέμβρη.

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό που προβλέπει αυξήσεις κοροϊδίας.

Οι αυξήσεις για το 1997 είναι οι εξής:

  • Διορθωτικό ποσό από 1.1.1997 που θα καθοριστεί με βάση τον τιμάριθμο του Δεκέμβρη 1996.
  • Από 1.1.1997 οι αυξήσεις θα είναι 2% για συντάξεις μέχρι 130.000 δραχμές και 1% για συντάξεις από 130.000 - 280.000 δραχμές.
  • Από 1.7.1997 οι αυξήσεις θα είναι 2,5% για συντάξεις μέχρι 130.000 δραχμές και 1,25% για συντάξεις από 130.000 - 280.000 δραχμές.

Για συντάξεις μεγαλύτερες των 280.000 δραχμών δεν προβλέπεται καμιά αύξηση.

Για Επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης - τα διαβόητα ΕΚΑΣ - ο προϋπολογισμός προβλέπει 40 δισ - ενώ το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί 52 δισ. το χρόνο).

Μάλιστα η κυβέρνηση προχώρησε σε ακόμα μία απάνθρωπη ενέργεια σε βάρος των συνταξιούχων. Τα όρια και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των ΕΚΑΣ θα τις αναπροσαρμόσει απ' την 1.9.1997.

Οι συνταξιούχοι επιμένουν στα βασικό τους αίτημα που είναι η επαναφορά των κατώτερων συντάξεων στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη ή το 80% του μισθού των εν ενεργεία για όλα τα Ταμεία και του δημοσίου, καθώς και την ταυτόχρονη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και τους πολιτικούς συνταξιούχους του δημοσίου. Ακόμη, οι συνταξιούχοι ζητούν την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισε η ΝΔ και εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη μείωση της συμμετοχής τους στα φάρμακα σε 10% από 25% και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεών τους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ