Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Σοβαρός κίνδυνος για τις ελιές

Μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς της Κέρκυρας που βλέπουν να έρχεται μεγάλη καταστροφή της σοδειάς από τον αναποτελεσματικό, πρόχειρο και επιπόλαιο τρόπο καταπολέμησης της μύγας της ελιάς (δάκου) που επιλέχθηκε από το υπουργείο Γεωργίας, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προετοιμασία. Το υπουργείο Γεωργίας επέβαλε δολωματικό ψεκασμό από το έδαφος με αντλίες από τρακτέρ και ψεκαστήρες πλάτης...

Με πρόσχημα απόφαση τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει τους από αέρος δολωματικούς ψεκασμούς (απόφαση που ας σημειωθεί πάρθηκε εν αγνοία των τοπικών φορέων των αγροτών) το υπουργείο Γεωργίας αρνείται να επιτρέψει την πραγματοποίηση αεροψεκασμών έστω στις απρόσιτες και ακατοίκητες περιοχές του κερκυραϊκού ελαιώνα. Να σημειωθεί ότι πάνω από το 35% του ελαιώνα του νησιού, αλλά και των μικρότερων νησιών, είναι απροσπέλαστο από τροχοφόρα μέσα και κατά συνέπεια θα λειτουργεί σαν χώρος ραγδαίας αναπαραγωγής του δάκου, που θα "εξορμάει" και στο μέρος του ελαιώνα που έχει δεχτεί δολωματικούς ψεκασμούς.

Τώρα φαίνονται καλύτερα οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που μόνιμα αρνούνται τη χρηματοδότηση στοιχειωδών έργων υποδομής, όπως είναι οι αγροτικοί δρόμοι. Παράλληλα μεγάλες ευθύνες έχει και η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κέρκυρας (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) που αρνείται επί 2,5 χρόνια τις επανειλημμένες προτάσεις της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" για μεγαλύτερη χρηματοδότηση έργων υποδομής - και πρώτα απ' όλα αγροτικών δρόμων - στην κερκυραϊκή ύπαιθρο. Ετσι οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ που τόσο κόπτονται στα λόγια για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Γεωργίας, γυρίζουν 30 και πλέον χρόνια πίσω επιβάλλοντας ψεκασμούς στο 35% του κερκυραϊκού ελαιώνα με τον ψεκαστήρα της πλάτης...

Τον ελαιώνα της Κέρκυρας τον έχουν αναλάβει μετά τη δημοπρασία - οι όροι της οποίας δεν εξασφάλισαν αποτελεσματικότητα και καταψηφίστηκαν από τον Νομαρχιακό Σύμβουλο της ΝΑΣ Σ. Παπαδάτο - 16 εργολάβοι. Προσλήφτηκε ο ίδιος αριθμός γεωπόνων με τις προηγούμενες χρονιές που γίνονταν κατά κύριο λόγο αεροψεκασμοί, δηλαδή 12, ενώ οι ανάγκες για αποτελεσματικό έλεγχο των ψεκασμών είναι τουλάχιστον διπλάσιες. Ετσι από τον πρώτο κύκλο των δολωματικών ψεκασμών παρουσιάστηκαν μεγάλα κενά: Ενώ θα έπρεπε να ψεκάζεται το 1 στα 2 δέντρα, ολόκληρες περιοχές έμειναν ακάλυπτες ή ράντιζαν 1 στα 10 δέντρα. Ετσι ξεσηκώθηκε μεγάλο κύμα αγανάκτηση στους αγρότες, οι οποίοι ας σημειωθεί ότι πληρώνουν μεγάλο μέρος του κονδυλίου για τους ψεκασμούς.

Την Τετάρτη 23/7 πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη των ΔΣ Α' βάθμιων Συνεταιρισμών από το ΔΣ της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας. Παραβρέθηκαν πάνω από 300 άτομα που ομόφωνα απαίτησαν να πραγματοποιηθούν έγκαιρα και με τον απαιτούμενο τρόπο οι δολωματικοί ψεκασμοί. Επέρριψαν μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία σταθερά βαδίζει στο δρόμο της αποθάρρυνσης και της ελαιοκαλλιέργειας, ενώ επέκριναν τον νομάρχη και τον πρόεδρο της υπεύθυνης επιτροπής του ΝΣ για τις επιθέσεις τους ενάντια στους αγρότες και τους συνεταιριστές, ενώ δήλωσαν έτοιμοι για κινητοποιήσεις.

Να σημειωθεί ότι για το μεγάλο θέμα της προστασίας του ελαιοκάρπου το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, ενώ οι σύμβουλοι της ΝΑΣ το έχουν θέσει σαν θέμα σε τρεις συνεδριάσεις του ΝΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ