Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ας μην αυταπατάται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

"Δεν είναι περίεργο που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να προσδώσει έντονο κομματικό χρώμα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεκαπέντε μήνες νωρίτερα. Το αντίθετο θα ήταν παράλογο. Δεν μπορεί να μιλά για "τοπικές κοινωνίες" ή τη θέληση του λαού, αφού ήδη, αποκλείοντας ακόμη και τη γνώμη τους, προχωρά στα διοικητικά μέτρα των αναγκαστικών συνενώσεων. Καταλαβαίνει πολύ καλά ότι η αντιλαϊκή, αντιδημοκρατική πολιτική που ακολουθεί έρχεται σε σύγκρουση με πολύ πλατιά στρώματα του πληθυσμού. Πολλά μέλη και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν ανοιχτά. Κατά συνέπεια, η προσπάθεια να συσπειρώσει και να θωρακίσει τις δυνάμεις του, στη βάση, όχι των συμφερόντων του λαού, αλλά του στενού κομματικού καθήκοντος, τίθεται ως πρώτος στόχος".

Την επισήμανση αυτή έκανε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε σύσκεψη στα Γιάννενα για θέματα Αυτοδιοίκησης, με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, δεν πρέπει να αυταπατάται ότι μπορεί να έχει "και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο". Δε θα μπορεί για πολύ καιρό με τα φληναφήματα περί "κεντροαριστεράς" και με κούφια συνθήματα περί "εκσυγχρονισμού" να κοροϊδεύει τους οπαδούς και ψηφοφόρους του. Αυτά είναι το διάτρητο άλλοθι, που οι συνεταίροι τους στο μονόδρομο της ΕΕ θέλουν να απαλύνουν, γιατί τους βγάζει τα αριστερά προσωπεία. Η ανάλγητη οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθεί, η στάση υποταγής στα κελεύσματα των Ευρω-Αμερικάνων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Υπάρχουν πολλοί, πάρα πολλοί που αντιστέκονται, που αντιδρούν στα αντιλαϊκά μέτρα. Κι αυτοί, με το πέρασμα του χρόνου, θα γίνονται χιλιάδες και θα μπαίνουν πιο μαζικά και πιο μαχητικά στη δράση του μαζικού λαϊκού κινήματος. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους προσπαθεί ο κ. Σημίτης και συνολικά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να "μαντρώσει" οπαδούς και ψηφοφόρους.

Αναφερόμενος ειδικά στις εκλογές για τα όργανα της Αυτοδιοίκησης, σημείωσε: Ο χαρακτήρας που αποκτά η μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών έχει μια διαφορετική δυναμική. Υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα - θέματα, τα οποία επιδρούν στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Βεβαίως, δεν κρίνεται μόνον ή κυρίως η λογική της λογιστικής διαχείρισης των δημοτικών και νομαρχιακών πραγμάτων. Κρίνονται οι άνθρωποι, αλλά κρίνεται και η ασκούμενη γενικότερα πολιτική.

Συνεπώς, ένας από τους βασικούς στόχους θα πρέπει να είναι και η καταδίκη της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που ιδιωτικοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), που ξεπουλά το δημόσιο πλούτο. Που ιδιωτικοποιεί επιχειρήσεις του δημοσίου. Που οδηγεί στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, στον περιορισμό της αγροτικής παραγωγής. Που συσσωρεύει νέα φτώχεια, νέους ανέργους, νέους υποαπασχολούμενους. Μια πολιτική, που υποτάσσει τα πάντα στους Ευρω-Αμερικάνους και στο ΝΑΤΟ.

Κι ακόμα, τόνισε, δε θα πρέπει οι εργαζόμενοι να παρασυρθούν από τις απειλές και τους εκβιασμούς του κ. Σημίτη, του τύπου: Αν δεν περάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική της Συνθήκης του Μάαστριχτ, φοβερά και τρομερά δεινά θα επιπέσουν στον ελληνικό λαό.

Το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει και αυτή τη μάχη να τη δώσει στη βάση της πολιτικής του και μετά θα ισχυρίζεται ότι ο λαός το κάλεσε να εφαρμόσει αυτήν ακριβώς, αλλά ίσως και χειρότερη πολιτική.

Αυτήν την αντίληψη ο λαός πρέπει να την ανατρέψει.

Γι' αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το όπλο της ψήφου σαν αντίσταση, σ' αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και από σήμερα θα πρέπει να ενισχύσει εκείνες τις δυνάμεις, που όχι μόνο αντιστέκονται στην κατεύθυνση η ΤΑ να γίνει διοικητικός μηχανισμός προώθησης και εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών, αλλά και παλεύουν για την ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού της ΤΑ για την αναβάθμιση του διεκδικητικού χαρακτήρα της, προς όφελος του λαού μαζί με το λαό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα κριτήρια... (2006-06-04 00:00:00.0)
Κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική (2002-09-10 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο οι ανάγκες των εργαζομένων (2002-07-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-10-11 00:00:00.0)
Με στόχο... τη συναίνεση (1998-09-30 00:00:00.0)
"Αγώνας και διεκδίκηση, η δική μας επιλογή" (1998-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ