Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποτέλεια και κυνισμός

Συνεχίστηκε χτες, για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την περιφερειακή διοίκηση

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκαν χτες οι σκοποί που υπηρετεί το νομοσχέδιο για την περιφερειακή διοίκηση: Τη - με το πρόσχημα της αποκέντρωσης - διοίκηση του κράτους σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλος με ειλικρίνεια που σε τίποτα δε διέφερε από τον ωμό κυνισμό, αφού υποστήριξε ότι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ήταν πράξη υποτέλειας, αλλά "όρος επιβίωσης του έθνους", πρόσθεσε: "Οι σημαντικότερες αποφάσεις για μας ναι παίρνονται στις Βρυξέλλες". Είναι προφανές ότι μετά από αυτό σίγουρα δεν υπάρχει ανάγκη άλλων μαρτυριών για την πολιτική της κυβέρνησης. Στα πλαίσια αυτά σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη ο επόμενος ισχυρισμός του υπουργού ότι η προσπάθεια ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ γίνεται για να αποδειχθούν οι αντοχές της, αν μπορεί να κυβερνηθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου κράτους ή αν θα παραμείνει ένα ασήμαντο ακρωτήρι!!!

Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Κ. Σφυρίου,που μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις συνενώσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσπαθώντας να απαντήσει στις δικαιολογημένες αντιρρήσεις που έχουν εκδηλωθεί, υποστήριξε με κάθε σοβαρότητα ότι οι συνενώσεις αυτές αφορούν νομικά πρόσωπα και όχι κατοίκους. "Τα χωριά θα μείνουν στις θέσεις τους", είπε.

Ασφαιρη αντιπολίτευση από τη ΝΔ

Η αξιωματική αντιπολίτευση, συμφωνώντας ούτως ή άλλως με τις ευρωπαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, υποχρεωμένη όμως ταυτόχρονα να αρθρώσει κάποιο αντιπολιτευτικό λόγο επικέντρωσε την κριτική της στο αν είναι ή όχι αντισυνταγματικές οι διατάξεις μεταφοράς αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης στην περιφέρεια. Κατέθεσε μάλιστα και πρόταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Η σχετική πρόταση, μετά από ολιγόλεπτη συζήτηση που έγινε μεταξύ του εισηγητή της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλου,που ανέπτυξε τους λόγους αντισυνταγματικότητας, και του υπουργού Εσωτερικών, απορρίφθηκε όπως εξάλλου ήταν αναμενόμενο από την πλειοψηφία της Βουλής.

Ανευ ουσιαστικής σημασίας είναι και η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αφού η αντίρρησή του εδράζεται μόνο στην επισήμανση ότι με το νομοσχέδιο η δυνατότητα του ρουσφετιού μεταφέρεται από τους βουλευτές στους νομάρχες.

Αργά το βράδυ μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,η ομιλία του οποίου θα παρουσιαστεί στο αυριανό φύλλο του "Ρ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ