Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ

Ανησύχησαν και πάλι χτες οι κάτοικοι της νότιας Πελοποννήσου και της Ζακύνθου, αφού ο χορός των Ρίχτερ καλά κρατεί... Χθες τα ξημερώματα δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,3 και 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 6.29 και 4.27 αντίστοιχα, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 60 χιλιόμετρα νότια της Ζακύνθου, που στις 18 Νοέμβρη είχε δώσει το μεγάλο σεισμό των 6,6 Ρίχτερ.

Αν και οι δονήσεις ήταν ισχυρές οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί και θεωρούν ότι ήταν μετασεισμοί του μεγάλου σεισμού. Το φαινόμενο εξελίσσεται φυσιολογικά. "Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από αυτούς τους σεισμούς", δήλωσε στο "Ρ" ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Δ. Μάκαρης."Οι μετασεισμικές δονήσεις σημειώνονται για αρκετά μεγάλο διάστημα, μετά από ένα δυνατό σεισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ οι μετασεισμικές δονήσεις μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 150 μέρες", καταλήγει ο σεισμολόγος. Πάντως, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, σε αντίθεση με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι οι σεισμοί είχαν μέγεθος 4,8 και 4,7 Ρίχτερ αντίστοιχα.

Στο μεταξύ συνεχίζεται ακόμα η καταγραφή των ζημιών στο νομό Μεσσηνίας και στη Ζάκυνθο, όπου μέχρι τώρα έχουν βρεθεί περισσότερα από 150 σπίτια ακατάλληλα να κατοικηθούν, ενώ εκατοντάδες σπίτια κρίθηκαν από τους σχετικούς ελέγχους προσωρινώς ακατάλληλα. Ωστόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα κανένα μέτρο για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ