Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Δεν "πέρασε" το γεωτρύπανο

Νέος αναβρασμός επικρατεί στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει στην περιοχή γεωτρύπανα του ΙΓΜΕ για την εκτέλεση των εργασιών της α φάσης της μελέτης εναλλακτικών θέσεων χωροθέτησης της μεταλλουργίας χρυσού. Η ενέργεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία που έχει κάνει η Επιτροπή Αγώνα με το κυβερνητικό κλιμάκιο. Οπως δηλώνει η Επιτροπή Αγώνα των Κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου για τη μη εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού στην Ολυμπιάδα - Βαρβάρα, οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη συνέχιση των εργασιών της β φάσης όσο δε θα τους δίδεται από το αρμόδιο υπουργείο ολόκληρη η μελέτη και δε γίνει ουσιαστική συζήτηση πάνω στο περιεχόμενό της. Ηδη, ευθύς μόλις οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν την αποστολή των γεωτρυπάνων αντέδρασαν και εμπόδισαν την εγκατάστασή τους στην περιοχή.

Οσον αφορά το γεγονός ότι η υφυπουργός Ανάπτυξης ανακάλυψε τελευταία κάποιους παράγοντες που θέλουν να ματαιώσουν πάση θυσία τη δημιουργία της μονάδας χρυσού, η Επιτροπή σημειώνει τα παρακάτω:

"Ναι, κυρία υφυπουργέ, υπάρχουν αυτοί που υπονομεύουν και θέλουν τη ματαίωση της επένδυσης.

- Είναι αυτοί που μας ξεσήκωσαν λέγοντας ότι μόνο στην Ολυμπιάδα μπορεί να γίνει η μονάδα και τώρα αποδεικνύεται ότι "ο ενδεικνυόμενος συνδυασμός είναι μονάδα και λεκάνη αποβλήτων να μεταφερθούν αλλού".

- Είναι αυτοί που υπέγραψαν τη σύμβαση στη βάση ενός επενδυτικού σχεδίου, που έκανε αναφορά μόνο στη λεκάνη της Ολυμπιάδας, δηλαδή στη χειρότερη κατά το ΙΓΜΕ θέση.

Και αυτό, κυρία υφυπουργέ, αποτελεί μέγα πολιτικό θέμα.

- Είναι αυτοί που το 1989 θεωρούσαν την Ολυμπιάδα ως τη μοναδική και καλύτερη θέση, ενώ σήμερα, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την επιστημονική τους επάρκεια, θεωρούν την Ολυμπιάδα ως τη χειρότερη θέση.

- Είναι αυτοί που ανέχτηκαν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς της TVX και όχι μόνο εξέταζαν θέσεις κατά τις διαταγές της, αλλά δέχονταν ακόμη και την αντιμετώπιση τεχνολογικών προβλημάτων με φαξ που έστελνε η εταιρία.

- Είναι αυτοί που δεν είναι μόνο κρατικοί λειτουργοί, αλλά ταυτόχρονα οι ίδιοι ή το συγγενολόι τους δουλεύουν για την TVX.

- Είναι αυτοί που αρνούνταν να μας δώσουν τη μελέτη για να αποφύγουν την τεκμηριωμένη κριτική μας και αναγκάστηκαν να τη δώσουν όταν οι καταγγελίες μας ξεχείλισαν το ποτήρι.

- Είναι αυτοί που κρατούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα της έγνοιας για την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, χαρακτηρίζοντας τεκμηριωμένες αντιδράσεις μιας ολόκληρης κοινωνίας, ύποπτες και ενταγμένες σε σχέδιο "ματαίωσης της επένδυσης".

Ολοι αυτοί, κυρία υφυπουργέ, δε βρίσκονται στην κοινωνία του Στρυμονικού. Βρίσκονται στα πόδια σας και γι' αυτό δειλά δειλά τους αποπέμπετε.

Σε ό,τι αφορά τη γνώμη μας για τη μελέτη, θα την έχετε σύντομα και τότε, πιστέψτε μας, τα πράγματα δε θα είναι τόσο ευχάριστα και βολικά για σας. Μέχρι τότε καλούμε το λαό του Στρυμονικού σε επιφυλακή και ετοιμότητα", καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου παρέμεναν σε επιφυλακή χτες το βράδυ μετά τις απειλές της υφυπουργού Α.Διαμαντοπούλου ότι τα γεωτρύπανα παρ' όλες τις αντιδράσεις θα "περάσουν" οπωσδήποτε στην περιοχή της Ολυμπιάδας.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ