Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαχητικές διαδηλώσεις μαθητών

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη απαίτησαν απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%

Δυναμικό και μαχητικό "παρών" έδωσαν, για ακόμη μια φορά, χτες το πρωί, μαθητές σχολείων της Αθήνας, οι οποίοι με απόφαση των Μαθητικών Συμβουλίων τους διοργάνωσαν συλλαλητήριο, με κύριο αίτημα την απόσυρση του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι μαθητές διατράνωσαν το δικαίωμα στη μόρφωση, δηλώνοντας συγχρόνως ότι δε θα επιτρέψουν τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Η συγκέντρωση έγινε στα Προπύλαια και αμέσως μετά ακολούθησε μαχητική και γεμάτη παλμό πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές των σχολείων 1ο και 2ο ΓΕΛ Μπραχαμίου, 1ο και 4ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, ΕΠΛ Νέας Φιλαδέλφειας, ΕΠΛ Αιγάλεω, 3ο ΓΕΛ Χολαργού, 2ο ΓΕΛ Αιγάλεω, 1ο ΓΕΛ Πετρούπολης, 3ο ΓΕΛ Βύρωνα, 4ο Γυμνάσιο Περιστερίου, Πειραματικό Λύκειο Αγ. Αναργύρων, 3ο ΓΕΛ Πειραιά, ΕΠΛ Κορυδαλλού, 4ο ΤΕΛ Σιβιτανίδειου, 52ο ΓΕΛ Κολωνού, 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου και Ιωνίδειος Σχολή.

"Αγώνας μαζικός, πανεκπαιδευτικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος", "Οχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται", "Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία", ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Παιδείας, Αθ. Τζιούμα, ο οποίος τους "βεβαίωσε" ότι "όλα θα πάνε καλά" με το νόμο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Οι μαθητές με τη σειρά τους απαίτησαν την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, που κάνει το σχολείο "παραμάγαζο" των φροντιστηρίων, 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, μείωση των μαθητών ανά τμήμα, δημιουργία συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης ενταγμένο στη δημόσια δωρεάν παιδεία, ενιαίο 12χρονο σχολείο, ενώ δήλωσαν και την αντίθεσή τους στη διάλυση των μαθητικών κοινοτήτων τους.

Οι μαθητές ανανέωσαν το αγωνιστικό "ραντεβού" για τις 10 Δεκέμβρη, όταν μαζί με τους φοιτητές και τους σπουδαστές θα στείλουν μήνυμα αντίστασης και πάλης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε συντονισμό δράσης προχωρούν οι μαθητές της Θεσσαλονίκης προκειμένου ενωμένοι να διεκδικήσουν την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, κατάργηση των τεστ της Α Λυκείου και διεξαγωγή των μαθητικών εκλογών ενιαία σε όλα τα σχολεία.

Χτες οι μαθητές του 2ου Λυκείου Συκεών, του 1ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων από άλλα σχολεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα, καταγγέλλοντας τον προϋπολογισμό μιζέριας και διεκδικώντας σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο.

Με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα στο σχολικό συγκρότημα Πυλαίας - Καλαμαριάς (ΒΙΑΜΥΛ), όπου μαθητές βρίσκονται αντιμέτωποι με την τιμωρία αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος εξαιτίας των καταστροφών που προκλήθηκαν στη διάρκεια της κατάληψης του σχολείου τους, οι συγκεντρωθέντες κατήγγειλαν τις προβοκατόρικες ενέργειες εξωσχολικών στοιχείων, που στόχο έχουν να πλήξουν το μαθητικό κίνημα. Μάλιστα, εκτιμώντας τις ενέργειες των καθηγητών και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σημείωσαν ότι τα μέτρα τιμωρίας δεν έχουν στόχο την απόδοση δικαιοσύνης, αλλά εντάσσονται στη γενικότερη κυβερνητική κατεύθυνση για καταστολή κάθε προσπάθειας αντίστασης στην αντιεκπαιδευτική της πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ