Σάββατο 19 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μεθοδεύουν νέα επίθεση στην τσέπη του δημότη

Νέα χαράτσια φαίνεται ότι περιμένουν τους δημότες. Η εφαρμογή του νέου μισθολογίου για τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα μεταφέρει νέα βάρη στους ΟΤΑ και προβλέπει ότι δήμοι και κοινότητες θα πρέπει να αποδώσουν φέτος στους υπαλλήλους τους περισσότερα απ' αυτά που είχαν προϋπολογίσει για μισθούς. Η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), πιστή στην πολιτική της να χαρατσώνει το λαό, όποτε η ΤΑ αντιμετωπίζει δυσκολίες, κάνει σαφές ότι αν η κυβέρνηση δεν αναλάβει αυτήν την υποχρέωση, θα το κάνουν οι δημότες. Και αυτό, μέσω νέων αυξήσεων στα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ και κατόπιν συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, γνωστοποίησε ότι το νέο μισθολόγιο, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, προβλέπει ότι οι ΟΤΑ θα πρέπει να καταβάλουν, φέτος, στο μόνιμο προσωπικό τους 20 δισ. δραχμές επιπλέον αυτών που υπολόγιζαν για μισθοδοσίες. Μάλιστα, τις επόμενες βδομάδες οι ΟΤΑ θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 10 δισ. στους εργαζομένους τους για αναδρομικά, μισθούς και δώρα του Πάσχα. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι όπως επισημαίνουν παράγοντες της ίδιας της ΚΕΔΚΕ, το πρόσθετο αυτό ποσό δεν αποτελεί παρά ελάχιστη ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων των ΟΤΑ.

Κατά τα λεγόμενα του προέδρου της Ενωσης Δ. Αβραμόπουλου,τα αρμόδια οικονομικά υπουργεία πρέπει να συμβάλουν στην κάλυψη αυτής της υποχρέωσης, ώστε να μην υπάρξουν "παρενέργειες" για τους ΟΤΑ. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο υπουργός, στη συνάντησή τους πρωτύτερα, έδειξε "κατ' αρχήν κατανόηση" και ότι θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση των δύο πλευρών την ερχόμενη Τετάρτη. Μέχρι τότε οι υπηρεσίες της Ενωσης θα υπολογίσουν ακριβώς το ποσό που απαιτείται για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και στο χώρο της ΤΑ.

Αποκαλυπτικός, πάντως, για το πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά ήταν ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Θρ. Λαζαρίδης.Ο φερόμενος ως πιθανός υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Θεσσαλονίκης, στις επόμενες δημοτικές εκλογές, έσπευσε να τονίσει ότι η ΤΑ δεν έχει να διαθέσει αυτό το ποσό και υποστήριξε ότι αν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του θεσμού, οι αιρετοί ίσως απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Στη συνέχεια, όμως, σημείωσε ότι αν το ποσό δεν καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, τότε το κόστος θα μετακυλιστεί στους δημότες μέσω νέων αυξήσεων στα ανταποδοτικά τέλη, "γιατί οι οικονομικοί υπουργοί διά των έργων τους μάς αναγκάζουν να κάνουμε αυξήσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ