Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Παραμένει το καθεστώς αστυνομοκρατίας

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Ολυμπιάδα και τις άλλες κοινότητες του Στρυμονικού κόλπου, όπου συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα και οι προκλητικοί έλεγχοι σε βάρος των κατοίκων από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, παρά την υποκριτική καταδίκη τους από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Οι είκοσι και πλέον διμοιρίες αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται εγκαταστημένες στην περιοχή, φρουρώντας τα μεταλλεία Κασσάνδρας, από τους "εχθρούς" των συμφερόντων της πολυεθνικής, συντηρούν την ένταση και οξύνουν τα πνεύματα...

Σε αναμονή της απάντησης των εκπροσώπων της εταιρίας βρίσκεται η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των κοινοτήτων που χτες, στα πλαίσια της διαμεσολαβητικής προσπάθειας της Μητρόπολης, αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, αφού προηγουμένως δεσμευτούν κυβέρνηση και TVX ότι θα αποχωρίσουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις, θα σταματήσουν οι γεωτρήσεις της εταιρίας, θα πάψουν να χρησιμοποιούνται από την αστυνομία τα κιόσκια που έχουν φτιάξει οι κάτοικοι και θα κατατεθεί άμεσα η μελέτη του ΙΓΜΕ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αποφασισμένοι και απαιτούν να συνεχιστεί ο διάλογος για την οριστική λύση του προβλήματος, με μόνο γνώμονα τα συμφέροντα των κατοίκων και την προστασία της περιοχής.

Στο μεταξύ, αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο Π. Αναστασιάδης, που συνελήφθη προχτές και δικάστηκε χτες με την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας, επειδή βρέθηκε να μεταφέρει ένα τσεκούρι (!). Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πολύγυρου δεν ικανοποίησε τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα που δηλώνει ότι και αυτή η ενέργεια εντάσσεται στη μεθοδευμένη προσπάθεια τρομοκράτησης των κατοίκων και κάμψης των αγωνιστικών τους διαθέσεων.

Την απόφαση της αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής για την απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στην περιοχή της Ολυμπιάδας, την αστυνομοκρατία και την παραβίαση θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων που θυμίζουν άλλες εποχές, τις πιο μελανές στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Το ΕΚΘ ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους τοπικούς φορείς και τους εκπροσώπους τους, ώστε να βρεθούν λύσεις που δε θα θίγουν το συμφέρον της περιοχής, αλλά αντίθετα θα εναρμονίζονται με την υπόλοιπη ανάπτυξή της, τη γεωργική, τη δασική και την τουριστική.

Απαράδεκτα και αποτρόπαια χαρακτηρίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης τα γεγονότα που διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στην περιοχή της Ολυμπιάδας και καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να σταματήσουν την πολιτική τού "ό,τι διαμαρτύρεται πρέπει να πεθαίνει" και να δώσουν οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα, αφού προηγουμένως ακούσουν τις προτάσεις και τα αιτήματα των πολιτών. Το Συνδικάτο Οικοδόμων δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων της περιοχής.

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης για την κατάργηση των χουντικών διατάξεων που δίνουν το δικαίωμα στα όργανα της τάξης για επιλογές άλλων εποχών, ζητά το Παράρτημα Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ. Παράλληλα, καταδικάζει την τακτική της κυβέρνησης και απαιτεί την προστασία των πολιτών από την αυταρχική συμπεριφορά της.

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Θεσσαλονίκης καλεί το νομάρχη Θεσσαλονίκης να παρέμβει άμεσα και να χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα για να λήξει η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, να αποχωρήσουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ και να σταματήσει η επιχείρηση τρομοκράτησης των κατοίκων.

Τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και των κατοίκων της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, προκειμένου να αποτρέψουν την υλοποίηση της επένδυσης στην περιοχή τους, που θα αποβεί καταστροφική για το περιβάλλον και την οικονομία, δηλώνει με ανακοίνωσή της η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Η Ενωση καταγγέλλει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης της TVX, που καταφεύγουν στη χρήση χουντικών νόμων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμπαράσταση στους κατοίκους του Στρυμονικού (2000-02-15 00:00:00.0)
Τα δικαστήρια δεν κάμπτουν τους αγώνες (1997-12-12 00:00:00.0)
Αυξάνεται το κύμα συμπαράστασης (1997-12-02 00:00:00.0)
ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού (1997-11-29 00:00:00.0)
Παραμένει ουσιαστικά η κατάσταση πολιορκίας (1997-11-26 00:00:00.0)
Επίκειται αστυνομική επέμβαση (1997-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ