Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
Προτιμάει το αμερικάνικο τσιμέντο η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά να ικανοποιήσει την προκλητική απαίτηση της αμερικανικής πρεσβείας και να της παραχωρήσει το οικόπεδο που βρίσκεται πίσω από το κτίριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα ύστερα από απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός παραδέχτηκε την ύπαρξη του προαναφερόμενου αμερικανικού αιτήματος, υπογραμμίζοντας: "Την όποια πρόταση που έχει καταθέσει η αμερικάνικη πρεσβεία θα πρέπει να την εξετάσουμε με πρωταρχικό μέλημα τους λόγους ασφαλείας" (σ.σ. Οι Αμερικανοί επικαλούνται και λόγους ασφαλείας της πρεσβείας τους ούτως ώστε να τους παραχωρηθεί ο χώρος). Επίσης, παραδέχτηκε ότι το εν λόγω οικόπεδο έχει ενταχθεί στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία χώρου πρασίνου. Ετσι, γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να θυσιάσει τις περιβαλλοντικές ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων της χάριν των αμερικανικών απαιτήσεων.

Πάντως για να συσκοτίσει τα πράγματα και να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, ο Κ. Λαλιώτης κατέφυγε στο επιχείρημα ότι το οικόπεδο έχει ιδιοκτήτη το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και συνεπώς δεν μπαίνει θέμα παραχώρησής του από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού δεν είναι δικιά του ιδιοκτησία. Φαίνεται πως η ενδεχόμενη παραίτηση του υπουργείου από το χώρο και η μη αξιοποίησή του ως χώρου πρασίνου δεν είναι παραχώρηση!!!

Ο Στρ. Κόρακας

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας απαίτησε να μην παραχωρηθεί το οικόπεδο και ξεσκέπασε τα τεχνάσματα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με τα οποία επιχείρησε να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες. "Η κυβέρνηση, τόνισε, οφείλει να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της και να δημιουργήσει χώρο κοινόχρηστου πρασίνου σ' αυτό το οικόπεδο. Αρκετά ταλαιπωρείται η περιοχή αυτή από το συγκρότημα Λαμπράκη και άλλους καλοθελητές. Πρόκειται για ένα οικόπεδο που βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία πλήττεται τα τελευταία χρόνια από την καταστροφή του πρασίνου και οι Αμερικάνοι θέλουν να κάνουν πάρκινγκ για τα οχήματα της πρεσβείας, γραφειακές εγκαταστάσεις για τις υπηρεσίες ασφαλείας, χώρους εκπαίδευσης και διανυκτέρευσης φρουρών, αθλητικές εγκαταστάσεις για το προσωπικό, αποθήκες κλπ. Από τα 18.500 τ. μ. θα φυτευτούν, λένε, μόνο τα 2.500 και τα άλλα θα διαμορφωθούν σε κτίσματα και τσιμέντο. Εχουν το θράσος να μιλάνε για αναβάθμιση της περιοχής".

Σε ό,τι αφορά τους λόγους ασφαλείας που επικαλείται η αμερικανική πλευρά ο κομμουνιστής βουλευτής απέδειξε με στοιχεία ότι είναι ένα πρόσχημα και τίποτα παραπάνω. "Ο χώρος που κατέχει η πρεσβεία των ΗΠΑ σήμερα - είπε καταλήγοντας - είναι αρκετός. Υπερβολικά μεγάλος και πιστεύουμε ότι μέχρι εδώ και μη παρέκει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ