Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΑΠΝΩΝ
Στο παραπέντε μέτρα κατά των μεταποιητών

Στο παραπέντε αποφάσισε η κυβέρνηση - παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ είχε θέσει το πρόβλημα από τις 19 Μάρτη - να πάρει μέτρα ενάντια στους μεταποιητές καπνών, ούτως ώστε αυτοί να τηρήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τους καπνοπαραγωγούς και να απορροφήσουν τα καπνά εσοδείας 1996.

Σύμφωνα με απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή, σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής, παραδέχτηκε ότι η μη απορρόφηση των καπνών - ιδιαίτερα δε της ποικιλίας "Μπασμάς" όπου παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα - οφείλεται αποκλειστικά στους μεταποιητές, οι οποίοι καταπατώντας τα συμβόλαια και αθετώντας τις υποχρεώσεις τους επιχειρούν να εκβιάσουν τους καπνοπαραγωγούς με σκοπό να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές. Και αφού ο κόμπος έχει πλέον φτάσει στο χτένι (η ημερομηνία αγοράς των καπνών λήγει στις 15 του μήνα) ανακοίνωσε ότι το υπουργείο με εγκύκλιό του που υπογράφηκε προχτές καλεί την επιτροπή διοικητικών κυρώσεων να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε όσους μεταποιητές αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους, που υπαγορεύονται από το νόμο και από τα συμβόλαια που υπέγραψαν με τους παραγωγούς.

Ο Στ. Παναγιώτου

Απαντώντας στον υφυπουργό ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες, αφού καθυστέρησε να πάρει τα μέτρα που παίρνει τώρα, ενώ γνώριζε το πρόβλημα και το ΚΚΕ το είχε επισημάνει με Επίκαιρη Ερώτησή του που συζητήθηκε στις 19/3/1997. "Είχαμε προειδοποιήσει τότε - σημείωσε ο κομμουνιστής βουλευτής - ότι οδηγούμασταν σ' αυτή την κατάσταση και είχαμε εξηγήσει τους λόγους που δεν ήταν άλλοι από την πρακτική των μεταποιητών, οι οποίοι καταστρατηγούσαν βασικές υποχρεώσεις τους που απορρέανε από τα συμβόλαια που είχαν υπογράψει με τους καπνοπαραγωγούς. Τότε δικαιολογούσατε την καθυστέρηση απορρόφησης της παραγωγής, ότι οφείλεται εν μέρει και στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι κινητοποιήσεις όμως έγιναν Δεκέμβρη - Γενάρη και από τότε που συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτησή μας πέρασαν πενήντα μέρες. Συνεπώς γίνεται φανερό ότι η ευθύνη για τη μη απορρόφηση των καπνών βαραίνει αποκλειστικά τους μεταποιητές".

Στη συνέχεια ο Στ. Παναγιώτου ζήτησε από την κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της και να απορροφηθούν τα καπνά στις χρονικές προθεσμίες που απομένουν, έτσι ώστε να μην πάει το θέμα στις ενστάσεις, αφού, αν γίνουν αυτές, είναι αδύνατο στις λίγες μέρες που μένουν να απορροφηθεί η αδιάθετη παραγωγή. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να στηριχτεί η παραγωγή της ποικιλίας "Μπασμάς" που αφορά κυρίως τις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και που σήμερα βάλλεται ιδιαίτερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ