Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Κλείνουν οι δήμοι... συμβολικά

Το κλείσιμο των δήμων της χώρας, την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Ιούλη, αποφάσισε, σε χτεσινή συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), καθώς η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει ακόμα την υπόσχεσή της για επίσπευση εκταμίευσης του ποσού των 3,5 δισ. δραχμών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), ώστε να τακτοποιήσουν οι δήμοι και οι κοινότητες τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους. Την υπόσχεση αυτή είχε εισπράξει πριν από ενάμιση περίπου μήνα η ΚΕΔΚΕ από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ως απάντηση - "λύση" στο πρόβλημα που είχε προκύψει με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Με το νέο μισθολόγιο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) καλούνται να αποδώσουν στους εργαζόμενους περισσότερα χρήματα, κατά 7,5 δισ. δραχμές, σε μισθούς, απ' ό,τι είχαν αρχικά υπολογίσει.

Ταυτόχρονα, όπως τονίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση, η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει όχι μόνο την επίσπευση εκταμίευσης, αλλά δεν έχουν αποδοθεί ακόμα στους ΟΤΑ 9 δισ. δραχμές από τους ΚΑΠ και τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης του Αυγούστου από το επίδομα του 18χίλιαρου. Ωστόσο, παρά την αθέτηση της πρώτης συμφωνίας μεταξύ ΚΕΔΚΕ και ηγεσίας υπουργείου για την επίσπευση εκταμίευσης - που, όπως είχε καταγγελθεί από πολλούς αιρετούς και θεσμικά όργανα, ήταν μία ακόμα υποχώρηση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική- και την εξόφθαλμη ανακολουθία της κυβέρνησης, που συμπληρώνει την πενιχρή, έτσι κι αλλιώς, επιχορήγησή της προς την Αυτοδιοίκηση, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, με κείμενο που υπογράφεται από τον πρόεδρό της, Δ. Αβραμόπουλο, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέκο Παπαδόπουλο, δε φαίνεται διατεθειμένη να προβεί σε ουσιαστικές και δυναμικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι, για μια ακόμη φορά, επικαλείται τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που "μας θέλει νηφάλιους και σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς φορείς". Συνεργασία, που όμως δεν ωφελεί ούτε την Αυτοδιοίκηση, ούτε τον πολίτη.

Το δε επιχείρημα, όπως αυτό σημειώνεται στο εν λόγω κείμενο, για την κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης είναι πως "αν δεν ανταποκριθούμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους, θα βρεθούμε στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις, που, ως συνήθως, θα έχουν σαν αιχμή του δόρατος την καθαριότητα". Μπροστά στο φόβο, λοιπόν, της απεργίας και της αμαύρωσης του πολιτικού προφίλ, ας κάνουμε και καμιά κινητοποίηση... φαίνεται να λέει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, δυναμιτίζοντας έτσι την ίδια την κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ