Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η μάχη της Στυμφαλίας

Η νικηφόρα μάχη της Στυμφαλίας, μια από τις μεγαλύτερες μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους, στις 1-3 Ιούλη 1944, γιορτάστηκε με επετειακή εκδήλωση την Κυριακή 13 του Ιούλη. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ.

Η συγκεκριμένη μάχη που έδωσε το 6ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ Κορινθίας - Αργολίδας, κόντρα στην 117 Γερμανική Μεραρχία των κυνηγών - επίλεκτη μονάδα του γερμανικού στρατού - είχε νικηφόρα έκβαση και αποτέλεσε καίριο πλήγμα στον κατακτητή. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι στη μάχη αυτή χάθηκαν περισσότεροι από 420 Γερμανοί στρατιώτες και παράλληλα σκοτώθηκαν 15 ταγματασφαλίτες, ενώ αιχμαλωτίστηκαν περίπου 60 Γερμανοί και συνεργάτες τους. Μια σπουδαία νίκη, που κόστισε στα τμήματα του ΕΛΑΣ το θάνατο 16 μαχητών.

Στην εκδήλωση που έγινε στη Στυμφαλία, βρέθηκε πλήθος κόσμου για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηρωικούς αγωνιστές και συνάμα να γιορτάσει την επέτειο της μάχης. Ο πρόεδρος του παραρτήματος Κορίνθου της ΠΕΑΕΑ Κ. Γκουριώτης,που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, έκανε μια εκτενή αναφορά στα γεγονότα εκείνου του τριημέρου. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι "η μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην περιοχή εμπόδισε τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους να καταστρέψουν τα σιτάρια ολόκληρης της ορεινής περιοχής του Νομού Αργολιδοκορινθίας και να καταδικάσουν έτσι τους κατοίκους σε πείνα και τα τμήματα του ΕΛΑΣ σε διάλυση. Η σημαντική αυτή επιτυχία δημιούργησε, κατέληξε, τις προϋποθέσεις να παραμείνουν αυτές οι ορεινές περιοχές λεύτερες από τους κατακτητές".

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κ. Γκουριώτης κάλεσε τον κόσμο να δώσει υπόσχεση ότι θα συνεχίζει να αγωνίζεται για να επικρατήσουν τα ιδανικά του ΕΑΜ, τα οποία μέχρι σήμερα μένουν απραγματοποίητα. Είναι υπογράμμισε μια υπόσχεση που οφείλουμε να δώσουμε σε όλους αυτούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή, αγωνιζόμενοι για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και δικαιοσύνη. Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε η ανάγνωση ψηφίσματος που εγκρίθηκε ομόφωνα από τον κόσμο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των ΝΕ Κορινθίας και Αργολίδας του ΚΚΕ, πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήθος παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ