Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΜΟΛΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΟΥΤΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Αγώνας κόντρα στην ερήμωση

- Η Παλλεσβιακή Συντονιστική Επιτροπή κατά των Αναγκαστικών Συνενώσεων πραγματοποιεί την Τετάρτη 30 Ιουλίου συγκέντρωση ενάντια στις Αναγκαστικές Συνενώσεις, που προωθεί η κυβέρνηση. Πού διαφωνείτε και τι έχουν απαντήσει στις απόψεις σας;

- Η πλειοψηφία των κοινοτήτων του νησιού είμαστε αντίθετοι στο πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας", που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, γιατί για μας αυτό σημαίνει ακόμη περισσότερη ερήμωση των χωριών και της υπαίθρου. Στη Λέσβο είχαμε τριών ειδών επιτροπές που συζήτησαν τις συνενώσεις και αποφάσισαν. Η επιτροπή Γεωγραφικών Ενοτήτων, η τοπική φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων και ο περιφερειάρχης. Και οι τρεις αυτές επιτροπές δεν έλαβαν υπόψη τις προτάσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων, αλλά κύρια δεν έλαβαν υπόψη τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων των κατοίκων, που πραγματοποιήθηκαν σχεδόν σε όλες τις κοινότητες και οι αποφάσεις αυτές είναι κατά των αναγκαστικών συνενώσεων.

- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις κοινότητες του νησιού, αν συνενωθούν αναγκαστικά με την εφαρμογή του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας", παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν;

- Με την εφαρμογή του προγράμματος στα χωριά μας θα αναγκαστούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να ασφαλιστούν στο ΤΕΒΕ, καθώς είναι νόμος, αν ο πληθυσμός ενός δήμου υπερβαίνει τους 2.000 κατοίκους.

Ακόμη επιπτώσεις που θα έχουμε θα είναι ο διπλασιασμός της φορολόγησης των κατοίκων και των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης. Θα κλείσουν τα αγροτικά ιατρεία θα συγχωνευτούν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι μέσα στο πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" υπάρχουν εφτά υποπρογράμματα, στα οποία όμως δεν αναφέρεται το ποσό που θα καλύψει η κυβέρνηση για αυτά. Αοριστολογεί.

- Ποιες είναι οι προτάσεις της Παλλεσβιακής Συντονιστικής Επιτροπής κατά των Αναγκαστικών Συνενώσεων για την ανάπτυξη του Νομού Λέσβου;

- Πρώτα και κύρια πρέπει να σταματήσει η διαδικασία εφαρμογής και ψήφισης του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας" και να ξεκινήσουν άμεσα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προγράμματα ανάπτυξης του τόπου και διαβίωσης των κατοίκων του νησιού μας. Αυτή τη στιγμή οι τιμές του λαδιού και του γάλακτος βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί, αλλά και οι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα διαβίωσης. Οπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, ο κάθε κάτοικος του νησιού αναρωτιέται για ποιο λόγο να μένει σε ένα νησί, το οποίο η κυβέρνηση με την πολιτική της προσπαθεί αφανίσει στην κυριολεξία.

Ο Νομός Λέσβου σήμερα έχει ανάγκη από ένα πραγματικό πρόγραμμα ανάπτυξης, που πρέπει να κάνει κάθε κυβέρνηση για να δείξει ότι ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του νησιού μας. Ο Νομός Λέσβου έχει μια συνεχόμενη μείωση πληθυσμού και αυτό οφείλεται χωρίς αμφιβολία στις κυβερνητικές πολιτικές που ακολούθησαν οι μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις.

- Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Συντονιστικής;

- Εμείς σαν Συντονιστική Επιτροπή στο νησί έχουμε πάρει την εντολή των χωριών μας, μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων που πραγματοποιήσαμε, να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανάπτυξη και μόνο αυτού του τόπου και όχι για τον αφανισμό και την εξαφάνιση των χωριών μας. Σ' αυτή και μόνο την κατεύθυνση θα αγωνιστούμε.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ