Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Απλήρωτα τα καπνά

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες καπνοπαραγωγοί στη Μακεδονία και τη Θράκη καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Γεωργίας.

Στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι "χιλιάδες καπνοπαραγωγοί στην περιοχή της Μακεδονίας, της Θράκης κι αλλού παραμένουν απλήρωτοι, αντιμετωπίζοντας πιεστικά προβλήματα, όπως της πληρωμής των χρεών τους προς τις τράπεζες, συντήρησης των οικογενειών τους και ανακύκλωσης της παραγωγής τους, η οποία ήδη βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής και του περάσματος των καπνόφυλλων".

Αναφερόμενοι οι βουλευτές του ΚΚΕ στις αιτίες της καθυστέρησης των πληρωμών τονίζουν πως οφείλεται:

  • Στις δύο εταιρίες, α) την ΑΤΤΙΚ ΑΕ,στην οποία μετέχουν γνωστά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που έχει απλήρωτο το σύνολο της αγορασθείσας ποσότητας και β) την εταιρία της Πετρίδου που κατέβαλε το 30% μόνο. Πράγμα που εφάρμοσε και τον προηγούμενο χρόνο.
  • Στην αδικαιολόγητη κωλυσιεργία ορισμένων υποκαταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ), όπως λόγου χάρη στη Νέα Ζίχνη και στη Νιγρίτα του Νομού Σερρών, να αποδώσουν στους καπνοπαραγωγούς χρήματα που κατέβαλαν οι καπνεμπορικές εταιρίες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγουν στην Ερώτηση επισημαίνοντας ότι εκτός από το πρόβλημα της αποπληρωμής οι καπνεμπορικές εταιρίες καθυστερούν και την υπογραφή συμβολαίων με τους παραγωγούς, που ήταν υποχρεωμένες να κάνουν ως τις 6 Ιούνη, προκειμένου ν' αγοράσουν κατά 200 τουλάχιστον δραχμές χαμηλότερα από πέρσι την παραγωγή τους. "Εξαιτίας της καθυστέρησης της υπογραφής των συμβολαίων οι καπνοπαραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση", τονίζουν.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

  • Να ελεγχθούν οι καπνεμπορικές εταιρίες για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της αποπληρωμής των καπνοπαραγωγών.
  • Να υποχρεωθούν οι καπνεμπορικές εταιρίες να καταβάλουν αμέσως τα χρήματα που χρωστούν στους καπνοπαραγωγούς και να τερματιστούν οι κωλυσιεργίες της ΑΤΕ.
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του καπνού και ειδικά στο σημείο εκείνο που είναι υποχρεωμένοι οι καπνοπαραγωγοί να υπογράφουν συμβόλαια με τις καπνεμπορικές εταιρίες, προκειμένου να πάρουν την επιδότηση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απλήρωτοι από πέρσι οι ελαιοπαραγωγοί (1998-10-31 00:00:00.0)
Πολλαπλά ζημιωμένοι με ευθύνη της κυβέρνησης (1998-04-15 00:00:00.0)
"Φέσι" πάνω από 2 δισ. σε καπνοπαραγωγούς (1997-10-19 00:00:00.0)
Απλήρωτοι χιλιάδες καπνοπαραγωγοί (1997-07-19 00:00:00.0)
Στο παραπέντε μέτρα κατά των μεταποιητών (1997-05-08 00:00:00.0)
Παραμένουν ακόμη απλήρωτοι (1996-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ