Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να μονιμοποιηθούν οι έκτακτοι υπάλληλοι των ΟΤΑ

Τροπολογία κατέθεσε το ΚΚΕ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο

Τη μονιμοποίηση του προσωπικού που εργάζεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου ή εργάζεται σε έργα αυτεπιστασίας, προτείνει το ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσε για το σχέδιο νόμου για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Το προσωπικό αυτό, λόγω της συνεχούς ανανέωσης της σύμβασης εργασίας ή και της φύσης των υπηρεσιών που παρέχει, καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και - όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του ΚΚΕ - είναι δίκαιο να μονιμοποιηθεί. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου, καθώς ο κίνδυνος απόλυσης του εργαζομένου δημιουργεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, αλλά και αναστάτωση στις λειτουργίες των ΟΤΑ.

Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ προτείνει την ένταξη του προσωπικού σε νέες οργανικές προσωποπαγείς θέσεις, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, αλλά και την παροχή δυνατότητας να επιλέξουν οι ίδιοι, αν θα καταταγούν ως μόνιμοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ως τακτικοί με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Η ίδια ρύθμιση προτείνει να ισχύσει και για το προσωπικό που έχει προσληφθεί στις Δημοτικές, Διαδημοτικές και Κοινοτικές Επιχειρήσεις και το οποίο για τρία τουλάχιστον χρόνια προσφέρει την εργασία του στους Δήμους, σε υπηρεσίες που προβλέπονται στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των παραπάνω ΟΤΑ.

Η τροπολογία

Το πλήρες κείμενο είναι το παρακάτω:

1. Το προσωπικό που υπηρετεί στους Δήμους, τις Κοινότητες, τους Συνδέσμους Δήμων και Κοινοτήτων, στα Συμβούλια Περιοχής και τα ΝΠΔΔ των παραπάνω ΟΤΑ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή έχει συνάψει σύμβαση έργου και στην πραγματικότητα παρέχει εξαρτημένη εργασία ή έχει προσληφθεί σε έργα αυτεπιστασίας, για την κάλυψη πρόσκαιρων ή εποχιακών αναγκών, εξυπηρετεί όμως, σύμφωνα με απόφαση των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων, των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων, των Συμβουλίων Περιοχής ή των ΝΠΔΔ των παραπάνω ΟΤΑ, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η πρόσληψή του δεν έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μέχρι τις 31/12/1996, διορίζεται σε οργανικές μόνιμες ή τακτικές με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θέσεις των παραπάνω Οργανισμών.

2. Η κατάταξη γίνεται σε νέες οργανικές προσωποπαγείς θέσεις που συνιστώνται με την απόφαση διορισμού, αντίστοιχες με την ειδικότητα που καθορίστηκε από την τελευταία απόφαση πρόσληψής τους, εφόσον κατέχει τα απαιτούμενα προς διορισμό προσόντα, εξαιρουμένου του ανωτάτου ορίου ηλικίας.

3. Ο διορισμός γίνεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου που υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών από τη δημοσίευση αυτού του νόμου, στην οποία αίτηση θα αναφέρεται αν ο εργαζόμενος επιλέγει την κατάταξή του σε μόνιμη θέση δημοσίου ή τακτική με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

4. Το παραπάνω προσωπικό διέπεται από τις διατάξεις του Α και Γ μέρους ανάλογα του ν.1188/1981, όπως αυτός τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, πλην των διατάξεων περί μετατάξεων σε άλλη ειδικότητα ή κλάδο, όπου το δικαίωμα αυτό, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, θα ισχύει για τους παραπάνω διοριζόμενους μετά παρέλευση 8ετίας.

5. Στις παραπάνω ρυθμίσεις υπάγονται και οι εργαζόμενοι των Δημοτικών, Διαδημοτικών και Κοινοτικών Επιχειρήσεων που με απόφαση των Δημοτικών ή Κοινοτικών Συμβουλίων των οικείων ΟΤΑ προσφέρουν την εργασία τους για τρία τουλάχιστον χρόνια σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες των ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι

Δίωρη στάση εργασίας, από τις έντεκα το πρωί έως τη μία το μεσημέρι, και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποίησαν χτες εκπρόσωποι εργαζομένων έντεκα Δήμων της Αττικής, ζητώντας τη μονιμοποίηση των 8.000 περίπου εκτάκτων υπαλλήλων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθώς και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσα από τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας, με αντικειμενικά και αδιαφανή κριτήρια. Με πανό και συνθήματα, όπως "αγώνας είναι το δίκιο του εργάτη", εργαζόμενοι των δήμων Ανω Λιοσίων, Δάφνης, Ελληνικού, Ζεφυρίου, Ιλίου (Νέα Λιόσια), Καλλιθέας, Καματερού, Ν. Ιωνίας, Ν. Σμύρνης, Περιστερίου και Πετρούπολης, συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και πήγαν στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου και παρέμειναν πάνω από μια ώρα. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων θέλησε να συναντηθεί με τον υπουργό, προκειμένου να του εκφράσουν τα αιτήματά τους, ο ίδιος, όμως ήταν σε σύσκεψη...

Μιλώντας στο "Ρ" ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Καλλιθέας, Παναγιώτης Τραντέλας επισήμανε το πρόβλημα προσωπικού που αντιμετωπίζουν όλοι οι ΟΤΑ, καθώς τα τελευταία χρόνια δε γίνονται προσλήψεις μονίμων. "Πρέπει να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων που προωθείται με το θεσμό των εκτάκτων", τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ