Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Επισπεύδεται ο χρόνος επιβολής προστίμων

Στόχος, η αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού

Τη δραστική περικοπή του χρόνου καταλογισμού και είσπραξης των προστίμων που αφορούν την αυθαίρετη δόμηση σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με Προεδρικό Διάταγμα των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του, προβλέπονται τα εξής:

  • Μειώνεται ο χρόνος μέσα στον οποίο καταλογίζονται τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα στον ένα μήνα, αφού πλέον προβλέπεται ότι ταυτόχρονα με την έκθεση αυτοψίας θα τοιχοκολλάται και η απόφαση για το πρόστιμο, πάνω στην οποία ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα έχει περιθώριο να υποβάλει ένσταση μόνο 10 ημερών. Η ένσταση μάλιστα αυτή θα εκδικάζεται μέσα σε 10 επίσης μέρες, μετά τις οποίες - αν απορριφθεί - ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα καλείται από την Εφορία να καταβάλει το πρόστιμο. Να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να τραβήξει ακόμη και 2 χρόνια.
  • Το πρόστιμο ανέγερσης προσδιορίζεται πλέον ως ισόποσο με την αξία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, αν επρόκειτο να δοθεί στο κάθε συγκεκριμένο αυθαίρετο κτίσμα. Το πρόστιμο διατήρησης προσδιορίζεται κάθε χρόνο στο 10% (από 20% που ισχύει) του προστίμου ανέγερσης.

Είναι προφανές ότι η "έκπτωση" αυτή γίνεται, προκειμένου να καταβάλουν... αγόγγυστα οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων κάθε χρόνο τα πρόστιμα αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ