Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΜΠΑΛΑΦΑ
Ενοχος για "οπλοκατοχή", πρότεινε ο εισαγγελέας

Να κηρυχτεί ένοχος ο Γιώργος Μπαλάφας για διακεκριμένη οπλοκατοχή (όπως και πρωτοδίκως) και να απαλλαγεί από την κατηγορία της απλής συνέργειας στην εκτέλεση του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου και την ένοπλη ληστεία της χρηματαποστολής της Τράπεζας Πίστεως στο Γαλάτσι, με θύματα τους ιδιωτικούς αστυνομικούς Γ. Πανταζόπουλο και Μ. Τσιμπούρη (πράξεις που αποδίδονται στην τρομοκρατική οργάνωση "Αντικρατική Πάλη" και για τις οποίες είχε και πρωτοδίκως αθωωθεί), πρότεινε χτες στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας Ι. Γαβρίλης.

Ο εισαγγελέας μίλησε αρχικά για το "διεθνές φαινόμενο της τρομοκρατίας", που "σήμερα βρίσκεται σε ύφεση", επισημαίνοντας ότι "ορισμένες τέτοιες δραστηριότητες στην Ελλάδα είναι εισαγόμενες από το εξωτερικό" και ότι "κάποιες τρομοκρατικές πράξεις του 1975 παραγράφονται το 2000". Σχετικά με τις συνεχείς επεμβάσεις των ΗΠΑ στις υποθέσεις Μπαλάφα, είπε πως "είναι άσχετες προς το δικαστήριο, δεν το αφορούν".

Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο, ισχυρίστηκε ότι "υπάρχει σύνδεσή του με τον Χρ. Τσουτσουβή εκ πρώτης όψεως, συμμετείχαν σε μια ομάδα τεσσάρων τουλάχιστον ατόμων μαζί με τον άνθρωπο - φάντασμα Α. Λεσπέρογλου και άλλον ένα άγνωστο ή πιθανώς αγνώστους". Ως προς την κατηγορία της οπλοκατοχής, κατά την άποψη του εισαγγελέα, "δεν πρόσφερε ο Γ. Μπαλάφας κανένα νέο στοιχείο, που θα μπορούσε να οδηγήσει το δικαστήριο σε διαφορετική κρίση" από εκείνη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο του έχει επιβάλει 10ετή κάθειρξη. "Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία - συνέχισε - ότι μέχρι το 1986 που αποκαλύφθηκε το κρησφύγετο της οδού Καλαμά 25, μισθωτής ήταν ο Γ. Μπαλάφας ως Μανιατόπουλος και ότι ο οπλισμός είχε εισαχθεί και φυλασσόταν στο χώρο αυτό από τον ίδιο ή ομοδόξους του. Ηταν κάτοχος του οπλισμού, αφού ήταν φυσικός κάτοχος ή συγκάτοχος του χώρου. Η κατοχή αυτή είχε σκοπό τον εξοπλισμό ομάδας, που προς στιγμή λεγόταν "Αντικρατική Πάλη", ή άλλης ομάδας, για τη διάπραξη κακουργημάτων. Για τη συμμετοχή του στις δύο άλλες υποθέσεις, διατηρώ ελάχιστες αμφιβολίες. Το πιθανότερο είναι ότι συμμετείχε. Υπάρχει όμως ένα ποσοστό λάθους και, συνεπώς, δεν μπορώ να ζητήσω την ενοχή του. Σίγουρα δεν είναι ο Γ. Μπαλάφας αυτός που πυροβόλησε τον εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλο - με βάση τα στοιχεία φέρεται να είναι ο Χρ. Τσουτσουβής. Δεν προκύπτει ούτε ψυχική συνδρομή του, ότι δηλαδή είχε συναινέσει στο συγκεκριμένο κακούργημα. Για την υπόθεση Σκλαβενίτη δε στοιχειοθετείται, επίσης, η συμμετοχή του".

Σήμερα θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ