Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποπροσανατολιστικές υποσχέσεις για κατάργηση των χουντονόμων

Θορυβημένη από την κατακραυγή που ξεσήκωσε η νεκρανάσταση του χουντικού νόμου για απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, η κυβέρνηση δηλώνει τώρα ότι θα καταργήσει το σχετικό νόμο.

Οπως είπε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Π. Κουναλάκη, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταργήσει το χουντικό νόμο. Ομως, δεν είπε το παραμικρό για το πότε προτίθεται να προβεί σε αυτήν την ενέργεια.

Προφανώς πρόκειται για μια αποπροσανατολιστική προσπάθεια, αφού διάφορες άλλες αντιδημοκρατικές διατάξεις που βασίζονται σε χουντικούς νόμους και κανονισμούς νομοθετήθηκαν πριν μερικά χρόνια. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προώθησε το 1991 το Προεδρικό Διάταγμα 141, που δεν είναι τίποτε άλλο από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της Αστυνομίας και του προσωπικού της. Το 4ο Τμήμα του κανονισμού αυτού αφιερώνεται στις συναθροίσεις, στις συγκεντρώσεις και στη χρήση των όπλων. Το άρθρο 131 ορίζει καθαρά ότι η Αστυνομία μπορεί να απαγορεύει τις υπαίθριες συναθροίσεις για λόγους δημόσιας ασφάλειας κι αυτό με το απίθανο επιχείρημα ότι "η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων δεν προστατεύεται από το Σύνταγμα (σ.σ. μήπως το Π. Δ. είχε συνταχθεί από "σταγονίδια", που είχαν παραμείνει ακόμα στο Σύνταγμα της χούντας;) και επομένως η απαγόρευσή τους από την Αστυνομία τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε είδους συγκέντρωση".

Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα διατηρείται σε ισχύ ο αντιδραστικός νόμος 29 του 1943 για τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς και ο κανονισμός διάλυσης δημοσίων συναθροίσεων, κείμενα παρωχημένα από κάθε άποψη.

Τα συνδικαλιστικά σωματεία των αστυνομικών είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στις αναχρονιστικές αυτές διατάξεις και είχαν από τότε ζητήσει την αντικατάστασή τους από μια σύγχρονη νομοθετική ρύθμιση και όχι από κανονιστικές διαταγές ή Προεδρικά Διατάγματα, που βρίθουν από αντισυνταγματικές διατάξεις. Τόσο όμως οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ, προτίμησαν να μην ασχοληθούν με αυτά τα ακανθώδη ζητήματα για ευνόητους προφανώς λόγους. Ειδικά για το ζήτημα της χρήσης των όπλων υπάρχει σαφής εντολή - γνωμοδότηση προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και από εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον οποίο είχε απευθυνθεί ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ